Monte Hellman

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monte Hellman (2013)

Monte Hellman (s. 12. heinäkuuta 1932 New York) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja.

Opiskeltuaan draamaa Stanfordin yliopistossa ja elokuvaa Los Angelesissa, Hellman työskenteli uransa alussa Los Angelesissa teatterissa ja pääsi myöhemmin tuottaja Roger Cormanin suojiin tekemään elokuvia. Hellman ohjasi Cormanin elokuvissa Beast from a Haunted Cave (1960), Creature from the Haunted Sea (1961) ja Pahin kaikista (The Terror, 1963). Myöhemmin Hellman matkusti Filippiineille tehdäkseen elokuvat Back Door to Hell (1964) ja Flight to Fury (1966) Jack Nicholsonin kanssa.

Hellman jatkoi yhteistyötään Cormanin ja Nicholsonin kanssa lännenelokuvissa He ratsastivat läpi luotisateen (Ride in the Whirlwind, 1965) ja Hän ampui ensin (The Shooting, 1967), jotka kuuluvat Hellmanin arvostetuimpiin elokuviin, joskaan ne eivät löytäneet yleisöään. Myös Hellmanin seuraavat elokuvat, näyttelijä Warren Oatesin kanssa tehdyt Two-Lane Blacktop (1971), Cockfighter (1974) ja China 9, Liberty 37 (1978) olivat taiteellisia menestyksiä ja kulttisuosikkeja.

Hellman ei saanut koskaan kaupallista suosiota elokuvillaan, minkä takia hän joutui hidastamaan tahtiaan ohjaajana. Hellman on sittemmin työskennellyt pääasiassa Cormanin elokuvissa muun muassa leikkaajana. Hän toimi tuottajana Quentin Tarantinon esikoiselokuvassa Reservoir Dogs (1992), ja oli myös Tarantinon alkuperäinen valinta elokuvan ohjaajaksi.

Hellmanin ohjaamat elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Monte Hellman.