Mongoliangerbiili

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mongoliangerbiili
Mongolische Wuestenrennmaus.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Elinvoimainen [1]
Elinvoimainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Hiirimäiset jyrsijät Myomorpha[2]
Yläheimo: Muroidea
Heimo: Rottaeläimet Muridae
Alaheimo: Hyppymyyrät[3] Gerbillinae
Suku: Jirdit[3] Meriones
Laji: unguiculatus
Kaksiosainen nimi
Meriones unguiculatus
(Milne-Edwars, 1867)
Synonyymit
 • Meriones (Pallasiomys) unguiculatus[2]
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Mongoliangerbiili Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mongoliangerbiili Commonsissa

Mongoliangerbiili[4] eli mongolianhyppymyyrä[3] eli mongolianjirdi[3] (Meriones unguiculatus) on pienikokoinen jyrsijälaji, joka on kotoisin Aasian kuivilta aroilta. Mongoliangerbiili on suosittu ja helppohoitoinen lemmikkieläin. Mongoliangerbiilien elinikä vankeudessa on 3–4 vuotta, mutta luonnossa ne elävät yleensä vain 1–2 vuotta.[5] Lajia käytetään myös koe-eläimenä, ja tiettyihin kokeisiin se sopii paremmin kuin rotta.[6]

Mongoliangerbiiliä kutsutaan arkikielessä usein pelkästään "gerbiiliksi", mutta gerbiilejä eli hyppymyyriä (Gerbillinae) on kymmeniä eri lajeja. Nisäkäsnimistötoimikunta on ehdottanut, että nimitys mongolianjirdi vahvistettaisiin tämän lajin ensisijaiseksi suomenkieliseksi nimeksi[7]. Lemmikkigerbiileille syötetään tavallisesti jyväsekoitusta tai pellettiä höystettynä erilaisilla vihanneksilla ja kasviksilla.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuisen mongoliangerbiilin vartalo on noin 12 cm pitkä ja häntä voi olla yhtä pitkä. Turkki on ohuehko, luonnonmuodon karvat ovat juuresta harmahtavat, yleissävyltään kellanruskeat ja aivan karvan kärki on musta. Vatsapuolen karva on valkoista ja karvattomissa käpälissä näkyy vaaleanpunainen iho. Koiraat ovat hiukan suurempia kuin naaraat: koiraiden keskipaino on 60 grammaa, naaraiden 50–55 grammaa.Lemmikkigerbiilin paino on uroksilla noin 70-120 grammaa ja naarailla noin 60-90 grammaa.Paino riippuu myös gerbiilin koosta ja rakenteesta,lemmikin ei tulisi olla pulskan(maha osuu kävellessä melkein tai osittain maahan) tai liian laihan(luut tuntuvat selkeästi tai näkyvät)näköinen.[8] Lemmikkigerbiileistä on useita värimuunnoksia.Mainittakoon esimerkiksi honey fox, argente cream, capuccino, grey agouti ja siamese.[9]

Alkuperä, elinympäristö ja elintavat luonnossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongoliangerbiilit ovat kotoisin Mongolian sisämaan ylängöiltä. Niitä tavataan myös läheisiltä alueilta Etelä-Siperiasta ja Pohjois-Kiinasta. Mongoliangerbiilien luontaisilla elinalueilla vallitsee ankara mannerilmasto: talvella voi olla 40 astetta pakkasta, kesällä 50 astetta lämmintä. Sademäärä on pieni (alle 230 mm vuodessa) ja talvi pitkä (lokakuusta huhtikuuhun).[8]

Mongoliangerbiileitä elää hiekka- ja saviaavikoilla, pensaikoissa, aroilla ja vuoriston laaksoissa. Ne kaivavat maahan koloja lähelle kasveja, joiden juuret estävät koloa romahtamasta.[8] Kolot ovat tyypillisesti puolisen metriä syviä ja noin 4 cm leveitä. Samaan luolaan on useita eri sisäänkäyntejä. Niissä ne elävät perhekunnittain ja lepäävät vuorokauden kuumimmat ja kylmimmät hetket.[10] Jos gerbiili havaitsee vaaran uhkaavan, se alkaa rummuttaa takajaloillaan maata varoittaakseen muita vaarasta.

