Maurits Cornelis Escher

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Escher-museo Haagissa
"Penrosen kolmio", mahdoton rakenne joka antoi vaikutteita Escherin myöhempiin töihin

Maurits Cornelis Escher tai M. C. Escher, (17. kesäkuuta 1898, Leeuwarden27. maaliskuuta 1972, Hilversum) oli hollantilainen kuvataiteilija ja graafikko, joka tunnetaan mahdottomia esineitä ja asioita esittävistä kuvistaan.

Escher syntyi Friisinmaassa Alankomaiden pohjoisosassa, mutta hänen perheensä muutti pian Arnhemiin. Vuosina 1919–1922 hän opiskeli Haarlemissa ensin arkkitehtuuria ja sitten koristetaiteita. Escher alkoi matkustella Italiassa, jossa meni naimisiin 1924 ja asettui puolisoineen Roomaan. Kun Italian poliittinen ilmapiiri alkoi käydä kestämättömäksi, muutti perhe 1935 Sveitsiin ja kahta vuotta myöhemmin Belgiaan. Toisen maailmansodan aikana he palasivat Alankomaihin, jossa Escher vietti loppuelämänsä.

Escher sai ensimmäiset työnsä valmiiksi taidekouluvuosinaan 1922, ja jo pari vuotta myöhemmin hän alkoi kuvata mahdottomia rakenteita. Escherillä ei ollut matemaattista koulutusta, mutta monia hänen piirtämiään kuvia voidaan pitää abstraktien matemaattisten rakenteiden visualisointeina. Hänen työnsä onkin monien matemaatikoiden ja luonnontieteilijöiden suosiossa.

Escher inspiroitui matematiikan ja symmetrian ystäväksi eritoten 1930-luvulla tekemiensä Välimeren kiertomatkojen aikana. Erityisen vaikutuksen häneen teki Alhambra Espanjassa. Hän tutki itsekin matematiikkaa seuraavan vuosikymmenen ajan muistiinpanoissaan, käsitellen muotojen, värien ja symmetristen ominaisuuksien yhdistelmiä geometriassa. Tätä matematiikan alaa kutsutaan nykyään kristallografiaksi.

Escherin tunnetuimpia kuvia ovat esimerkiksi:

  • Piirtävät kädet, jossa kaksi kättä piirtää toisiaan
  • Taivas ja vesi, jossa valon ja varjon leikki muuttaa veden kalat taivaan linnuiksi
  • Nousevat ja laskeutuvat, jossa talon kattoa kiertävää portaikkoa astelevat ihmiset näyttävät kulkevan loputtomasti yhteen suuntaan joko nousten tai laskeutuen
  • Vesiputous (1961), jossa putoava vesi näyttää kiertävän loputonta kehää pyörittäen myllyä ikiliikkujan tavoin.

Näillä ja monilla muilla Escherin mahdottomista asioista tekemillä kuvilla on ollut suuri merkitys nykyajan kuvataiteelle. M.C. Escher ja hänen töihinsä kohdistuvat viittaukset ovat saaneet osakseen laajaa huomiota populaarikulttuurissa, kuten kirjoissa, elokuvissa, tietokonepeleissä ja musiikissakin.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Escher, M. C.: Grafiikka ja piirustukset. Benedikt Taschen, 1991. ISBN 3-89450-301-7.
  • Ernst, Bruno: Maurits Cornelis Escherin taikapeili. Benedikt Taschen, 1989. ISBN 3-89268-075-2.
  • Schattschneider, Doris: M. C. Escher: kaleidosyklit. Taco, 1989. ISBN 3-89268-081-7.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvaideoiden sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]