Mika Lehtinen (ohjaaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mika Lehtinen valmistui teatteriohjaajajaksi (TeM) Teatterikorkeakoulusta ohjaajantyön laitokselta vuonna 1995.

Hän on työskennellyt Tampereen Työväen Teatterin teknisenä päällikkönä vuodesta 2015 lähtien.

Aiemmin hän toimi Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskuksen johtajana 2007[1]–2015. Keskus aloitti toimintansa vuonna 2007. Mika Lehtinen on työskennellyt teatterityön lehtorina Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitoksella 2002-2007 sekä lasten- ja nuortenteatteri Ahaa Teatterin taiteellisena vastaavana 2000-2003.

Vuonna 2004 Mika Lehtinen ohjasi tv-draaman Arvon veli Yle Draamalle. Käsikirjoitus on Kati Kaartisen, pääosissa ovat Minna Suuronen, Timo Tuominen ja Hannu-Pekka Björkman. Arvon veli sai Venla-gaalassa 2004 kolme Venlaa: paras draamakäsikirjoitus (Kati Kaartinen), paras naisnäyttelijä (Minna Suuronen) ja paras miesnäyttelijä (Hannu-Pekka Björkman). Vuonna 2005 Arvon veli palkittiin Tampereen kansainvälisillä filmifestivaaleilla 2005 yleisöpalkinnolla ja Koura-palkinnolla, joka myönnetään parhaille Yleisradion ja MTV3:n kanavilla lähetetyille kotimaisille televisio-ohjelmille (KOURA on koulutusrahasto, jonka jäseniä ovat: Suomen Journalistiliitto, Suomen Muusikkojen Liitto, Suomen Näyttelijäliitto, Suomen Lavastustaiteilijain Liitto, Yleisradio ja MTV). Arvon Veli on esitetty myös useilla ulkomaisilla tv-kanavilla sekä festivaaleilla.

Mika Lehtinen on työskennellyt myös kouluttajana useilla eri koulutusjaksoilla YLEllä.

Mika Lehtinen on ohjannut lyhytelokuvan Numero- elämää mitta-asteikolla 0-10 (Ses ja Avek 100v suomalaista lyhytelokuvaa kilpailun rahoituksella) ja työskennellyt Jarmo Lampelan apulaisohjaajana mm. Lashelmi Filmi Oy:n useilla Jussi-palkinnoilla palkituissa elokuvissa Joki ja Sairaan kaunis maailma.

Hänen ohjaustöitään on nähty teattereissa mm. Oulussa, Lappeenrannassa ja Tampereella.

Vuonna 2008 Ihana meri -monologiesitys (Kira Poutasen kirjan pohjalta) voitti Pieksämäen monologimaratonin (sovitus työryhmän kanssa, ohjaus). Työryhmän muut jäsenet olivat Teemu Määttänen (videosuunnittelu), Henna Tanskanen (sovitus työryhmän kanssa, näyttelijä) ja Antti Mäkelä (äänisuunnittelu).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Virtanen Leena: Mika Lehtinen uuden teatterikeskuksen johtajaksi Helsingin Sanomat. 29.3.2007. Viitattu 26.7.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]