Matka maailman ympäri 80 päivässä (piirrossarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matka maailman ympäri 80 päivässä
Around the World with Willy Fog / La Vuelta al Mundo de Willy Fog
Sarjan alkuteksti.
Sarjan alkuteksti.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika noin 25 minuuttia
Luoja(t) Luis Ballester
Fumio Kurokawa
Alkuperämaa Espanjan lippu Espanja
Japani
Verkko Espanjan lippu RTVE
Japanin lippu TV Asahi
Suomen lippu Yle TV1, Yle TV2
Esitetty 1983 – 1995
Jaksoja 26
Tuotanto
Tuottaja(t) Claudio Biern Boyd
José Manuel Iglesias
José Luis Rodríguez
Ohjaaja(t) Luis Ballester Bustos
Fumio Kurokawa
Käsikirjoittaja(t) Ryuzo Nakanishi
Jules Verne (romaani)
Tuotantoyhtiö(t) BRB Internacional S.A.
Nippon Animation Co. Ltd.
Seuraaja Willy Fog 2 (Matka maailman keskipisteeseen & Matka kapteeni Nemon kanssa)
Aiheesta muualla
IMDb

Matka maailman ympäri 80 päivässä (esp. La Vuelta al Mundo de Willy Fog, jap. アニメ80日間世界一周, Anime 80 nichikan sekai isshuu), on kirjailija Jules Vernen kirjaan Maailman ympäri 80 päivässä perustuva espanjalaisen BRB Internacionalin tuottama ja japanilaisen Nippon animation -studion toteuttama 26-osainen piirrossarja.

