Duna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hamsterien häkkejä.

Duna on lähinnä lemmikkijyrsijöille tarkoitettu muovinen häkki, josta toisinaan käytetään nimeä muoviterraario. Dunan alaosa on yleensä läpinäkymätöntä ja yläosa läpinäkyvää muovia. Katossa on yleensä avattava metalliristikko. Joissakin dunissa on kyljessä pieni reikä juomapullon suuttimelle, ja jotkut jyrsijät saattavat yrittää syödä itsensä tästä reiästä vapauteen.

Dunia käytetään usein pienillä jyrsijöillä kuten hamstereilla (kuten kääpiöhamstereilla tai muilla) ja hiirillä. Sitä vastoin esim. rotille ne eivät ole hyviä siitä syystä, että dunissa ilma ei vaihdu riittävän hyvin rottien herkkiä hengitysteitä ajatellen. Lisäksi ne ovat lähes aina isommille jyrsijöille aivan liian pieniä. Duna tulee valita lemmikkijyrsijän mittasuhteiden mukaan.

Dunan etu lasiterraarioon verrattaessa on sen keveys ja siten helppo puhdistettavuus. Huonoihin puoliin kuuluu lähinnä nopeampi kuluminen ja mahdollisuus syödä asumukseen reikiä. Pitempiaikaisessa käytössä dunan pohja saattaa myös sameutua eläimen virtsan vaikutuksesta.