Mongoliangerbiili saa poikasia kerrallaan 5–8 kappaletta, joskus jopa kymmenen, ja gerbiiliemon kantoaika on 15–20lähde? vuorokautta. Poikaset ovat syntyessään karvattomia ja sokeita eikä niihin saa koskea ensimmäisen viikon aikana, varsinkaan jos poikaset ovat emon ensimmäiset.

Luonnossa mongoliangerbiilit syövät pääasiassa marunalajeja (Artemisia sieversiana ja A. commutata). Niiden ravintoon kuuluu myös meriotakilokin sukulaislaji (Salsola collina), pantaheinä (Setaria viridis) ja rantavehnän sukulaislaji (Leymus chinensis)[8] Viljelysmaiden lähellä elävät gerbiilit syövät ja varastoivat hirssiä ja tattaria: kesällä niiden lehtiä, talvella siemeniä.[10]Gerbiilit pitävät luonnossa turkkinsa kunnossa hiekka kylvyin joka puhdistaa loiset pois turkista.

Musta gerbiili

Gerbiili lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerbiili tarvitsee asumukseen lasisen terraarion tai muovisen dunan. Minimimitat gerbiilin asumukselle ovat 30x30x30 cm. Suositeltavat mitat kahdelle gerbiilille olisivat vähintään 70x40x40. Mitä enemmän gerbiileitä on, sitä enemmän ne tarvitsevat tilaa. Häkki ei yleensä ole sovelias asumus gerbiilille, sillä gerbiilin tylsistyessä se alkaa jyrsiä häkin kaltereita ja gerbiili saattaa saada nokkataudin. Nokkataudin hoitoon tarvitsee apteekista reseptillä hankittavaa Terra Poly- nimistä lääkettä.

Terraarioon tai dunaan gerbiili tarvitsee paljon purua, suositeltava määrä olisi 15-30 cm, riippuen toki terran tai dunan korkeudesta. Juomapullo on gerbiilille aivan välttämätön, siihen pitäisi vaihtaa raikas vesi joka päivä 3 kertaa. Gerbiili tarvitsee myös hyvälaatuista ruokaa, kuten Rapunzelin Gerbiilimix. Ruokaa voi ripotella purujen päälle niin gerbiili saa siitä hieman virikettä. Lisäksi terrassa tai dunassa olisi hyvä olla paljon piiloja ja virikkeitä. Pahviputket ja muropaketit ovat hyviä piiloja gerbiilille, tosin gerbiilille on niistä iloa vain hetken, kunnes pahvi onkin jo silppuna. Pahvin pitäisi olla mahdollisimman väriaineetonta, eikä mikään muovia sisältävä pakettipurkki ole sopivaa jyrsittävää gerbiilille.

Värimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mongoliangerbiilin perusväri on hiekantapainen agouti. Lemmikkigerbiileillä esiintyy myös useita erilaisia värimuunnoksia.[9] Värit on selostettu täysikasvuisen väri-ihanteina ja niiden nimien suomennokset ovat vapaita käännöksiä. Ne eivät ole väritysten virallisia nimiä.

