Matthew Gregory Lewis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matthew Gregory Lewis
Matthew Gregory Lewis. Henry William Pickersgillin maalaama muotokuva vuodelta 1809.
Matthew Gregory Lewis. Henry William Pickersgillin maalaama muotokuva vuodelta 1809.
Henkilötiedot
Syntynyt 9. heinäkuuta 1775
Lontoo
Kuollut 14. toukokuuta 1818 (42 vuotta)
Atlantin valtameri
Kirjailija
Tuotannon kieli englanti
Pääteokset Munkki (1796)
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Matthew Gregory Lewis (9. heinäkuuta 177514. toukokuuta 1818) oli englantilainen prosaisti ja näytelmäkirjailija, josta usein käytetään nimitystä ”Monk” Lewis hänen maineikkaan goottilaisen romaaninsa Munkki vuoksi.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matthew Lewis suunnitteli diplomaatin uraa ja vietti pääosan lomistaan ulkomailla opiskelemassa nykykieliä. Vuonna 1794 hän meni Haagiin Britannian lähetystön lähetystöavustajaksi.[1] Vaikka hän oli siellä vain muutaman kuukauden, juuri siellä hän kirjoitti kymmenessä viikossa romanssinsa Ambrosio, or The Monk, joka ilmestyi seuraavana kesänä. Se toi Lewisille heti kuuluisuutta, mutta jotkut jaksot teosta olivat luonteeltaan sellaisia, että noin vuoden kuluttua sen ilmestymisestä sen myyntiä rajoitettiin. Lewis julkaisi toisen painoksen, josta hän poisti ne kohdat, joita ei pidetty hyväksyttävinä, mutta säilytti paljolti sen kauhuluonnetta. Lordi Byron kirjoitti teoksessa English Bards and Scotch Reviewers: ”Ihmeidentekijä Lewis, Monk tai bardi, joka mielelläsi haluaisit tehdä Parnassos-vuoresta hautausmaan; jopa itse Saatana voisi pelätä asua kanssasi ja näkisi päässäsi syvän helvetin.” Myös markiisi de Sade kiitti Lewisiä esseessään ”Idee sur les romans” (1800).

Mikä Munkin heikkous, eettinen tai esteettinen, sitten olikin, teos ei haitannut Lewisin vastaanottoa parhaisiin seurapiireihin; hänet huomattiin myönteisessä mielessä hovissa, ja melkein heti kun hän tuli täysi-ikäiseksi, hän sai paikan alahuoneesta parlamentin jäsenenä (MP) Hindonista Wiltshiresta. Muutaman vuoden kuluttua, joiden aikana hän ei käyttänyt parlamentissa puheenvuoroa kertaakaan, hän vihdoin luopui parlamenttiurasta. Hänen taipumuksensa suuntautuivat kokonaan kirjallisuuteen, ja hänen näytelmänsä The Castle Spectre (1796) pysyi pitkään ohjelmistossa. The Minister (käännös Friedrich Schillerin teoksesta Kabale und Liebe), Rolla (1797, käännös August von Kotzebuen teoksesta) ja runsaasti muita ooppera- ja murhenäytelmäkappaleita ilmestyi perä perää. The Bravo of Venice, saksasta käännetty romanssi, ilmestyi 1804; Munkin jälkeen se on hänen tunnetuin teoksensa. Isänsä kuoltua hän peri suuren omaisuuden, ja vuonna 1815 hän lähti Länsi-Intiaan katsomaan omistuksiaan. Neljä kuukautta kestäneen matkan aikana hän kirjoitti päiväkirjan Journal of a West Indian Proprietor, joka ilmestyi hänen kuolemansa jälkeen 1833. Toiselle Jamaikan-matkalle hän lähti 1817 halutessaan tutustua paremmin orjaväestön tilanteeseen ja kohentaa heidän olojaan. Trooppisen ilmaston aiheuttamat rasitukset aiheuttivat hänelle kuumeen, josta seurasi kotimatkalla kuolema.[1] Lewisilla oli kaksi kiinteistöä, Cornwallin tila Westmorelandissa ja Hordleyn tila St Thomasissa idässä. Orjarekisterien mukaan Hordleyn hän omisti yhdessä George Scottin ja Matthew Henry Scottin kanssa, ja hän osti heidän osuutensa 1817.[2]

Lewis kävi Percy Bysshe Shelleyn ja Mary Shelleyn luona Genevessä Sveitsissä kesällä 1816 ja kertoi viisi kummitustarinaa, jotka Shelley kirjoitti päiväkirjaansa Journal at Geneva (including ghost stories) and on return to England, 1816, jonka hän aloitti 18. elokuuta ja joka julkaistiin hänen kuolemansa jälkeen.

Kaksiosainen The Life and Correspondence of M. G. Lewis ilmestyi 1839. Hänen ensimmäinen romaaninsa The Effusions of Sensibility jäi keskeneräiseksi.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Effusions of Sensibility (keskeneräinen romaani)
 • The Monk. A Romance (1796, suom. Munkki. Suomentanut Mika Rassi. Turku: Savukeidas, 2015. ISBN 978-952-268-147-8. )
 • The Castle Spectre (1796)
 • Tales of Wonder (1801)
 • The Bravo of Venice (1805)
 • Romantic Tales (1808)
 • Journal of a West Indian Proprietor (1833)
 • The Life and Correspondence of M. G. Lewis (1839)

Novellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • ”The Anaconda”
 • ”The Midnight Embrace”
 • ”Mistrust”
 • ”The Captive”
 • ”My Uncle’s Garret Window”

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Britannica
 2. Jamaikan orjarekisterien jäljennöksiä säilyttää The National Archives, ja ne ovat käytettävissä Ancestry-palvelussa. Rekisterien mukaan vuonna 1817 Cornwallin tilalla oli 285 orjaa ja Hordleyn tilalla 282. Your Archives (The National Archives) lisätietoa orjarekistereistä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Matthew Lewis (writer). (englanniksi)