Arsène Lupin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arsène Raoul Lupin on fiktiivinen henkilö, joka esiintyy ranskalaisen Maurice Leblancin (1864–1941) luomissa, klassikoiksi kohonneissa rikostarinoissa.

Ranskalainen yleisö sai tutustua Arsène Lupinin hahmoon 15. heinäkuuta 1905 sanomalehdessä Je sais tout ilmestyneessä novellissa "L'Arrestation d'Arsène Lupin". Lehti oli pyytänyt Leblancilta ranskalaista vastinetta Englannissa suuren suosion saavuttaneelle Sherlock Holmesille. Suureksi osaksi lehdissä ilmestyneet novellit ja jatkokertomukset julkaistiin myöhemmin novellikokoelmina ja romaaneina.

Leblanc määritti Lupinin synnyinvuodeksi 1874. Lupin on nerokas herrasmiesvaras ja gallialaisen charmin henkilöitymä, joka rakastaa naisia ja timantteja. Hän ei koskaan surmaa ketään vaan hurmaa heidät saadakseen haluamansa. Lupin ei unohda vähäosaisiakaan vaan jakaa heille osia saaliistaan. Hän on siis eräänlainen Don Juanin ja Robin Hoodin risteytys.

Kirjailija Leblanc itse esiintyy Arsène Lupin -tarinoissa Lupinin virallisena elämäkertojana, jolle Lupin kertoo seikkailunsa. Leblanc ja Lupin kohtaavat ensimmäisen kerran junassa matkalla Pariisista Roueniin. Leblanc esiintyy Jean Daspryna ja Lupin Guillaume Berlat´na. Pian kohtaamisen jälkeen Leblancista tulee Lupinin virallinen elämäkertoja.

Nuoruudessaan Leblanc haaveili kirjoittavansa psykologisia romaaneja, mutta hänen kohtalokseen tuli tehtailla Arsène Lupinin seikkailuja elämänsä loppuun asti. Hänen kirjoittamanaan ilmestyi kaikkiaan 20 Lupin-kirjaa. Sittemmin joukko kirjailijoita on jatkanut herrasmiesvarkaan seikkailuja. Esimerkiksi salanimellä Boileau-Narcejac kirjoittajanut parivaljakko Pierre Boileau ja Pierre Ayraud (Thomas Narcejac) julkaisi 1970-luvulla viisi jatko-osaa. Arsène Lupin -pastisseja ovat kirjoittaneet myös muun muassa Michel Zink, Christian Poslaniec, Anthony Boucher ja Michel Bussi.

Kohtaamiset Sherlock Holmesin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lupinin hahmo on monessa suhteessa samantapainen kuin Arthur Conan Doylen luoma Sherlock Holmes: kumpikin ovat yliälykkäitä, nokkelia ja lähes voittamattomia. Vaikka Arsène Lupin toimii lain väärällä puolen, ei hän ole pahuuden ruumiillistuma, kuten Holmeskaan ei ole hyvyyden perikuva.

Kaksi titaania Lupin ja Holmes kohtaavat muutaman kerran Maurice Leblancin Lupin-uran alussa. Tekijänoikeudellisista syistä Leblanc käyttää Holmesista salanimeä Herlock Sholmès, mutta teosten myöhempiin painoksiin nimi on muutettu alkuperäiseksi. Lupin ja Holmes täydentävät toisiaan, sillä Lupinissa Holmes saa arvoisensa vastustajan, ja Holmes puolestaan on ainoa, joka voisi voittaa Lupinin.

Holmes ja Lupin tutustuvat toisiinsa tarinassa "Sherlock Holmes saapuu liian myöhään" ("Sherlock Holmes arrive trop tard"), joka on ilmestynyt novellikokoelmassa Arsène Lupin, mestarivaras (Arsène Lupin, gentleman-cambrioleur, 1907). Novellissa Holmes kutsutaan Ranskaan selvittämään Lupinin tekemää varkautta. Holmes kohtaa Lupinin kadulla tietämättä ensin, kuka tämä on. Lupin puolestaan tajuaa, että vastedes Holmes tuntisi hänet aina, pukeutui hän mihin valepukuun hyvänsä.

Seuraavan kerran kilpakumppanit kohtaavat kahdesta tarinasta koostuvassa kirjassa Arsène Lupin ja Sherlock Holmes. Vaaleatukkainen nainen (Arsène Lupin contre Herlock Sholmès, 1907). Kirja keskittyy Holmesin ja Lupinin kaksintaisteluun, jossa kumpikin asettaa kilvan ansoja toiselle ja kumpikin on vuoroin voitolla. He kohtaavat vielä kolmannen kerran romaanissa Ontto neula (L'Aiguille creuse, 1909). He ovat myös kohdanneet pelissä nimeltä Sherlock Holmes vs. Arséne Lupin.