Erot kirjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarja on hyvin uskollinen alkuperäisteokselle, mutta siihen on lisätty keskeisiksi hahmoiksi Tiko, Transfer ja Bully. Transfer, joka pyrkii sabotoimaan Foggin matkaa, aiheuttaa useita läheltä piti -tilanteita, joita on piirrossarjassa enemmän kuin romaanissa. Sarjaan on myös lisätty Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittuvia seikkailuita, joita ei kirjassa ole.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Phileas Fogg: Sarjan päähenkilö (tunnetaan myös nimellä Willy Fog). Hän on Lontoossa asuva herrasmiesleijona. Luonteeltaan Fogg on tyyni ja rauhallinen. Hän on sarjan alussa äärimmäisen tarkka tietyistä ajoista ja rutiineista. Loppua kohden hänestä tulee joustavampi. Hän on Reformi-klubin jäsen, missä hän viettääkin suurimman osan aikaansa. Hän on sarjan alussa poikamies, mutta matkan aikana hän tutustuu ja rakastuu Prinsessa Romyyn, jonka kanssa lopulta avioituu.
 • Passepartout: Sarjan toinen päähenkilö (lausutaan ”Paspartuu”), pariisilainen sirkustaiteilijakissa, joka on ollut monenlaisissa töissä ennen Foggin palvelijana oloa. Hän haluaisi vain asettua aloilleen, sillä hän on kyllästynyt jatkuvaan matkustelemiseen. Passepartout’n luonne on erittäin avulias ja ystävällinen. Hän on erittäin uskollinen isäntäänsä kohtaan. Hänen paras ystävänsä on Tiko, jonka kanssa hän tuleekin loistavasti toimeen lukuun ottamatta sitä, että hän ärsyyntyy toisinaan Tikon loputtomaan ruokahaluun ja hieman ajattelemattomiin tekoihin. Passepartout on myös Romin sanoin ”hyvin ritarillinen” palvelija.
 • Tiko: (myös Tico) on pieni espanjalainen hamsteri ja sarjan maskotti. Hän on Passepartout’n paras ystävä. Tiko on luonteeltaan erittäin iloinen ja humoristinen. Pienestä koosta huolimatta Tikolla on aina nälkä. Hän esiintyi ennen Passepartout’n kanssa sirkuksessa. Tiko kantaa mukanaan aurinkokelloa, jota hän usein käyttää kellonajan tarkistamiseen, usein myös ruoka-ajan ilmoittamiseen. Kellon hän sai saksalaiselta arkeologilta Suezin kanavan lähellä.
 • Prinsessa Romy: (alkuperäisessä kirjassa Aouda) Intialainen prinsessapantteri, joka pakotettiin väkisin menemään naimisiin vanhan, rikkaan miehen kanssa. Kun mies kuoli, hänen oli määrä joutua poltettavaksi uhriseremoniassa. Fogg ystävineen pelastaa Romyn, ja hän pyytää että saisi matkustaa heidän mukanaan Singaporeen, missä hänellä on sukulaisia. Singaporessa kuitenkin selviää, että Romyn sukulaiset ovat muuttaneet Hongkongiin. Hongkongissa Romy saa tietää, että hänen sukulaisensa ovat kuolleet kulkutautiin. Kun prinsessa on toipunut järkytyksestä, herra Fogg ehdottaa, että tämä tulisi asumaan heidän kanssaan Lontooseen, missä herra Fogg voisi huolehtia hänen turvallisuudestaan. Matkan aikana Romy rakastuu herra Foggiin. Heidän saapuessaan Lontooseen Romy tarjoutuu avioitumaan koko omaisuutensa menettäneen herra Foggin kanssa, sillä Romy uskoo, että jaetut vaikeudet on helpompi voittaa.
 • Fix ja Bully: Scotland Yardin luotettavat salapoliisikoirat, jotka lähtevät herra Fogin perään. Fix on älykäs ja käytännöllinen, Bully puolestaan kömpelö ja ajattelematon. Huolimatta heidän epäonnekkaasta matkastaan maailman ympäri tarkoituksena saada herra Fogg pidätettyä, heidän sanotaan olevan Scotland Yardin taitavimmat vainukoirat. Fix on poliisiarvoltaan komisario ja Bully konstaapeli.
 • Kenraali Korn: Fogg kumppaneineen tapaa Englannin armeijan Kenraalina toimivan Cornin Suezilla. Kenraali Corn on matkalla Intiaan ja hieman jähmeän alun jälkeen hän liittyy Foggin seurueeseen. Hän vakuuttuu Foggin herrasmiesmäisestä käytöksestä ja innostuu tämän tavoitteesta matkustaa maailman ympäri ennätysajassa. Kenraali Corn on vakaa ja harkitsevainen persoona, mutta hänkin osallistuu Romyn pelastamiseen. Hän hyvin haikeana kun joutuu eroamaan uusista ystävistään näiden jatkaessa matkaansa.
 • Transfer: Susi, jonka herra Sullivan palkkaa pilaamaan Fogin matkan. Kaikki hänen yrityksensä kuitenkin menevät järjestäen pieleen, kunnes hän lopulta joutuu antamaan kokonaan periksi. Transfer on erinomainen naamioituja. Hänen tunnuspiirteensä sarjassa on hänen kiiltävä silmänsä.
 • Herra Sullivan: Nähdään usein sarjan ”pääkonnana”. Hän on Englannin pankin pääjohtaja ja Reformi-klubin jäsen, hahmoltaan susi. Hän palkkaa Transferin hidastamaan herra Foggin matkaa maailman ympäri. Hän vihaa herra Foggin rehvastelua ja miestä kokonaisuudessaan. Sullivan myös usein piikittelee ja väheksyy Lordi Guinnessia ja tämän mielipiteitä vaikka tämä olisikin oikeassa.
 • Farrell, Johnson ja Wesson: Reformi-klubin jäseniä, jotka Sullivanin ohella lyövät myös vetoa herra Fogin kanssa. Farrel on kettu, joka omistaa laivanyhtiön, Johnson supikoira, joka omistaa rautatieyhtiön ja Wesson on saukko, joka omistaa Morning Chronicle -lehden ja on Ralphin esimies.
 • Lordi Guinness: Vanha pyörätuolissa istuva vuohi. Hän on myös Reformi-klubin puheenjohtaja, joka arvostaa todella kovasti herra Foggia ja luottaa tähän asiassa kuin asiassa.
 • Ralph: Nuori ja idealistinen Morning Chronicle -lehden toimittajaorava. Ralph kirjoitti artikkelin, jonka inspiroimana Fogg lähtee matkalleen.
 • Reformi-klubi: Sarjan päälikkö (tunnetaan myös nimellä Reform Club) Vedonlyöntisumma on 20 000 puntaa. Foggia vastassa on neljä miestä, rautatieyhtiön omistaja, laivayhtiön omistaja, Morning Chroniclen omistaja ja Englannin pankin pääjohtaja Sullivan. He kaikki laittoivat likoon 5 000 puntaa. Klubin vanhin jäsen Lordi Guinness on ainoa joka uskoo Foggin onnistuvan. Guinness itse aloitti keskustelun maailmanympärimatkasta ja olisi halunnut toteuttaa matkan itse, jos vain olisi nuorempi.
 • Ylikomisario Rowan: Scotland Yardin ylikomisario on pahassa jamassa. Englannin pankista on ryöstetty 50 000 puntaa eikä ryöstö ole selvinnyt, pääepäilty Phileas Fogg matkaa maailmalla, parhaat vainukoirat Fix ja Bully ovat vähän väliä hukassa ja pankin pääjohtaja Sullivan käy säännöllisesti uhkailemassa häntä.
 • Parsi: Koa-norsun omistaja Parsi ei halunnut vuokrata rakasta norsuaan Foggin seurueelle, koska norsu kaipasi lepoa pitkän matkan jälkeen. Transfer kolkkasi Parsin ja varasti norsun ja lähti itse viemään matkalaisia viidakon halki. Herättyään Parsi lähti Koan perään apunaan Fix ja Bully, joista tosin oli enemmän haittaa kuin hyötyä. Parsi saavuttaa norsunsa pian sen jälkeen kun Prinsessa Romy on pelastettu ja auttaa matkalaiset Allahabadiin. Fogg maksaa Parsille ruhtinaallisen korvauksen Koan avusta.
 • Mongolia laivan kapteeni: Mongolia-laivan kapteeni on kokenut merenkävijä. Foggin pyynnöt matkan jouduttamisesta eivät aluksi innosta häntä, mutta rahapalkkio saa kapteenin innostumaan ja Fogg voittaakin hänen avullaan kaksi päivää. Laivanmatkan päättyessä kapteeni toivottaa Foggille paljon onnea ja on mielissään että on voinut olla avuksi.
 • Merirosvo: Tämä merirosvojen perillinen lähtee viemään laivasta myöhästyneitä Foggia ja Prinsessaa Yokohamaan, mutta myrkyn takia laivan ei ole mahdollista päästä ajoissa perille. Neuvokas kapteeni keksii purjehtia General Grant -laiva kiinni jo avomerellä ja pysäyttää tämän käyttäen merirosvo-isänsä oppeja. Aluksi hän ei suhtaudu Foggin kyydityspyyntöön suopeasti, mutta kun Fogg pohtii hänen laivansa kestävyyttä ja lupaa palkkion herää kovan kapteenin kilpailuhenki.
 • General Grant laivan kapteeni: General Grantin kapteeni on jo kuullut Phileas Foggista ja tämän vedosta ja on mielissään saadessaan tämän laivaansa. He purjehtivat Yokohaman kautta kohti San Franciscoa mutta joutuvat pysähtymään Havaijilla ja tulipalon vuoksi laiva ei pääsekään määränpäähänsä vaan joutuu Meksikoon. Kapteeni on hyväntuulinen ja ystävällinen veikko eikä lannistu vastoinkäymistä vaan haluaa pyytettömästi auttaa Foggia voittamaan vedon.
 • Bullman: Sarjan päällikkö (tunnetaan myös nimellä Mr. Bullman) Bullman omistaa Union Pacific -junan ja sattuu matkustamaan sillä yhtä aikaa Foggin seurueen kanssa. Hän on melko röyhkeä ja omahyväinen tyyppi ja hyvin ylpeä rautatiestä ja junastaan. Siksipä hän ottaa raskaasti sillalla menetetyt vaunut.
 • Kapteeni Speedy: Sarjanpäällikkö (tunnetaan myös nimellä Andrew Speedy). Vasta kun Fogg tarjoaa huomattavan suuren rahapalkkion Kapteeni Speedy suostuu ottamaan matkalaiset Henrietta-laivaansa. Mutta silloinkaan hän ei myönny vaihtamaan kurssiaan kohti Englantia vaan laivan määräpää on Ranska. Sairastuttuaan hän on niin epätoivoinen että luovuttaa Foggille kapteenin paikan, jotta pääsisi mahdollisimman nopeasti lääkäriin. Parannuttuaan hän on taas oma itsensä eikä sulata helposti Foggin suunnitelmia. Lopulta hän suostuu myymään laivansa, mutta hinta on kova.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