 • Agouti: Ruskea perusväri, vatsan alueella valkoista. Vaalea "rengas" silmän ympärillä. Kynnet ja silmät ovat mustat.
 • Argente: Kullankeltainen perusväri, pohjakarva sinertävän harmaa. Vatsan alue valkoinen ja silmät rubiininpunaiset, kynnet neutraalit.
 • Argente Cream: Aprikoosin vaalea perusväri, hieman hopeista vivahdetta. Pohjakarva vaalean harmaa, vatsa valkoinen ja silmät rubiininpunaiset kuten argentella. Kynnet neutraalin väriset.
 • Grey Agouti (suom. harmaa agouti), entinen "Chinchilla": Perusväri puhtaan valkoinen, joka on tipattu mustalla. Pohjaväri tumman harmaa. Kynnet ovat neutraalit, silmät mustat ja vatsa valkoinen.
 • Honey Fox (suom. hunajakettu), DEH, Dark Eyed Honey (suom. tummasilmäinen hunaja): Perusväri ruskean oranssi, päällipuolella hieman mustaa tippausta. Vatsa valkoinen ja silmät mustat. Kynnet neutraalit.
 • Ivory Cream (suom. norsunluukerma): Vaalean kerman värinen, vatsa valkoinen. Silmät rubiininpunaiset ja kynnet neutraalin väriset.
 • Polar Fox (suom. naali): Luonnonvalkoinen perusväri, keltaiseen vivahtava aavistus. Harmaa tippaus. Silmät mustat.
 • Yellow Fox (suom. keltainen kettu): Perusväri keltainen, vaalea tippaus. Vatsa valkoinen, silmät rubiininpunaiset.
 • Black (suom. musta): Eläin on nimensä mukaan pikimusta. Väri, silmät ja kynnet mustat. Joskus tassut ja rinta ovat valkoiset, tämä ei ole suotavaa ja lasketaan virheeksi. Valkoisia irtokarvoja ei saa olla,mutta on menettänyt tummuuttaan vuosien saatossa.
 • Dove (suom. kyyhky): Vaalean harmaa, hopeaa muistuttava väri. Silmät rubiininpunaiset. Sekoitetaan hyvin usein lilaciin vaikka väri on vaaleampi.
 • Lilac (suom. violetti, syreeninkukka): Tummanharmaa, silmät rubiininpunaiset, kynnet neutraalit.
 • Pink Eyed White (suom. vaaleanpunasilmäinen valkoinen), PEW : Perusväri luonnonvalkoinen ihoon saakka, silmät vaaleanpunaiset.
 • Ruby Eyed White (suom. rubiinisilmäinen valkoinen): Luonnonvalkoinen ihoon saakka, silmät rubiininpunaiset.
 • Slate (suom. liuskekivi) : Tumma sinertävän harmaa, silmät mustat. Joskus ilmenee vaaleita läikkiä/viiruja tassuissa ja rinnassa.
 • Burmese (suom. burmalainen, myanmarilainen): Syvä tumman sinertävän ruskea perusväri. Kuono, korvat, häntä ja tassut varjostettu mahdollisimman tummasti. Silmät mustat.
 • Cappuccino : Perusväri valkoinen, kuono, korvat, häntä ja tassut mustat, joka tipattu ruskealla.
 • Dark Tailed White (suom. tummahäntäinen valkoinen), DTW: Puhtaan valkoinen perusväri, häntä varjostunut varjostusvärillä. Korvat, kuono ja tassut saattavat myös olla varjostuneet. Silmät vaaleanpunaiset ja kynnet neutraalin väriset.
 • Orange Point (suom. oranssitäplä): Perusväri kerma, pohjaturkki oranssihtava. Kuono, korvat ja häntä värittyneet oranssilla, silmät rubiinit.
 • Rust Point (suom. ruostetäplä): Muuten samanlainen kuin Orange Point, mutta kuonon, korvien ja hännän oranssissa värityksessä on vahva sinertävä sävy. Silmät mustat.
 • Siamese (suom. siamilainen): Perusväri vaaleanharmaa, tummat varjostukset kuonossa, takatassuissa, hännässä ja korvissa. Silmät ovat mustat.
 • Silver Point (suom. hopeatäplä): Perusväri valkoinen, korvat ja häntä hopean harmaat. Silmät mustat ja ihossa selkeä pigmentti.
 • Smoke (suom. savu, savunharmaa): Valkoinen perusväri, vaalean harmaa tippaus. Häntä ja korvat tummemmat. Silmät ruskean mustat.
 • Nutmeg (suom. muskottipähkinä): Perusväri oranssin punainen, karvassa musta tippaus (myös vatsapuolella). Silmät mustat.
 • Silver Nutmeg (suom. hopeinen muskottipähkinä): Vaalea kerma perusvärinä, tipattu haalean sinisellä (myös vatsapuolella). Mustat silmät.
 • Yellow Nutmeg (suom. keltainen muskottipähkinä): Väri kokonaan oranssi, myös vatsapuolella. Korvat peittyneet hentoon, oranssiin karvaan. Silmät rubiininpunaiset, kynnet neutraalin väriset.

Kuviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Collared* (suom. "kaulustettu"): Kuvio ilmenee valkovatsaisissa väreissä. Paksu tasainen kaulus niskan päällä. Otsalla tähti tai laukki. Mahdollista on, että gerbiilin karvoissa on harmaa tyvikasvu
 • Patched (suom. "pätsitetty"): Läikät otsassa, kuonossa ja niskassa. Hännässä valkoinen tupsu. Vatsassa pari pistettä. Perusvärin mukaiset silmät, tassuissa valkoiset sukat. Esiintyy yksivärisissä väreissä.
 • Pied (suom. "harakatettu"): Niskassa leveä kaulus, otsassa laukki tai tähti, vatsa valkoinen. Silmät perusvärin mukaiset. Esiintyy yksivärisissä väreissä.
 • White Spotted (suom. valkoinen täplikäs): Spotit otsassa, kuonossa ja niskassa. Hännän tupsu ja vatsa valkoinen. Tassuissa valkoiset sukat, silmät perusvärin mukaiset. Esiintyy valkovatsaisissa väreissä.

Gerbiili vai gerbilli?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kielitoimisto oli viime vuosituhannella päätynyt käyttämään suomen kielessä gerbiilistä muotoa gerbilli ja se löytyi kaikista sen toimittamista sanakirjoista vain jälkimmäisessä muodossa, samoin esim. WSOY:n Isossa Tietosanakirjassa vuodelta 1995. Asiasta käynnistettiin kuitenkin keskustelu, jonka pohjalta Lemmikki-lehdessä oli artikkeli vuonna 2000.[11] Tämän jälkeen on Kielitoimiston jyrkkyys vähentynyt ja uusimmassa teoksessa, Kielitoimiston sanakirjassa, gerbiili on varsinainen hakusana ja gerbilli rinnakkaismuoto.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Amori, G. (Small Nonvolant Mammal Red List Authority) & Temple, H. (Global Mammal Assessment Team): Meriones unguiculatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.12.2013. (englanniksi)
 2. a b Wilson & Reeder: Meriones (Pallasiomys) unguiculatus Mammal Species of the World. Bucknell University. Viitattu 02.05.2010. (englanniksi)
 3. a b c d Nurminen, Matti (toim.): Maailman eläimet: Nisäkkäät 2, s. 234–235 ja 452. Helsinki: Tammi, 1987. ISBN 951-30-6531-6.
 4. Nummi, Petri & Blomqvist, Leif: Maailman luonto: Nisäkkäät 2, s. 278–279. Espoo: Weilin+Göös, 1999. ISBN 951-35-6503-3.
 5. Gerbil Care Sheet Sky to Sea Pet Shop. (englanniksi)
 6. Gastric secretion in the pulorus-ligated gerbil (Meriones unguiculatus) J Appl Physiol 26: 61-64, 1969 (englanniksi)
 7. Nisäkäsnimistötoimikunta: Nisäkäsnimistö (Vahvistamaton ehdotus nisäkkäiden nimiksi) 2008. Viitattu 30.1.2011.
 8. a b c d Chen, J.: Meriones unguiculatus 2001. Animal Diversity Web. (englanniksi)
 9. a b Gerbiilin värit 23.4.2007. Suomen gerbiiliyhdistys.
 10. a b Gulotta E. F.: Mammalian Species: Meriones unguiculatus 1971. American Society of Mammalogists. (englanniksi)
 11. Jyrsitään sanoja 2004. sanaristikot.net.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]