Mesjuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mesjuustoa
Mesvoita putkilossa

Mesjuusto eli herajuusto (ruots. mesost, norj. brunost, mysost) on maidon herasta valmistettava kiinteähkö juusto. Mesjuustoa kuvataan tarkemmin "karamellisoituna heratiivisteenä, jossa maitoa ja kermaa on lisätty heraan". Maailman terveysjärjestön ja elintarvike- ja maatalousjärjestön määritelmien mukaan ruskea juusto ei ole oikea juusto, koska oikea juusto valmistetaan vain juustomassasta, josta hera on erotettu.   Ruskea juusto valmistetaan juustotuotannon jäännöstuotteesta, valmistukseen voidaan käyttää lehmänmaidon, vuohenmaidon tai lampaanmaidon heraa tai näiden erilaisia sekoituksia.

Valmistuksessa heraa keitetään hitaasti kokoon, jotta osa sen sisältämästä vedestä haihtuu. Keittämisen yhteydessä heran sisältämä maitosokeri karamellisoituu. Ruskeiden "juustojen" kuiva-aineesta lähes puolet on maitosokeria. Tästä syystä monet heratuotteet (esimerkiksi mesjuusto ja mesvoi) ovat väriltään ruskeita ja maultaan makeita. Heratuotteisiin voidaan lisätä myös maitoa, kermaa tai voita, joilla vaikutetaan lopputuotteen makuun ja koostumukseen.

Mesjuusto ja muut heratuotteet ovat yleisiä Norjassa, jossa niitä pidetään kansallisena erikoisuutena.[1] Niitä valmistetaan jonkin verran myös Ruotsissa, kun taas Suomessa niitä käytetään vain vähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]