Polttoöljy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Moottoripolttoöljy)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Polttoöljy eli kaasuöljy[1] on maaöljyn jalostustuote. Sitä käytetään lämmitykseen ja dieselmoottorien tai höyrykoneiden polttoaineena.

Kevyet polttoöljyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevyitä polttoöljyjä tuotetaan useaa eri laatua ja eri polttoöljylajeille on oma nimityksensä.

Lämmitysöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lämmitysöljy on lämmitykseen tarkoitettua kevyttä polttoöljyä.[2] Se koostuu etupäässä alkaanisarjan hiilivedyistä, joiden molekyyleissä on 15–19 hiiliatomia (C15H32, C16H34, C17H36, C18H38 ja C19H40). Lämmitysöljyä käytetään talojen lämmitykseen öljypolttimissa ja maataloudessa esimerkiksi viljankuivureiden öljypolttimissa.

Suomessa nykyisin käytettävä lämmitysöljy on vähärikkistä, tyypillisesti lämmitysöljy sisältää alle 0,1 % rikkiä. Jos palokaasujen lämpötila laskee alle 100 °C:n, rikkidioksidi muodostaa kondensoituneen veden kanssa happoliuoksen, joka syövyttää vähitellen tiilisavupiipun saumoja. Tästä syystä öljypolttimen savuhormiin asennetaan useimmiten haponkestävä sisäputki.

Moottoripolttoöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kevyttä polttoöljyä voidaan käyttää myös dieselmoottorien polttoaineena. Se on pääosin peräisin maaöljyn tisleestä (polttoöljy nro 2), mutta kevyeen polttoöljyyn voidaan sekoittaa raskaammista tisleistä tai tislausjäännöksestä eli alitteesta koostuvaa polttoöljyä (polttoöljy numero 4).

Kevyen polttoöljyn energiasisältö on noin 10 kWh/litra (11,8 kWh/kg tai 42,7 MJ/kg). Kevyen polttoöljyn tiheys on 0,8–0,9 kg/dm³. Litrasta polttoöljyä muodostuu palamistuloksena noin 2,7 kg hiilidioksidia ja noin 560 g vettälähde?.

Moottoripolttoöljyn ominaisuudet sopivat moottorikäyttöön lämmitysöljyä paremmin. Kevyestä polttoöljystä on olemassa talvi- ja kesälaatuja, laatujen ero on niiden käyttökelpoisuus pakkasessa. Myös polttoöljyn setaaniluku vaihtelee tuotteiden välillä. Jotkut toimittajat myyvät lämmityskäyttöönkin vain yhdistettyä lämmitys/moottoriöljyä, joka täyttää dieselmoottorien polttoaineelle asetetut EN590-vaatimukset (esimerkiksi Neste).

Kevyesti verotettu polttoöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työkoneiden dieselmoottoreihin tarkoitettu moottoripolttoöljy on vähemmän verotettua, ja sen käyttö tieliikenteessä johtaa ankariin veroseuraamuksiin ja sakkoihin kiinni jäätäessä. Veneissä on tullut käyttää vuoden 2007 alusta alkaen verollista dieselöljyä. Kevyesti verotettuun kevytpolttoöljyyn lisättiin Suomessa aiemmin punaista väriainetta, furfuraalia. Furfuraalin korvasi niin sanottu eurokeltainen, Solvent Yellow 124, joka pH-arvon laskiessa värjäytyy punaiseksi. Euroopan komission täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2022/197 Euromarker Solvent Yellow 124 väriaineen korvaa vuoden 2024 tammikuun 18. päivästä lähtien Dow Chemical Companyn kehittämä väriaine ACCUTRACE™ Plus. Korvaava Euromarker-väriaine on huomattavasti haastavampaa poistaa moottoripolttoöljyn seasta kokonaisuudessaan kuin aiemmat väriaineet. Tämän seurauksena aineen odotetaan vähentävän moottoripolttoöljyn laitonta jalostamista diesel-polttoaineeksi.[3] Accutrace on tunnistettavissa äärimmäisen pieninä määrinä polttoaineen seasta kaasukromatografiaa hyödyntämällä niin laboratoriossa kuin kenttäolosuhteissa.[4] Molempien Euromarker-väriaineiden jäämiä jää polttoainesäiliöön sekä polttoaineensuodattimeen pitkäksi aikaa huolimatta siitä, vaikka käytön jälkeen tankattaisiinkin verollista diesel-polttoainetta. Tämän vuoksi polttoöljyllä laittomasti ajamisesta voi jäädä kiinni vielä useiden kuukausienkin jälkeen.

