Matka maailman ympäri 80 päivässä (piirrossarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Matka maailman ympäri 80 päivässä
Around the World with Willy Fog / La Vuelta al Mundo de Willy Fog
Sarjan alkuteksti.
Sarjan alkuteksti.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika noin 25 minuuttia
Luoja(t) Luis Ballester
Fumio Kurokawa
Alkuperämaa Espanjan lippu Espanja
Japani
Verkko Espanjan lippu RTVE
Japanin lippu TV Asahi
Suomen lippu Yle TV1, Yle TV2
Esitetty 1983 – 1995
Jaksoja 26
Tuotanto
Tuottaja(t) Claudio Biern Boyd
José Manuel Iglesias
José Luis Rodríguez
Ohjaaja(t) Luis Ballester Bustos
Fumio Kurokawa
Käsikirjoittaja(t) Ryuzo Nakanishi
Jules Verne (romaani)
Tuotantoyhtiö(t) BRB Internacional S.A.
Nippon Animation Co. Ltd.
Seuraaja Willy Fog 2 (Matka maailman keskipisteeseen & Matka kapteeni Nemon kanssa)
Aiheesta muualla
IMDb

Matka maailman ympäri 80 päivässä (esp. La Vuelta al Mundo de Willy Fog, jap. アニメ80日間世界一周, Anime 80 nichikan sekai isshuu), on kirjailija Jules Vernen kirjaan Maailman ympäri 80 päivässä perustuva espanjalaisen BRB Internacionalin tuottama ja japanilaisen Nippon animation -studion toteuttama 26-osainen piirrossarja.

