Mose Allison

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mose Allison.

Mose John Allison, Jr. (11. marraskuuta 1927 Tippo, Mississippi15. marraskuuta 2016 Hilton Head, Etelä-Carolina) oli yhdysvaltalainen jazz-pianisti, -laulaja ja -lauluntekijä.[1]

Allison syntyi Tippossa, Mississippissä, ja harrasti nuorena pianon ja trumpetin soittoa. Hän opiskeli Mississippin ja Louisianan osavaltioissa suorittaen humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon aineenaan englannin kieli.

Allisonin tuotanto on inspiroinut useita blues- ja rockesittäjiä, kuten Rolling Stonesia, John Mayallia, JJ Calea ja The Whota. Viimeksi mainittu käytti Allisonin laulua ”Eyesight to the Blind” rockoopperassaan Tommy. Useat esittäjät ovat tehneet hänen kappaleistaan coverversioita, ja Van Morrison jopa julkaisi Allisonin kappaleita kokonaisen albumin vuonna 1996.

Mose Allison otettiin vuonna 2006 Long Island Music Hall of Fameen. Hänen lapsensa on countrymuusikko Amy Allison.

Allison esiintyi vuonna 2011 Helsingin juhlaviikoilla Huvilateltassa. Samassa konsertissa esiintyi myös Allen Toussaint.[2]

  1. Chinen, Nate: Mose Allison, a Fount of Jazz and Blues, Dies at 89 The New York Times. 15.11.2016. Viitattu 16.11.2016. (englanniksi)
  2. Allen Toussaint ja Mose Allison Juhlaviikoilla. (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.