M. C. Escher

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurits Cornelis Escher
Valokuva M. C. Escheristä vuonna 1971
Valokuva M. C. Escheristä vuonna 1971
Henkilötiedot
Syntynyt17. kesäkuuta 1898
Leeuwarden, Friisinmaa, Alankomaat
Kuollut27. maaliskuuta 1972 (73 vuotta)
Laren, Pohjois-Hollanti, Alankomaat
Kansalaisuus hollantilainen
Taiteilija
Ala graafikko
kuvataiteilija
Kuuluisimpia töitä Penrosen portaat
Aiheesta muualla
www.mcescher.com
Escher-museo Haagissa
"Penrosen kolmio", mahdoton rakenne joka antoi vaikutteita Escherin myöhempiin töihin

Maurits Cornelis Escher eli M. C. Escher (17. kesäkuuta 1898 Leeuwarden27. maaliskuuta 1972 Laren)[1] oli hollantilainen kuvataiteilija ja graafikko, joka tunnetaan mahdottomia esineitä ja asioita esittävistä kuvistaan.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Escher syntyi Friisinmaassa Alankomaiden pohjoisosassa, mutta hänen perheensä muutti pian Arnhemiin. Vuosina 1919–1922 hän opiskeli Haarlemissa ensin arkkitehtuuria ja sitten koristetaiteita. Escher alkoi matkustella Italiassa, jossa meni naimisiin 1924 ja asettui puolisoineen Roomaan. Kun Italian poliittinen ilmapiiri alkoi käydä kestämättömäksi, muutti perhe 1935 Sveitsiin ja kahta vuotta myöhemmin Belgiaan. Toisen maailmansodan aikana he palasivat Alankomaihin, jossa Escher vietti loppuelämänsä.

Escher sai ensimmäiset työnsä valmiiksi taidekouluvuosinaan 1922, ja jo pari vuotta myöhemmin hän alkoi kuvata mahdottomia rakenteita. Escherillä ei ollut matemaattista koulutusta, mutta monia hänen piirtämiään kuvia voidaan pitää abstraktien matemaattisten rakenteiden visualisointeina. Hänen työnsä onkin monien matemaatikoiden ja luonnontieteilijöiden suosiossa.

Escher inspiroitui matematiikan ja symmetrian ystäväksi eritoten 1930-luvulla tekemiensä Välimeren kiertomatkojen aikana. Erityisen vaikutuksen häneen teki Alhambra Espanjassa. Hän tutki itsekin matematiikkaa seuraavan vuosikymmenen ajan muistiinpanoissaan, käsitellen muotojen, värien ja symmetristen ominaisuuksien yhdistelmiä geometriassa. Tätä matematiikan alaa kutsutaan nykyään kristallografiaksi.

Escherin tunnetuimpia kuvia ovat esimerkiksi:

  • Piirtävät kädet, jossa kaksi kättä piirtää toisiaan
  • Taivas ja vesi, jossa valon ja varjon leikki muuttaa veden kalat taivaan linnuiksi
  • Nousevat ja laskeutuvat, jossa talon kattoa kiertävää portaikkoa astelevat ihmiset näyttävät kulkevan loputtomasti yhteen suuntaan joko nousten tai laskeutuen
  • Vesiputous (1961), jossa putoava vesi näyttää kiertävän loputonta kehää pyörittäen myllyä ikiliikkujan tavoin.

Näillä ja monilla muilla Escherin mahdottomista asioista tekemillä kuvilla on ollut suuri merkitys nykyajan kuvataiteelle. M. C. Escher ja hänen töihinsä kohdistuvat viittaukset ovat saaneet osakseen laajaa huomiota populaarikulttuurissa, kuten kirjoissa, elokuvissa, tietokonepeleissä ja musiikissakin.selvennä

Kuvaideoiden sovelluksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Escher, M. C.: Grafiikka ja piirustukset. Benedikt Taschen, 1991. ISBN 3-89450-301-7.
  • Ernst, Bruno: Maurits Cornelis Escherin taikapeili. Suomentanut Hösch, Pirkko. TACO Verlagsgesellschaft und Agentur mbH, 1989. ISBN 3-89268-075-2.
  • Schattschneider, Doris: M. C. Escher: kaleidosyklit. Taco, 1989. ISBN 3-89268-081-7.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ernst, Bruno: M. C. Escherin Taikapeili. Suomentanut Hösch, Pirkko. Länsi-Saksa: TACO Verlagsgesellschaft und Agentur mbH, 1989. ISBN 3-89268-075-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. C. Escherin Taikapeili. 1989, luku 2. s. 7, 13.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M. C. Escher.