Second unit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Second unit (suom. toinen yksikkö) on elokuvanteossa käytettävä päätyöryhmästä (”first unit”) erillinen kameraryhmä, joka työskentelee ilman päänäyttelijöitä.[1] Second unitilla on oma ohjaaja ja kuvaaja, ja se tuottaa esimerkiksi lähikuvia esineistä, esittelykuvia rakennuksista, taistelukohtausten kuvia sekä kuvia ajoneuvoista liikkeessä silloin, kun ei kuvata ajoneuvon sisään.[1] Second unitin käyttö vähentää tuotantokustannuksia, koska päänäyttelijöiden tai pääohjaajan ja -kuvaajan ei tarvitse olla paikalla kuvausten aikana. Lisäksi se lyhentää tuotantoaikataulua, koska second unit voi kuvata samaan aikaan kuin päätyöryhmä.

Elokuvaohjaaja Peter MacDonaldin mukaan second unitin työskentelyssä on tärkeintä, ettei katsoja pysty erottamaan lopullisessa elokuvassa ohjaus- ja kuvaustyylin perusteella, mitkä kohtaukset on tehty päätyöryhmästä erillään.[2] Suuren budjetin elokuvissa voi olla useita eri kuvausyksikköjä, jotka tuottavat materiaalia jälkituotantoa varten.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fiktioelokuvan kuvasuunnittelu (pdf) theseus.fi. 2013. Viitattu 6.12.2018.
  2. A Dark Night in Gotham City. Starlog, toukokuu 1989, nro 142, s. 72. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 6.12.2018. (englanniksi)