Maurice Leblanc

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice Leblanc

Maurice Leblanc (11. joulukuuta 1864 Rouen6. marraskuuta 1941 Perpignan) oli ranskalainen kirjailija. Hänen maineensa perustuu erityisesti herrasmiesvaras Arsène Lupinista kertoviin rikostarinoihin. Oopperalaulaja, kirjailija Georgette Leblancin oli Leblancin sisko.

Leblancin ensimmäinen Arsène Lupin -tarina ilmestyi vuonna 1905 Je sais tout -lehdessä. Lehti pyysi kirjailija Maurice Leblancia kehittämään ranskalaisen vastineen Sherlock Holmesille, josta oli tullut englantilaisen The Strand Magazinen vetonaula.

Leblancin luomasta herrasmiesvarkaasta tuli nopeasti suosittu. Kirjailija oli alun perin haaveillut urasta psykologisten romaanien kirjoittajana, mutta hän joutui tehtailemaan Lupin-seikkailuja kuolemaansa asti. Leblanc totesi luomastaan hahmosta: "Hän seuraa minua kaikkialle. Ei hän ole minun varjoni, vaan minä olen hänen varjonsa. Hän se istuu pöytäni ääressä kun kirjoitan." Hän on luonnehtinut sankariaan myös "urheaksi sieluksi vahingoittumattomassa ruumiissa".

Arsène Lupinilla oli esikuva todellisuudessa. Aloittaessaan Lupin-sarjaa Leblanc nimittäin seurasi kiinnostuneena ranskalaisen anarkistin Marius Jacobin oikeudenkäyntiä Marseillessa.

Maurice Leblancin teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arsène Lupin -teokset

Pääartikkeli: Arsène Lupin

Leblancin muita teoksia

  • Neljä naista ristillä (L'Île aux Trente Cercueils, 1920)
  • Kolme silmää (Les Trois yeux, 1921).
  • Pelottava tapahtuma (Le Formidable Événement, 1921).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.