Michaëlle Jean

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michaëlle Jean
Kanadan kenraalikuvernööri
2005-2010
Edeltäjä Adrienne Clarkson
Seuraaja David Johnston
Henkilötiedot
Syntynyt6. syyskuuta 1957 (ikä 66)
Port-au-Prince, Haiti
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.michaellejean.ca/accueil-fr- ja www.michaellejean.ca/welcome

Michaëlle Jean [mi•ka•ɛl ʒɑ̃] (s. 6. syyskuuta 1957, Port-au-Prince, Haiti) oli Kanadan 27. kenraalikuvernööri. Hänet nimitti asemaansa kuningatar Elisabet II pääministeri Paul Martinin suosituksesta. Virallinen ilmoitus nimityksestä tehtiin 4. elokuuta 2005 ja Jean astui virkaansa 27. syyskuuta Adrienne Clarksonin tilalle. Ennen kenraalikuvernöörin asemaa Jean oli toimittaja ja CBC:n televisiokasvo. Hän toimi Kanadan kenraalikuvernöörinä 1. lokakuuta 2010 asti, jolloin hänen seuraajanaan aloitti David Johnston[1].

Kenraalikuvernöörinä häntä puhuteltiin virassaan hänen korkeudekseen ja elinikäisesti kunnianarvoisa. Virallinen arvonimi oli englanniksi: Her Excellency the Right Honourable Michaëlle Jean, Chancellor and Principal Companion of the Order of Canada, Chancellor and Commander of the Order of Military Merit, Chancellor and Commander of the Order of Merit of the Police Forces, Governor General and Commander-in-Chief in and over Canada.

Jeanin perhe lähti Haitilta François Duvalierin diktatuurin aikana 1968 Ranskaan. Montrealin yliopistosta Jean sai arvosanan italian ja hispaanisissa kielissä ja kirjallisuudessa 1984, jonka jälkeen hän opetti italiaa, kunnes suoritti ylemmän tutkinnon kirjallisuustieteessä. Hän puhuu sujuvasti ranskan ja englannin lisäksi, espanjaa, italiaa, haitin kreolia ja lukee portugalia. Hänellä oli Kanadan ja Ranskan kaksoiskansalaisuus avioliiton kautta, mutta hän luopui Ranskan kansalaisuudestaan Kanadan kenraalikuvernöörin virkaan astuessaan.

Toimittajana Jean työskenteli Kanadan yleisradioyhtiön (CBC) englannin- ja ranskankielisissä toimituksissa. Hän nai dokumenttielokuvien tekijän Jean-Daniel Lafondin, jonka kanssa teki mm. palkitun elokuvan Haïti dans tous nos rêves. Hän sai Amnesty Internationalin journalismipalkinnon.

Kenraalikuvernöörin toimeen on nimitetty yleensä veteraanipoliitikko tai sotilas, ennen Clarksonin nimitystä 1999. Clarkson oli virassa ensimmäinen vähemmistöihin kuuluva (kiinankanadalainen), toinen nainen ja ensimmäinen ulkomaalaissyntyinen (pl. brittiläiset kenraalikuvernöörit). Ray Hnatyshyn oli ensimmäinen ulkomaalainen kuvernööri Kanadassa, ukrainalainen. Jeanin nimitys jatkoi tätä nimityspolitiikkaa ja hän oli virassa ensimmäinen musta ja kolmas nainen.

Kanadan kenraalikuvernöörin lippu

Pääministeri Martinia syytettiin Jeanin nimityksestä yrityksenä nostaa kannatustaan Québecissa, jossa liberaalipuolue menetti 15 paikkaa edellisissä vaaleissa. Elokuussa 2005 lehdet syyttivät Jeania ja hänen aviomiestään Québecin itsenäisyyden tukemisesta. Québecin itsenäisyysliikettä kannattavan Le Québécoisin toimittaja René Boulangerin artikkelin mukaan entinen FLQ:n terroristi Jacques Rose oli rakentanut pariskunnalle kirjahyllyn. Boulanger myönsi, että hänen artikkelinsa tavoitteena oli saada englanninkielinen Kanada hylkäämään Jeanin nimitys kenraalikuvernööriksi. Bloc Québécoisin johtaja Gilles Duceppe harmitteli, että Jean hyväksyi aseman, joka oli ainoastaan edustustehtävä, eikä demokraattisesti valittu. Jeania vaadittiin paljastamaan, miten hän oli äänestänyt vuoden 1995 vaaleissa, jossa maan yhteisyyden kannattajat voittivat vain pienellä erolla.

Jean vakuutti puheessaan 17. elokuuta olevansa ylpeä kanadalaisuudestaan, kunnioittavansa maan instituutioita ja olevansa täysin sitoutunut tehtävään, eikä olisi muuten hyväksynyt nimitystä asemaan.

Myös Jeanin Ranskan kansalaisuus puhutti, koska Ranska kieltää kansalaisiaan toimimasta hallitus- tai sotilastehtävissä muissa maissa, ja kenraalikuvernööri on Kanadan de facto päämies, vaikkakin seremoniallinen asema. Jean kuitenkin luopui Ranskan kansalaisuudestaan ennen virkaansa astumista.

Huhtikuussa 2007 Jean ilmoitti vähentävänsä työtehtäviään ylirasituksen vuoksi.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]