Matti Janhunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Janhunen puhumassa punaisten haudalla Malmin hautausmaalla elokuussa 1948.

Matti Janhunen (22. marraskuuta 1902 Rautalampi, joissain lähteissä Sumiainen9. joulukuuta 1963 Kerava) oli punaupseeri, kommunistipoliitikko ja sosiaaliministeri Paasikiven III ja Pekkalan hallituksissa (1945–1948).

Pienviljelijäperheeseen syntynyt Janhunen liittyi Suomen kommunistiseen puolueeseen vuonna 1924. Seuraavalla vuosikymmenellä hän hankki punaupseerikoulutuksen Neuvostoliitossa, josta hän palasi Suomeen järjestämään SKP:n maanalaista organisaatiota ja pidätettiin myöhemmin yhdessä Hertta Kuusisen kanssa. Tästä alkoi yli kymmenvuotinen vankila-aika. Sotavuosina hän oli turvasäilössä ja yksi pahamaineisen Koveron keskitysleirin vangeista.

Vankilasta Janhunen vapautui vasta marraskuussa 1944, jonka jälkeen hän siirtyi miltei välittömästi oikeusministeri Urho Kekkosen nimittämänä vankilaolojen uudistamiskomiteaan. SKP:n puoluetoimikuntaan hänet oli valittu jo ennen vankilasta vapautumista. Presidentti Mannerheim nimitti Janhusen toiseksi sosiaaliministeriksi J. K. Paasikiven esityksestä tämän kolmanteen hallitukseen.

Paasikivi piti Janhusta maltillisena miehenä, jonka mukanaolo hallituksessa voitiin perustella sillä, että muussa tapauksessa salkku olisi mennyt jollekin jyrkemmän linjan kommunistille. Janhunen sopeutui hyvin hallitusyhteistyöhön, ja hänen ministerinpestinsä jatkuikin vielä Pekkalan hallituksessa. Toimikautenaan hän osallistui keskeisesti sodan jälkeen alkaneeseen sosiaalipoliittiseen uudistustyöhön. Muun muassa kesäloma- ja lapsilisälait laadittiin hänen ollessaan sosiaaliministerinä.[1]

Hallitustyöskentelynsä päätyttyä Janhunen siirtyi Kansaneläkelaitoksen johtajaksi ja Suomen Pankin tilintarkastajaksi. Lisäksi hän toimi Enso-Gutzeitin ja Alkon hallintoneuvostoissa sekä päätoimitti SKP:n aatteellis-poliittista julkaisua Kommunisti. Hän oli myös Kulttuuritalon rakennustoimikunnan puheenjohtaja 1955–1958.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikko Uola: Janhunen, Matti (1902–1963) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 13.10.2004. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Eino Kilpi
Suomen sosiaaliministeri
19461948
Seuraaja:
Valdemar Liljeström