Mimnermos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Katkelma Mimnermoksen runosta.

Mimnermos (m.kreik. Μίμνερμος) (aktiivinen n. 630600 eaa.) oli antiikin kreikkalainen elegiarunoilija. Hän oli kotoisin Kolofonista.[1][2]

Mimnermos eli aikana, jolloin joonialaiset kaupungit kamppailivat pysyäkseen itsenäisenä Lyydian vallan kasvaessa. Eräs häneltä säilyneistä katkelmista viittaa tähän poliittiseen tilanteeseen, ja asettaa tuon ajan velttouden niiden urheutta vastaan, jotka olivat kerran voittaneet Lyydian kuninkaan Gygeen.[2]

Mimnermoksen merkittävimmät runot olivat elegioita, jotka oli osoitettu Nanno-nimiselle huilunsoittajattarelle. Ne oli koottu kahdeksi kirjaksi, joita kutsuttiin neidon nimellä. Mimnermos oli näin ensimmäinen, joka otti elegian rakkausrunojen välineeksi. Hän sovitti omat runonsa huilulla soitettuun musiikkiin.[2] Eräs hänellä toistunut aihe oli nuoruuden ilojen ja vanhuuden surujen asettaminen vastakkain. Hän käsitteli runoissaan myös myyttejä ja historiaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 1088. Osa II. Boston: Little, Brown and Company, 1867. Teoksen verkkoversio.
  2. a b c Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911), hakusana ”Mimnermus”. Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Allen, Archibald: The Fragments of Mimnermus. Text and Commentary. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen kommentaari. Stuttgart: Franz Steiner Verlag, 1993.
  • Bergk, T.: Poetae lyrici Graeci, 1812-1881.
  • Mimnermos. Teoksessa Oksala, Päivö & Oksala, Teivas: Kreikkalaisia kirjailijakuvia, s. 38-42. Runojen ja runokatkelmien suomennoksia. Helsinki: Otava, 1965.
  • Tanzolini, G.: Mimnermo, 1883.