Monster – Aileen Wuornos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Monster – Aileen Wuornos
Monster
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Patty Jenkins
Käsikirjoittaja Patty Jenkins
Tuottaja David Alvarado
Säveltäjä BT
Kuvaaja Steven Bernstein
Leikkaaja Arthur Coburn
Jane Kurson
Pääosat Charlize Theron
Christina Ricci
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Newmarket Films
Ensi-ilta 2003
Kesto 109 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 8 miljoonaa dollaria
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Monster – Aileen Wuornos on yhdysvaltalainen elokuva, joka kertoo prostituoidun ja sarjamurhaajan Aileen Wuornoksen elämästä. Vuonna 2002 teloitettua, seitsemän miestä tappanutta Wuornosta näyttelee eteläafrikkalainen Charlize Theron. Wuornoksen rakastajaa näyttelee Christina Ricci. Elokuvan on ohjannut ja käsikirjoittanut Patty Jenkins.

Theron sai roolityöstään Wuornoksena kiitosta sekä useita palkintoja kuten parhaan naispääosan Oscar-palkinnon ja Golden Globen parhaasta naispääosasta draamaelokuvassa.[1]

Aileen tapaa Selbyn (Ricci) baarissa Floridaan muuttonsa jälkeen. Selby ihastuu Aileeniin välittömästi, vaikka on selvää, että Aileenilla on ongelmia. Lopulta pari muuttaa yhteiseen asuntoon. Laskujen maksamisesta tulee hankalaa ja Aileenin on pakko hakea laillista työtä. Tämä on kuitenkin todella vaikeaa, sillä hänellä ei ole minkäänlaisia suosituksia.

Lopulta rahanpuute, stressi ja hänen asiakkaidensa osoittama viha kasaantuvat ja pakottavat Wuornoksen tappamaan useita ihmisiä. Alussa naiivi Selby alkaa lähellä elokuvan loppua auttaa poliisia saamaan Aileenin kiinni. Tämä pidätetään, vangitaan ja tuomitaan kuolemaan.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Charlize Theron  Aileen Wuornos  
 Christina Ricci  Selby  
 Bruce Dern  Thomas  
 Lee Tergesen  Vincent Corey  
 Annie Corley  Donna  

Turun Sanomien Tapani Maskulan mukaan ohjaaja Jenkins ei oikein osaa pitää tarinaa loogisesti kasassa. Sen sijaan Theronin roolityön hän sanoo jättävän varjoon muut näyttelijät, ohjaajan ja lopulta myös Aileen Wuornosin.[2]

  1. AllMovie
  2. Maskula, Tapani: Patty Jenkins: Monster - Aileen Wuornos Turun Sanomat. 15.3.2004. Viitattu 17.4.2019.