# Suomenkielinen nimi Espanjankielinen nimi Uusinta Yle TV2 kanavalla 2010–2011
1. Suuri vedonlyönti La Apuesta 10. lokakuuta 2010
2. Lähtö / Hyvää matkaa La Partida 17. lokakuuta 2010
3. Salaperäinen ranskatar El viaje maccidentado 24. lokakuuta 2010
4. Tuomion temppeli Se busca a Willy Fog 31. lokakuuta 2010
5. Valepuvussa Willy Fog y el fantasma 7. marraskuuta 2010
6. Seikkailu Bombayssa En la pagoda 14. marraskuuta 2010
7. Tien pää El expreso de Calcuta 21. marraskuuta 2010
8. Viidakon vaarat Peligro en la selva 28. marraskuuta 2010
9. Romyn pelastaminen El rescate de Romy 5. joulukuuta 2010
10. Lahja Parsille Un regalo para Parsi 12. joulukuuta 2010
11. Syylliset El bombin de Rigodon 19. joulukuuta 2010
12. Haaksirikko Tempestad en el mar de China 26. joulukuuta 2010
13. Hovimestarin ongelma Rigodon cae en la trampa 2. tammikuuta 2011
14. Matkalla Yokohamaan Rumbo a Yokohama 9. tammikuuta 2011
15. Akitan sirkus El circo de Akita 16. tammikuuta 2011
16. Jälleen yhdessä / Pysähdys Havaijilla Fiesta en Hawai 23. tammikuuta 2011
17. Matka kuumailmapallolla Viaje en globo 30. tammikuuta 2011
18. Hong Kongissa / Välienselvittely En el ferrocarril del pacifico 6. helmikuuta 2011
19. Hurja junamatka / Totuuden hetki La estampida 13. helmikuuta 2011
20. Uskalias päätös / Villin lännen sotamaalaus Una decision arriesgada 20. helmikuuta 2011
21. Omituinen juna / Outo juna Un tren muy especial 27. helmikuuta 2011
22. Rigodonin paluu / Pakkasessa El regreso de Rigodon 6. maaliskuuta 2011
23. Määränpää New York / Määränpäänä Liverpool Destino Nueva York 13. maaliskuuta 2011
24. Kapina / Tuli kannen alla Motin en la Henrieta 20. maaliskuuta 2011
25. Phileas Fogg pidätetään / Viimeinen juna Lontooseen El arresto de Willy Fog 3. huhtikuuta 2011
26. Loppuratkaisu / Päivästä kiinni Decision final 10. huhtikuuta 2011

