Meriuposkuoriainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Meriuposkuoriainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Yläheimo: Lehtikuoriaismaiset Chrysomeloidea
Heimo: Lehtikuoriaiset Chrysomelidae
Alaheimo: Donaciinae
Suku: Uposkuoriaiset Macroplea
Laji: pubipennis
Kaksiosainen nimi

Macroplea pubipennis
(Reuter, 1875)

Meriuposkuoriainen (Macroplea pubipennis) on uhanalainen, vedessä elävä kuoriaislaji. Se kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen II lajeihin.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meriuposkuoriainen on 7 millimetriä pitkä ja pitkäraajainen kuoriaislaji. Naaras on hiukan koirasta suurempikokoinen. Meriuposkuoriaisen väritys on kauttaaltaan oljenkeltainen, selkäosassa esiintyen tummia raitoja. Lenninsiivet ovat edelleen lajilla olemassa. Meriuposkuoriainen ei pysty kuitenkaan enää lentämään, sillä veden alla eläminen surkastuttaa niiden lihakset.[1]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meriuposkuoriainen elää vedessä matalissa merenlahdissa murtovesialueella. Lajin esiintymiä löytyy Suomesta Itämeren piiristä Uudeltamaan rannikolta Perämeren rannikolle asti.[2] Yksi elinvoimaisimmista esiintymistä löytyy Espoonlahden pohjukasta. Espoonlahden meriuposkuoriaisesiintymien alue on rajatusti Natura-suojeltu. Mikäli rakentamista ulotetaan laajalti alueiden piiriin, voi uhanalainen laji olla vaarassa. Vastaavia meriuposkuoriaisesiintymiä on Kiinassa.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meriuposkuoriainen on muiden lehtikuoriaisten (Chrysomelidae) heimon hyönteisten tavoin kasvinsyöjä. Sen ravintokasveja ovat vidat (Potamogeton), ärviät (Myriophyllum) ja myös haurat (Zannichellia).[1] Toukat ja aikuiset käyttävät ravinnokseen samoja kasvilajeja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Uhanalaisten eläinten ja kasvien suojelutoimikunnan mietintö II: Uhanalaiset eläimet. Komiteamietintö 1985:43. Ympäristöministeriö, Helsinki 1986.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Uudenmaan ympäristökeskus: Meriuposkuoriaista tutkitaan Espoonlahdella
  2. Uhanalaisten eläinten ja kasvien suojelutoimikunnan mietintö II 1986, s. 444.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]