Miekkakala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miekkakala
Xiphias gladius1.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Xiphioidei
Heimo: Miekkakalat
Xiphiidae
Suku: Xiphias
Linnaeus, 1758
Laji: gladius
Kaksiosainen nimi

Xiphias gladius
Linnaeus, 1758

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Miekkakala Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Miekkakala Commonsissa

Miekkakala (Xiphias gladius) on suuri, nopeasti uiva ahvenkala, jonka yläleuka on kasvanut suureksi "miekaksi". Se on heimonsa Xiphiidae ainoa laji.

Miekkakalan kalastus on suosittua urheilua. Miekkakalan pituus on 2-4,3 metriä ja paino jopa 550 kglähde?. Miekkakala voi elää 25 vuottalähde?. Sen ravintoa ovat kalat ja mustekalat. Miekkakala voi uida jopa 100 km/h[2]. Miekkakalan väritys on hopeansävyinen. Lajin vihollisia ovat ihmisen lisäksi isokokoiset hait.

Miekkakalan levinneisyys on hyvin laaja. Sen esiintymisalue ulottuu Etelä-Atlantilta aina Englannin rannikolle asti ja Tyynellämerellä satojen kilometrien päähän päiväntasaajan molemmin puolin. Se elää myös kaikkialla Intian valtameressä. Talvisin sen elinalueet siirtyvät satoja kilometrejä kohti päiväntasaajaa.

Miekkakalan miekan merkityksestä ei ole varmuutta, mutta yleisimmin hyväksytyn teorian mukaan eläin käyttää sitä ravinnon hankkimiseen. Teorian mukaan miekkakala ui kalaparven keskelle ja huitoo miekallaan edestakaisin ennen kuin parvi hajoaa, ja syö sitten kuolleet kalat. Miekkakalan tiedetään käyttävän miekkaansa myös puolustautuakseen luontaisia vihollisiaan vastaan. On myös esitetty, että miekan ensisijainen tehtävä olisi täydentää kalan virtaviivaista muotoalähde?.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Acero, A., Amorim, A.F., Bizsel, K., Boustany, A., Canales Ramirez, C., Cardenas, G., Carpenter, K.E., de Oliveira Leite Jr., N., Di Natale, A., Die, D., Fox, W., Fredou, F.L., Graves, J., Guzman-Mora, A., Viera Hazin, F.H., Hinton, M., Juan Jorda, M., Minte Vera, C., Miyabe, N., Montano Cruz, R., Masuti, E., Nelson, R., Oxenford, H., Restrepo, V., Salas, E., Schaefer, K., Schratwieser, J., Serra, R., Sun, C., Teixeira Lessa, R.P., Pires Ferreira Travassos, P.E., Uozumi, Y. & Yanez, E.: Xiphias gladius IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 04.08.2013. (englanniksi)
  2. Miekkakala vähentää kitkaa voitelemalla päänsä HS. HS/Tiede. Viitattu 31.8.2016. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]