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on esitetty ensi kertaa Suomessa Yle TV1 -kanavalla vuonna 1985 alkuperäisellä espanjan kielellä sekä uusintana suomenkielisellä puheella YLE Importin toteuttamana 1990-luvun alussa sekä 1995, 2000 ja 20102011.[1]

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheisessa listassa on vain osa ääninäyttelijöiden esittämistä roolihahmoista.

 Jarmo Heikkinen  … Konstaapeli Bully, Kenraali Korn, Wesson, Kapteeni Speedy, sivuäänet  
 Harri Hyttinen  … Tico, Salapoliisi Fix  
 Kaija Kiiski  … Prinsessa Romy, kaikki naisroolit  
 Jarmo Koski  … Passepartout, Herra Sullivan, sivuäänet  
 Heikki Määttänen  … Kertoja, Transfer, lordi Guinness, Farrel, sivuäänet  
 Eero Saarinen  … Phileas Fogg, Ralph, Johnson, ylikomisario Rowan  

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Select Video Ab julkaisi sarjan jaksot 1–4 suomenkielisellä puheella vuokravideotallenteina. Näissä tallenteissa ääninäyttelijöinä toimivat Matti Ranin, Kauko Helovirta, Matti Olavi Ranin, Jarno Hiilloskorpi, Aaro Jaronen, Sirkka Harpovaara, Pekka Merinen, Matti Merinen, Eero Merinen, Ari Ryynänen ja Taisto Santikko[2][3].

Sarjan 26 osaa on tiivistetty myös 75 minuuttia pitkäksi televisioelokuvaksi, joka on esitetty muiden maiden televisiossa. Alun perin Suomessa se julkaistiin videolle vuonna 1995 Castle Communicationsin julkaisemana ja Sesam Juniorin tuottamana. Myöhemmin vuonna 2001 Pan Vision julkaisi elokuvan uudestaan VHS:lle sekä DVD-formaatille. Elokuvaversion dubbauksesta on vastannut PVP Voice Oy. Mukana on 1990-luvun alusta tehdystä suomenkielisestä dubbauksesta olleet näyttelijät Eero Saarinen ja Heikki Määttänen. Muina ääninäyttelijöinä ovat Ari-Matti Hedman, Elise Langenoja, Minna Tasanto, Anssi Känsälä ja Pauli Virta.

Finnkino julkaisi kaikki sarjan jaksot kuuden DVD-levyn boksissa 18. huhtikuuta 2008.[4]

Sarjalle tehtiin vuonna 1993 26-osainen jatkosarja Willy Fog 2, joka Suomessa on esitetty nimillä Matka maailman keskipisteeseen (osat 1–13) ja Matka kapteeni Nemon kanssa (osat 14–26). Sarja perustuu Vernen kirjoihin Matka Maan keskipisteeseen ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Jatko-osissa käytettiin samoja hahmoja kuin Matka maailman ympäri -sarjassa, toisin kuin niissä Vernen kahdessa kirjassa, joihin jatko-osat pohjautuvat.

Musikaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarjaan perustuva musikaali sai ensi-iltansa Madridissa vuonna 2008 sarjan 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Näytelmän pääosissa olivat Jaume Ortonobas (Phileas Fogg), Laura Toledo (prinsessa Romy), José Troncoso (Passepartout) sekä Celia Vioque (Tiko).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Matka maailman ympäri 80 päivässä Muistikuvaputki. 17.3.2009. Yleisradio. Viitattu 27.5.2017.
 2. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 1. Suuri vedonlyönti FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 3. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 2. Junalla, laivalla ja kamelilla FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 4. Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä Finnkino. Viitattu 20.11.2012.