Solvent Yellow 124

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Solvent Yellow 124
Solvent Yellow 124.svg
Tunnisteet
CAS-numero 34432-92-3
IUPAC-nimi N-etyyli-N-(2-(1-isobutoksietoksi)etyyli)-4-(fenyyli-atso)aniliini
SMILES N(=N/c1ccc(N(CCOC(OCC(C)
C)C)CC)cc1)\c2ccccc2
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C22H31N3O2
Moolimassa 369,5 g/mol g/mol
Positiivisia tuloksia polttoöljyn havaitsemisesta dieselöljystä.

Solvent Yellow 124 (eurokeltainen) on keltainen atsoväri, jota käytetään Euroopan unionin alueella värjäämään matalammin verotettuja polttonesteitä. Sitä on käytetty vuoden 2002 elokuusta merkintäaineena lämmityspolttoöljyssä. Sitä lisätään 6–7 mg/kg. Sen kaupallinen nimi on Euromarker.[1][vanhentunut linkki] Sen muita nimiä ovat SY124, Sudan 455, Somalia Yellow, T10 Yellow LBN ja C.I. 111155.

Euromarker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värin hydrolysoituminen.

Solvent Yellow 124 muistuttaa rakenteeltaan Solvent Yellow 56 -väriä. Se hydrolysoituu helposti hapoilla, jolloin sen asetaaliryhmä irtoaa. Tuloksena on veteen liukeneva muoto. Solvent Yellow 124 muuttuu punaiseksi, kun liuoksen pH laskee. Kun tutkittavaan näytteeseen lisätään suolahappoa, sen väri muuttuu ja osoittaa väriaineen läsnäolon. Se voidaan havaita polttoaineesta jopa 0,3 ppm pitoisuuksina, mikä tekee sillä värjätyn polttoöljyn olemassaolon havaitsemisen dieselöljystä helpoksi jopa silloin kun polttoöljyä on vain 2–3% dieselin seassa.

Solvent Yellow 124 on vaikea poistaa polttoöljystä taloudellisesti kannattavilla menetelmillä. Sitä jää polttoainejärjestelmään, ja se on havaittavissa sieltä monen laillisen tankkauksen jälkeenkin.

Koska polttoöljyyn sekoitetun väriaineen suhde on tunnettu, sen määrän mittaaminen tutkittavasta polttoaineesta mahdollistaa sen laskemisen, kuinka paljon polttoöljyä sekoitettiin lailliseen polttoaineeseen.

Väriaine hajoaa valon vaikutuksesta. Huijarit ovat Yhdistyneissä kuningaskunnissa "pesseet" väriainetta sisältänyttä ns. punaista dieseliä hapoilla ja kemikaaleilla poistaakseen väriaineen ja sitten myyneet väärennetyn dieselin eteenpäin. Polttoaineeseen jääneet hapot ym. vahingoittavat kuitenkin polttoainejärjestelmää ja pumppuja.[2][vanhentunut linkki]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]