Matti Vainikainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Erkki Matti Vainikainen (5. kesäkuuta 1925 Viipuri8. heinäkuuta 2011 Helsinki) oli suomalainen taidemaalari.

Vainikaisen vanhemmat olivat kirjailija, kaupunginsihteeri Veikko Vainikainen ja Tyyni Vuorensola. Vainikainen opiskeli 1940-luvulla Vapaassa taidekoulussa opettajinaan muun muassa Unto Pusa, Yrjö Verho, Sam Vanni ja Sigrid Schauman. Myöhemmin hän täydensi opintojaan Ranskassa (1952–1954) ja Espanjassa (1985).

Vainikaisen teokset ovat useimmiten voimakasvärisiä figuratiivisia maalauksia, joiden aihemaailma käsittää muun muassa ihmisiä ja kaupunkitiloja, yleensä hyvin elävinä kohtauksina. Tyylisuunnaltaan Vainikainen tunnetaan ehkä parhaiten kubistina ja aiheiltaan "Helsinki-maalarina". Hänen myöhempään tuotantoonsa tulivat mukaan myös abstrakti ekspressionismi ja jossain määrin surrealismikin.

Vainikainen oli myös aktiivinen kirjoittaja. Kaunokirjallisuuden saralla hän sai julkaistuksi jännitysromaanin Kohtalon monet sormet, mutta hän kirjoitti myös runoja. Lisäksi hän kirjoitti säännöllisesti taidepoliittisia kannanottoja alan lehtiin ja piti Kuluttaja-lehdessä Taiteen tarhasta -kolumnipalstaa. Opettajana Vainikainen toimi Helsingin kaupungin työväenopistossa 17 vuoden ajan. Opetustyönsä tueksi hän kirjoitti kansalais- ja työväenopistojen liiton julkaisusarjassa sekä piirustuksen opaskirjan että akvarellimaaluksen ensimmäisen suomalaisen käsikirjan, jotka kumpikin julkaistiin kaksiosaisina laitoksina.

Vainikaisen puolisoina olivat taidemaalarit Eila Gardemeister ja Kaarina Korja. Vuonna 1982 Vainikainen palkittiin Pro Finlandia -mitalilla.

Kirjallisia teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vainikainen Matti 1967. Kohtalon monet sormet (romaani). Porvoo, Helsinki: WSOY.
  • Piirustus I. Perustietoutta ryhmäopetukseen ja itseopiskelijoille. 2. uusittu painos (1. painos 1973). Kansalais- ja työväenopistojen liiton opetussuunnitelmia 2. Helsinki: Kansalais- ja työväenopistojen liitto, 1975 (5. painos 1990). ISBN 951-9171-08-8.
  • Piirustus II. Perustietoutta ryhmäopetukseen ja itseopiskelijoille. Kansalais- ja työväenopistojen liiton opetussuunnitelmia 22. Helsinki: Kansalais- ja työväenopistojen liitto, 1975 (3. painos 1982). ISBN 951-9171-06-1.
  • Vainikainen Matti 1981: Maalauksen opas I–II. KTOL – Kansalais- ja työväenopistojen liitto ry.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]