Moolok

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee foinikialaista jumalaa. Sillä voidaan tarkoittaa myös piikkipiru-liskoa. Molok Oy on suomalainen yritys.
Moolok

Moolok, Molok, Moloch tai Moolek[1][2] oli nykyisen Israelin alueella Vanhan Testamentin aikana palvottu foinikialainen jumala; sillä oli oinaan pää ja ihmisen ruumis. Foinikialaiset uhrasivat jopa lapsia polttouhreina Moolokille.

Jumalaa palvottiin tulella, ja perimätiedon mukaan muutamat Israelin ja Juudan kuninkaat (Manasse) pakottivat jopa omat poikansa kulkemaan tulen läpi Moolokin kunniaksi Ben-Hinnomin laaksossa olleella palvontapaikalla[3]. Tämä Gehennom-niminen paikka oli aina rikinkatkuinen, ja huurut ajoivat ihmisiä poispäin. Gehennom on toiminut Helvetin esikuvana; se on myös helvetin hepreankielinen nimi (Gehenna).

Vanhan Testamentin Kuningasten kirja kertoo, kuinka kuningas Joosia hävitti palvontapaikan ja saastutti sen pysyvästi muuttamalla koko laakson kaatopaikaksi, jollainen se on edelleen. Sinne heitettiin muun muassa teloitettujen ruumiit, perimätiedon mukaan myös Jeesuksen kanssa yhtaikaa ristiinnaulittujen rosvojen ruumiit.

Moolok-kultti sammui lopullisesti Baabelin pakkosiirtolaisuuteen.

Kolmannessa Mooseksen kirjassa on useita kohtia, joissa Jumala erikseen kieltää israelilaisilta lastensa uhraamisen polttouhreina Moolokille. Tähän syyllistyneet Jumala määrää kivitettäviksi.[4]

Moolok ja Gehennom esiintyvät myös monissa tietokonepeleissä, esimerkiksi Ancient Domains of Mysteryssä (ADOM) ja NetHackissa. Näissä Moolokin rooli on usein paha demoni.

Nimeä Moloch on verrattu puunin kielen kantasanaan MLK, joka merkitsee uhrausta. Tämä saattaa viitata siihen, että Moloch ei olisikaan ollut jumala, vaan pikemminkin erityinen uhraustapa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vanha Testamentti/1. ja 2. Kuningasten kirja
  • Räisänen, Heikki – Saarinen, Esko: Raamattutieto.
  • Kirkkovuoden pyhät, Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto
  • O. Eissfeldt, Molok als Opferbegriff im Punischen und Hebräischen (1935)
  • Manfred Lurker: A Dictionary of Gods and Goddesses, Devils and Demons. Routledge & Kegan Paul, 1987. ISBN 0-203-67189-9
  • Annukka Aikio ja Rauni Vornanen: Uusi sivistyssanakirja. Kustannusosakeyhtiö Otava 1993. ISBN 951-1-11365-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lurker 1987, s. 128
  2. Aikio & Vornanen 1993, s.
  3. 2 Moos. 22:29; 34:20
  4. 3. Moos. 18:21, 3. Moos. 20:1–5
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.