Moottoripolttoöljystä käytetään joskus arkikielistä nimitystä löpö.[5][6] Löpö nimitys tulee aikoinaan öljytynnyreihin maalatusta merkinnästä: LÖ-PÖ, tarkoittaen siis lyhennettä "LämmitysÖljy - PolttoÖljy", kyse ei siis ole verollisesta diesel-polttoaineesta.

Dieselöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Dieselöljy

Tieliikenteeseen käytettävässä dieselmoottorissa on käytettävä verollista dieselöljyä. Dieselöljyn arkikielinen nimitys on nafta ja toisinaan kaasuöljyllä tarkoitetaan vain dieselöljyä.[7]

Kevyen polttoöljyn myynti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kevyttä polttoöljyä myyvät eniten seuraavat öljy-yhtiöt[8]:

Raskas polttoöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskas polttoöljy koostuu pääasiassa hiilivedyistä, joiden molekyyleissä on ainakin 20 hiiliatomia. Sitä käytetään lähinnä laivoissa ja suuremmissa lämpövoimaloissa. Kysynnän vähäisyyden takia se on edullisempaa kuin kevyt polttoöljy. Raskas polttoöljy varastoidaan ja kuljetetaan lämmitettynä. Se täytyy lämmittää yli 100 °C:n lämpötilaan ennen kuin sitä voidaan käyttää dieselmoottorin polttoaineena.

Raskas polttoöljy koostuu maaöljyn raskaista tisleistä tai alitteista, joita on voitu hajottaa krakkaamalla. Sen tiheys vaihtelee 0,9 – 1,0 kg/dm³, sen lämpöarvo on noin 11,8 kWh/litra (40,6 MJ/kg). Raskaan polttoöljyn sulamispiste vaihtelee välillä -1 °C – +35 °C. Raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus voi olla jopa 4 %.

Raskaan polttoöljyn myynti Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa raskasta polttoöljyä myyvät eniten seuraavat öljy-yhtiöt[8]:

  • Neste 50,1%
  • Teboil 43%
  • St1 6,9%

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rasila, Urpo (tuott.): Dieselpolttoaineet Edu.fi. Opetushallitus. Arkistoitu 21.2.2016. Viitattu 12.1.2016.
  2. Kielitoimiston sanakirja (Hakusana ”lämmitysöljy”) Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 12.1.2016.
  3. Commission Implementing Decision (EU) 2022/197 of 17 January 2022 establishing a common fiscal marker for gas oils and kerosene (notified under document C(2022) 74) data.europa.eu. 17.1.2022. Viitattu 4.1.2024. (englanniksi)
  4. ACCUTRACE™ www.dow.com. Viitattu 4.1.2024. (englanniksi)
  5. Kielitoimiston sanakirja (Hakusana ”löpö”) Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 12.1.2016.
  6. Moksu, Mika: Löpöllä läträtään sinnikkäästi – laiton polttoöljyn käyttö tietää kovia rapsuja 25.7.2014. Yle. Viitattu 12.1.2016.
  7. Kielitoimiston sanakirja (Hakusana ”dieselöljy”) Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy. Viitattu 12.1.2016.
  8. a b Markkinaosuudet Öljyalan keskusliitto. Arkistoitu 13.4.2015. Viitattu 30.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]