Mr. Bean lomailee

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mr. Bean Lomailee
Mr. Bean's Holiday
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Steve Bendelack
Käsikirjoittaja Rowan Atkinson
Simon McBurney
Robin Driscoll
Hamish McColl
Tuottaja Peter Bennet-Jones
Tim Bevan
Eric Fellner
Säveltäjä Howard Goodall
Kuvaaja Baz Irvine
Leikkaaja Tony Cranstoun
Pukusuunnittelija Pierre-Yves Gayraud
Pääosat Rowan Atkinson
Willem Dafoe
Emma de Caunes
Karel Roden
Max Baldry
Jean Rochefort
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Working Title Films
Universal Pictures
Levittäjä UIP-Dunafilm
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 91 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti, ranska
Budjetti 25 000 000 dollaria
Tuotto 183 956 926 dollaria
Edeltäjä Bean – äärimmäinen katastrofielokuva
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Mr. Bean lomailee (Mr. Bean’s Holiday) on Mr. Bean -komediaelokuva, jonka pääosassa näyttelee Rowan Atkinson. Elokuva tunnetaan myös työnimillä Bean 2 ja French Bean.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mr. Bean voittaa arpajaisista matkan Rivieralle Etelä-Ranskaan, videokameran sekä 200 euroa matkarahaa. Pariisin Gare de Lyon -asemalla Bean pyytää Cannesin elokuvajuhlien arvostelijaraatiin kuuluvaa venäläistä Emil Dachevskya kuvaamaan tätä, kun hän nousee Cannesiin matkalla olevaan junaan. Beanin päästessä junaan ovi sulkeutuu ja Dachevsky jää avuttomana juoksemaan junan vierelle. Käy ilmi, että Dachevskyn nuori poika, Stepan, onkin jo junassa ja näin Bean onnistui toilailuillaan erottamaan pojan isästään.

Dachevsky saa kuitenkin huudettua pojalleen, että tämän pitää jäädä seuraavalla asemalla pois. Bean tuntee syyllisyyttä tapahtuneesta, ja laitapuolen kulkijan tullessa ahdistelemaan Stepania seuraavalla asemalla Bean rientääkin pojan avuksi. Stepan on kuitenkin onnistunut kähveltämään Beanin videokameran ja tällä kertaa junan vierelle jääkin juoksemaan Bean itse hänen matkalaukkunsa jäätyä junaan. Dachevsky on seuraavassa asemalle saapuvassa junassa, mutta juna ei pysähdykään. Dachevsky onnistuu kuitenkin näyttämään lappua, jossa lukee Cannes ja hänen matkapuhelinnumeronsa. Dachevskyn sormet peittävät kaksi viimeistä numeroa ja nämä numerot jäävätkin Beanin ja Stepanin arvattaviksi.

Kolmen epäonnistuneen soittoyrityksen jälkeen heille tulee kiire seuraavaan junaan ja vasta junan liukuessa asemalta Bean huomaa passinsa, junalippunsa sekä rahansa unohtuneen kumppanusten äsken käyttämän kolikkopuhelimen päälle. Liputtomina Bean ja Stepan heitetään seuraavalla asemalla ulos junasta ja rahattomina ja nälkäisinä he päätyvät läheiselle torille kerjäämään rahaa. Musiikkilevyjä myyvän torikauppiaan kaiuttimesta virtaavaa musiikkia hyödyntäen Bean muun muassa soittaa ”ilmapianoa” Mozartin turkkilaisen marssin tahtiin sekä jammailee ShaggynBoombastic”-kappaleen mukana. Bean ja Stepan yrittävät päästä bussilla Cannesiin, mutta Beanin lippu on tarttunut kanan koipeen. Maanviljelijä lastaa kanat autoonsa ja Bean lainaa pyörää, jotta hän saisi auton kiinni. Beanin vauhti ei kuitenkaan riitä.

Bean tarttuu ohi ajavaan Jeeppiin ja saa lisää vauhtia päästämällä irti. Kun Bean on päässyt maatilalle, jonne maanviljelijä ajoi, panssarivaunu ajaa Beanin pyörän yli. Bean joutuu jatkamaan matkaa kävellen ja päätyy päältäpäin näyttäen pikku kylään joka elää vielä 1940-luvulla (niin Bean ainakin aluksi luulee). Beanin katsellessa ympäriinsä kylään hyökkää sama panssarivaunu ja saksalaisia sotilaita. Bean koettaa pelastaa kahvilan tarjoilijattaren. Mainoksen ohjaaja huutaa kuvauksen poikki ja luulee Beania näyttelijäksi jolla ei ole rooliasua. Bean puetaan ja hän sotkee kaiken. Bean päätyy esittämään videopäiväkirjojansa Cannesin elokuvajuhlille, vaikka hänen pitäisi päästä Rivieralle.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Rowan Atkinson  Mr. Bean  
 Max Baldry  Stepan  
 Steve Pemberton  kirkkoherra  
 Preston Nyman  Poika junassa  
 Emma de Caunes  Sabine  
 Willem Dafoe  Carson Clay  
 Philippe Spall  Ranskalainen journalisti  
 Jean Rochefort  Maitre’D  
 Karel Roden  Emil  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva teki Suomessa vuoden 2007 parhaan ensi-iltaviikonlopun tuloksen. Elokuva keräsi ensi-iltaviikonloppunaan 56 964 kävijää ja yli 450 000 euron lipputulot, joka oli kaikkien aikojen paras komedia-avaus. Lisäksi tulos oli kaikkien aikojen paras maaliskuun ensi-iltaviikonlopun tulos.lähde?

Turun Sanomien Päivi Valotie kirjoitti Mr. Beanin ilmeilevän ja koikkelehtivan elokuvassa entiseen malliin aiheuttaen väärinkäsityksiä, joihin normaalimaailmaan sopeutumaton hömelö antisankari joutuu toistuvasti. Slapstickiin ehtii hänestä kyllästyä, koska käsikirjoitus ei paljon muuta tarjoa. ”Hölmöimpiin Hollywood-farsseihin verrattuna Bean-komedian ansioksi on kuitenkin luettava, että elokuvassa ei ilkeillä inhottavasti kenellekään – ei edes englantilaisten etelänaapureille ranskalaisille.” [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valotie, Päivi: Vähemmän riemukas loma Ranskassa Turun Sanomat. 30.3.2007. Viitattu 18.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]