Mesjuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mesjuustoa
Mesvoita putkilossa

Mesjuusto eli herajuusto on maidon herasta valmistettava kiinteähkö juusto, jonka valmistukseen voidaan käyttää lehmänmaidon, vuohenmaidon tai lampaanmaidon heraa tai näiden erilaisia sekoituksia. Valmistuksessa heraa keitetään hitaasti kokoon, jotta osa sen sisältämästä vedestä haihtuu. Keittämisen yhteydessä heran sisältämä maitosokeri karamellisoituu. Tästä syystä monet heratuotteet (esimerkiksi mesjuusto ja mesvoi) ovat väriltään ruskeita ja maultaan makeita. Heratuotteisiin voidaan lisätä myös maitoa, kermaa tai voita, joilla vaikutetaan lopputuotteen makuun ja koostumukseen.

Mesjuusto (ruots. mesost, norj. brunost, mysost) ja muut heratuotteet ovat yleisiä Ruotsissa ja erityisesti Norjassa, kun taas Suomessa niitä käytetään vain vähän.


Norjan tunnelipalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2013 aiheutui vaarallinen tulipalo, kun 27 tonnin juustokuormaa kuljettanut rekka-auto syttyi tuleen Tysfjordissa sijaitsevassa Bratlin tietunnelissa, Norjassa. Mesjuuston suuren rasva- ja sokeripitoisuuden vuoksi lastin palo synnytti äärimmäisen kovan kuumuuden. Juusto paloi tunnelissa neljä päivää muodostaen myrkkykaasuja.[1] Pahoin vaurioitunut tunneli jouduttiin sulkemaan liikenteeltä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tunnelbrannen slukket etter fire dager NRK. 22.1.2013. (norjaksi)
  2. Norway goat cheese fire closes tunnel BBC News Europe. 22.1.2013. Viitattu 25.1.2013. (englanniksi)