Arsène Lupin muissa taiteissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arsène Lupinista on aikojen saatossa muokattu useita näyttämösovituksia, elokuvia, radiokuunnelmia, televisiosarjoja ja jopa tietokonepeli[1]. Tuorein elokuvaversio on vuonna 2004 ensi-iltansa saanut Jean-Paul Salomén ohjaama ranskankielinen Arsène Lupin, jossa Romain Duris näyttelee nimiroolin.

Aku Ankka -taiteilija Don Rosan sarjakuvakertomuksessa Musta ritari esiintyy nimihenkilönä voittamaton herrasmiesvaras Arpin Lusène. Kyseessä on suora viittaus Lupinin hahmoon ja sanaleikin kautta syntynyt nimiväännös (Ar|sène Lu|pin > Ar|pin Lu|sène).

Japanilaissarjakuvataiteilija Monkey Punchin sarjassa Lupin III päähenkilönä seikkailee Lupinin pojanpoika Arsène Lupin III.

Pelissä Persona 5 pelaajahahmo saa käyttöönsä Persona-olennon nimeltä Arsene joka on vahvasti Arsène Lupinin innoittama.

Netflix julkaisi vuonna 2021 sarjan Lupin, joka pohjautuu vahvasti Arsène Lupiniin.

Arsène Lupin -bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maurice Leblancin Arsène Lupin -kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teos Vuosi Suomennos Suomentaja Lisätietoja
1. Arsène Lupin, gentleman-cambrioleur 1907 Arsène Lupin, herrasmiesvaras Jalmari Finne 9 sanomalehtinovellia (1905−1907)

Karisto 1967

2. Arsène Lupin contre Herlock Sholmès 1908 Arsène Lupin Sherlock Holmesta vastaan
Arsene Lupin taistelussa Sherlock Holmesia vastaan
Arsène Lupin ja Sherlock Holmes. Vaaleatukkainen nainen
Jalmari Finne 1908
Y. Nyman, 1925
Jalmari Finne (2 novellia)
Karisto 1908
Minerva 1925
Karisto 1968
3. L'Aiguille creuse 1909 Ontto neula
Onton neulan salaisuus
V. Hämeen-Anttila, 1909
Mirjam Annala, 1928
romaani
4. 813 1910 813
Arsene Lupin miljoonaperillisenä
V. Hämeen-Anttila, 1910
Aito Kare, 1922
romaani

Karisto 1990

5. Le Bouchon de cristal 1912 Kristallitulppa Teppo Heino, 1919 romaani
6. Les Confidences d'Arsène Lupin 1913 9 novellia
7. L'Éclat d'obus 1916 romaani; Lupinilla vain cameo-esiintyminen
8. Le Triangle d'or 1918 Kultainen kolmio J. V. Korjula, 1919 romaani
9. L'Île aux trente cercueils 1919 Neljä naista ristillä Valfrid Hedman, 1922 romaani
10. Les Dents du tigre 1921 Arsène Lupin, Mauretanian keisari Aito Kare, 1922 romaani; 813 (1910) ja Les Dents suomennettu yhteisniteenä Arsène Lupin ja tiikerinhampaat
11. Les Huit coups de l'horloge 1923 Kahdeksan kellonlyöntiä Aito Kare, 1923 8 novellia
12. La Comtesse de Cagliostro 1924 Gagliostron kreivitär. Arsène Lupinin nuoruudenseikkailu V. Hämeen-Anttila romaani

Karisto 1992

13. La Demoiselle aux yeux verts 1927 Vihreäsilmäinen nainen Irja Lindström, 1927 romaani
14. L'Agence Barnett et cie 1928 Arsenè Lupin salapoliisipäällikkönä
Arsène Lupin yksityisetsivänä
Mirjam Annala, 1928 8 novellia
15. La Demeure mystérieuse 1929 romaani
16. La Barre-y-va 1931
17. La Femme aux deux sourires 1933
18. Victor de la brigade mondaine 1933
19. La Cagliostro se venge 1935
20. Les Milliards d'Arsène Lupin 1941
21. Le Dernier amour d'Arsène Lupin julkaisematon

Suomeksi on ilmestynyt useita Leblancin Arsène Lupin -kertomuksista koostettuja novellivalikoimia. Alkuperäisiä kertomuksia on myös julkaistu suomeksi erillisinä painoksina. Ohessa joitakin erillisenä niteinä julkaistuja suomennosnimikkeitä:

  • Arsene Lupin, hienonmaailman varastaiteilija (suom. Jalmari Finne, 1908)
  • Arsène Lupinin avioliitto (suom. 1921)
  • Kuolema väijyksissä y.m. kertomuksia Arsène Lupinin seikkailuista (suom. Teppo Heino, 1921)
  • Arsène Lupinin kosto (suom. Kaisu Puuska, 1929)

Boileau-Narcejacin Arsène Lupin -romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Le Secret d'Eunerville (1973)
  • La Poudrière (1974)
  • Le Second visage d'Arsène Lupin (1975)
  • La Justice d'Arsène Lupin (1977)
  • Le Serment d'Arsène Lupin (1979)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arsène Lupin.