Megalodon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Megalodon
Malli Megalodonin leuasta
Malli Megalodonin leuasta
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Sillihaikalat Lamniformes
Heimo: Otodontidae
Suku: Otodus
Laji: megalodon
Kaksiosainen nimi

Otodus megalodon
(Agassiz, 1843)

Synonyymit

Carcharias megalodon Agassiz, 1843
Carcharocles megalodon (Agassiz, 1843)

Katso myös

  Megalodon Wikispeciesissä
  Megalodon Commonsissa

Megalodon eli suurihammashai (Otodus megalodon) on suuri esihistoriallinen hailaji. Megalodon saattoi kasvaa 18–20-metriseksi ja 50 tonnin painoiseksi.[1] Ne elivät trooppisissa merissä. Vanhimmat fossiilit ovat noin 16 miljoonan vuoden takaa mioseenikauden keskivaiheilta, viimeiset noin 2,6 miljoonan vuoden ikäisiä plioseenin lopulta.[1] Megalodonien pääravintona olivat sen aikaiset valaat ja kookkaat kalat. Se kuoli sukupuuttoon noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten, jääkauden seurauksena.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megalodonin koko on jouduttu arvioimaan vertaamalla niiden hampaita valkohaihin. Arviot vaihtelevat 12 metristä 30 metriin. Megalodonin ensimmäisen leukamallin pohjalta lajin kooksi arvioitiin jopa 30 metriä. Nykyarvioiden mukaan megalodon kasvoi kuitenkin 18 metriä pitkäksi ja vanhat yksilöt saattoivat olla lähemmäs 20 metriä ja painaa yli 100 tonnia. Megalodonin evä on ollut ihmisen kokoinen.

Hampaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megalodon tunnetaan pääosin fossiloituneista hampaistaan. Tämä johtuu siitä, että haiden tukiranka ei ole luuta vaan rustoa, joka ei kivety luun tapaan. Vain hampaat, joissa oli enemmän luuainesta, ovat säilyneet. Pisimmät hampaat olivat yli 18 senttimetriä pitkiä.[2] Megalodonin leuka on oletettavasti ollut 10-kertainen verrattuna valkohain leukaan.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteellinen näkemys megalodonista joka jahtaa kahta Eobalaenoptera-valasta

Megalodon oli aikansa huippusaalistaja. Se söi luultavasti valaita ja suuria kaloja, mutta myös hylkeitä, merikilpikonnia ja sireenieläimiä. Valaat olivat ilmeisesti pääravintona. Muiden haiden tapaan se oli myös kalansyöjä ja se saattoi myös syödä omia lajitovereitaan.

Evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megalodonia verrataan yleensä valkohaihin, mutta ne eivät nykytietämyksen mukaan ole läheistä sukua. Haiden hampaiden samankaltaisuus johtuu todennäköisesti konvergenttisestä evoluutiosta.[3] Megalodon vaikutti myös elävän pääasiassa lämpimissä vesissä, kun taas valkohai voi elää myös kylmemmissä vesissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pimiento, C.; Clements, C. F. (2014-10-22). "When Did Carcharocles megalodon Become Extinct? A New Analysis of the Fossil Record". PLoS ONE 9 (10): doi:10.1111/jbi.12754
  2. Andrea Mustain: For Sale: World's Largest Shark Jaws LiveScience.com. 20.5.2011. Viitattu 14.7.2015.
  3. C. megalodon Prehistoric Wildlife. Viitattu 28.10.2017. (englanniksi)

 

Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.