Moolok

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee foinikialaista jumalaa. Sillä voidaan tarkoittaa myös piikkipiru-liskoa. Molok Oy on suomalainen yritys.
Moolok

Moolok tai Molok oli nykyisen Israelin alueella Vanhan Testamentin aikana palvottu foinikialainen jumala; sillä oli oinaan pää ja ihmisen ruumis. Joidenkin tutkijoiden mukaan Moolok ei tarkoita jumalaa vaan uhritapaa.kenen mukaan? Foinikialaiset uhrasivat jopa lapsia polttouhreina Moolokille.

Jumalaa palvottiin tulella, ja perimätiedon mukaan muutamat Israelin ja Juudan kuninkaat (Manasse) pakottivat jopa omat poikansa kulkemaan tulen läpi Moolokin kunniaksi Ben-Hinnomin laaksossa olleella palvontapaikalla[1]. Tämä Gehennom-niminen paikka oli aina rikinkatkuinen, ja huurut ajoivat ihmisiä poispäin. Gehennom on toiminut Helvetin esikuvana; se on myös helvetin hepreankielinen nimi (Gehenna).

Vanhan Testamentin Kuningasten kirja kertoo, kuinka kuningas Joosia hävitti palvontapaikan ja saastutti sen pysyvästi muuttamalla koko laakson kaatopaikaksi, jollainen se on edelleen. Sinne heitettiin muun muassa teloitettujen ruumiit, perimätiedon mukaan myös Jeesuksen kanssa yhtaikaa ristiinaulittujen rosvojen ruumiit.

Moolok-kultti sammui lopullisesti Baabelin pakkosiirtolaisuuteen.

Kolmannessa Mooseksen kirjassa on useita kohtia, joissa Jumala erikseen kieltää israelilaisilta lastensa uhraamisen polttouhreina Moolokille. Tähän syyllistyneet Jumala määrää kivitettäviksi.[2]

Moolok ja Gehennom esiintyvät myös monissa tietokonepeleissä, esimerkiksi Ancient Domains of Mysteryssä (ADOM) ja NetHackissa. Näissä Moolokin rooli on usein paha demoni.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vanha Testamentti/1. ja 2. Kuningasten kirja
  • Räisänen, Heikki – Saarinen, Esko: Raamattutieto.
  • Kirkkovuoden pyhät, Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvosto
  • O. Eissfeldt, Molok als Opferbegriff im Punischen und Hebräischen (1935)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 2 Moos. 22:29; 34:20
  2. 3. Moos. 18:21, 3. Moos. 20:1–5
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.