Mugen Motorsports

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katso myös: M.U.G.E.N

Mugen Motorsports on japanilainen yhtiö, jonka Hirotoshi Honda (Honda Motor Companyn perustajan Soichiro Hondan poika) vuonna 1973 perusti. Mugen, joka tarkoittaa "ilman rajaa", on moottorien ja moottoriosien valmistaja, ja se tekee tiivistä yhteistyötä Honda Motor Companyn kanssa. Huolimatta perheyhteyksistä Mugen ei ole, eikä ole koskaan ollut Hondan omistama. Asiat olivat mutkikkaita jonkin aikaa, kun Mugenin omisti ja sitä johti Hirotoshi Honda, joka on ollut Hondan pääosakas siitä asti, kun hänen isänsä kuoli vuonna 1991.

Yhtiö virittää ja kilpailuttaa Honda-autoja Super GT -luokassa, ja myy markkinoilta poistettuja osia innokkaille harrastelijoille. Mugen oli mukana voittamassa Formula 3000 -sarjan mestaruutta vuosina1990 ja 1991. Tämä lopulta johti Mugen mukaan tuloa Formula 1 -sarjaan. F1:ssä se oli mukana kaudesta 1992 kauteen 1999. Vuoteen 2005 asti se oli Formula Nippon -sarjan yksinomainen moottoritoimittaja.

Formula 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Mugen valmisti Hondan V10-moottoreita Tyrrell-tallille, mutta seuraavana vuonna moottorit nimettiin Mugen MF351H -nimisiksi, ja ne toimitettiin Footwork-tallille. Kaudella 1993 Mugen jatkoi yhteistyötä Footworkin kanssa, ja valmisti MF351H:sta B-version.

Vuoden lopussa Mugen vaihtoi Lotus-talliin, joka suunnitteli uutta Lotus 109 -autoa. Tallilla oli rahavaikeuksia, ja 109-runko valmistui myöhässä. Mugenin ZA5C-moottori ei kyennyt näyttämään tehojaan, ja Lotuksen vetäydyttyä sarjasta kauden jälkeen, Mugen vaihtoi Ligier-talliin. Uusien sääntöjen mukaan valmistettiin 3,0-litrainen MF301H-moottori. Yhteistyö Ligierin kanssa tuotti Mugenille ensimmäisen Formula 1 -voiton Monacon Grand Prix'ssa 1996. Olivier Panis ajoi tuolloin voittoon.

Alain Prostin ostettua Ligierin vuonna 1997 tallin nimeksi tuli Prost Grand Prix. Talli käytti Mugenin MF301H-B -moottoreita. Prostin Jarno Trulli johti Itävallan Grand Prix'ta, mutta hänen moottorinsa hajosi. Prost solmi sopimuksen Peugeot'n kanssa, joten Mugenin oli etsittävä uutta yhteistyökumppania. Mugen teki kaksivuotisen sopimuksen Jordan Grand Prix -tallin kanssa, jolle Mugen valmisti MF201H-C moottorin. Kausi 1998 ei ollut menestyksekäs ennen Belgian Grand Prix'ta, jolloin Jordan-kuljettajat Damon Hill ja Ralf Schumacher ottivat tallille kaksoisvoiton.

Kausi 1999 tuotti vielä lisää tuloksia, kun Heinz-Harald Frentzen voitti kahdesti, mutta sitten Honda Motor Company ilmoitti tuovansa omia moottoreitaan BAR-tallille. Mugen vetäytyi F1-sarjasta kauden 2000 lopussa jättäen kuitenkin Hondan valmistamaan moottoreita Jordanille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]