Erot kirjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarja on hyvin uskollinen alkuperäisteokselle, mutta siihen on lisätty keskeisiksi hahmoiksi Tiko, Transfer ja Bully. Transfer, joka pyrkii sabotoimaan Foggin matkaa, aiheuttaa useita läheltä piti -tilanteita, joita on piirrossarjassa enemmän kuin romaanissa. Sarjaan on myös lisätty Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittuvia seikkailuita, joita ei kirjassa ole.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Phileas Fogg: Sarjan päähenkilö (tunnetaan myös nimellä Willy Fog). Hän on Lontoossa asuva herrasmiesleijona. Luonteeltaan Fogg on tyyni ja rauhallinen. Hän on sarjan alussa äärimmäisen tarkka tietyistä ajoista ja rutiineista. Loppua kohden hänestä tulee joustavampi. Hän on Reformi-klubin jäsen, missä hän viettääkin suurimman osan aikaansa. Hän on sarjan alussa poikamies, mutta matkan aikana hän tutustuu ja rakastuu Prinsessa Romyyn, jonka kanssa lopulta avioituu.
 • Passepartout: Sarjan toinen päähenkilö (lausutaan ”Paspartuu”), pariisilainen sirkustaiteilijakissa, joka on ollut monenlaisissa töissä ennen Foggin palvelijana oloa. Hän haluaisi vain asettua aloilleen, sillä hän on kyllästynyt jatkuvaan matkustelemiseen. Passepartout’n luonne on erittäin avulias ja ystävällinen. Hän on erittäin uskollinen isäntäänsä kohtaan. Hänen paras ystävänsä on Tiko, jonka kanssa hän tuleekin loistavasti toimeen lukuun ottamatta sitä, että hän ärsyyntyy toisinaan Tikon loputtomaan ruokahaluun ja hieman ajattelemattomiin tekoihin. Passepartout on myös Romin sanoin ”hyvin ritarillinen” palvelija.
 • Tiko: (myös Tico) on pieni espanjalainen hamsteri ja sarjan maskotti. Hän on Passepartout’n paras ystävä. Tiko on luonteeltaan erittäin iloinen ja humoristinen. Pienestä koosta huolimatta Tikolla on aina nälkä. Hän esiintyi ennen Passepartout’n kanssa sirkuksessa. Tiko kantaa mukanaan aurinkokelloa, jota hän usein käyttää kellonajan tarkistamiseen, usein myös ruoka-ajan ilmoittamiseen. Kellon hän sai saksalaiselta arkeologilta Suezin kanavan lähellä.
 • Prinsessa Romy: (alkuperäisessä kirjassa Aouda) Intialainen prinsessapantteri, joka pakotettiin väkisin menemään naimisiin vanhan, rikkaan miehen kanssa. Kun mies kuoli, hänen oli määrä joutua poltettavaksi uhriseremoniassa. Fogg ystävineen pelastaa Romyn, ja hän pyytää että saisi matkustaa heidän mukanaan Singaporeen, missä hänellä on sukulaisia. Singaporessa kuitenkin selviää, että Romyn sukulaiset ovat muuttaneet Hongkongiin. Hongkongissa Romy saa tietää, että hänen sukulaisensa ovat kuolleet kulkutautiin. Kun prinsessa on toipunut järkytyksestä, herra Fogg ehdottaa, että tämä tulisi asumaan heidän kanssaan Lontooseen, missä herra Fogg voisi huolehtia hänen turvallisuudestaan. Matkan aikana Romy rakastuu herra Foggiin. Heidän saapuessaan Lontooseen Romy tarjoutuu avioitumaan koko omaisuutensa menettäneen herra Foggin kanssa, sillä Romy uskoo, että jaetut vaikeudet on helpompi voittaa.
 • Fix ja Bully: Scotland Yardin luotettavat salapoliisikoirat, jotka lähtevät herra Fogin perään. Fix on älykäs ja käytännöllinen, Bully puolestaan kömpelö ja ajattelematon. Huolimatta heidän epäonnekkaasta matkastaan maailman ympäri tarkoituksena saada herra Fogg pidätettyä, heidän sanotaan olevan Scotland Yardin taitavimmat vainukoirat. Fix on poliisiarvoltaan komisario ja Bully konstaapeli.
 • Transfer: Susi, jonka herra Sullivan palkkaa pilaamaan Fogin matkan. Kaikki hänen yrityksensä kuitenkin menevät järjestäen pieleen, kunnes hän lopulta joutuu antamaan kokonaan periksi. Transfer on erinomainen naamioituja. Hänen tunnuspiirteensä sarjassa on hänen kiiltävä silmänsä.
 • Herra Sullivan: Nähdään usein sarjan ”pääkonnana”. Hän on Englannin pankin pääjohtaja ja Reformi-klubin jäsen, hahmoltaan susi. Hän palkkaa Transferin hidastamaan herra Foggin matkaa maailman ympäri. Hän vihaa herra Foggin rehvastelua ja miestä kokonaisuudessaan. Sullivan myös usein piikittelee ja väheksyy Lordi Guinnessia ja tämän mielipiteitä vaikka tämä olisikin oikeassa.
 • Farrell, Johnson ja Wesson: Reformi-klubin jäseniä, jotka Sullivanin ohella lyövät myös vetoa herra Fogin kanssa. Farrel on kettu, joka omistaa laivanyhtiön, Johnson supikoira, joka omistaa rautatieyhtiön ja Wesson on saukko, joka omistaa Morning Chronicle -lehden ja on Ralphin esimies.
 • Lordi Guinness: Vanha pyörätuolissa istuva vuohi. Hän on myös Reformi-klubin puheenjohtaja, joka arvostaa todella kovasti herra Foggia ja luottaa tähän asiassa kuin asiassa.
 • Ralph: Nuori ja idealistinen Morning Chronicle -lehden toimittajaorava. Ralph kirjoitti artikkelin, jonka inspiroimana Fogg lähtee matkalleen.
 • Reformi-klubi: Vedonlyöntisumma on 20 000 puntaa. Foggia vastassa on neljä miestä, rautatieyhtiön omistaja, laivayhtiön omistaja, Morning Chroniclen omistaja ja Englannin pankin pääjohtaja Sullivan. He kaikki laittoivat likoon 5 000 puntaa. Klubin vanhin jäsen Lordi Guinness on ainoa joka uskoo Foggin onnistuvan. Guinness itse aloitti keskustelun maailmanympärimatkasta ja olisi halunnut toteuttaa matkan itse, jos vain olisi nuorempi.
 • Bullman: Bullman omistaa Union Pacific -junan ja sattuu matkustamaan sillä yhtä aikaa Foggin seurueen kanssa. Hän on melko röyhkeä ja omahyväinen tyyppi ja hyvin ylpeä rautatiestä ja junastaan. Siksipä hän ottaa raskaasti sillalla menetetyt vaunut.
 • Kapteeni Speedy: Sarjanpäällikkö (tunnetaan myös nimellä Andrew Speedy). Vasta kun Fogg tarjoaa huomattavan suuren rahapalkkion kapteeni Speedy suostuu ottamaan matkalaiset Henrietta-laivaansa. Mutta silloinkaan hän ei myönny vaihtamaan kurssiaan kohti Englantia vaan laivan määräpää on Ranska. Sairastuttuaan hän on niin epätoivoinen että luovuttaa Foggille kapteenin paikan, jotta pääsisi mahdollisimman nopeasti lääkäriin. Parannuttuaan hän on taas oma itsensä eikä sulata helposti Foggin suunnitelmia. Lopulta hän suostuu myymään laivansa, mutta hinta on kova.

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Suuri vedonlyönti
 2. Hyvää matkaa
 3. Salaperäinen ranskatar
 4. Tuomion temppeli
 5. Valepuvussa
 6. Seikkailu Bombayssa
 7. Tien pää
 8. Viidakon vaarat
 9. Romyn pelastaminen
 10. Lahja Parsille
 11. Syylliset
 12. Haaksirikko
 13. Hovimestarin ongelma
 14. Matkalla Yokohamaan
 15. Akitan sirkus
 16. Pysähdys Havaijilla
 17. Matka kuumailmapallolla
 18. Välienselvittely
 19. Totuuden hetki
 20. Villin lännen sotamaalaus
 21. Outo juna
 22. Pakkasessa
 23. Määränpäänä Liverpool
 24. Tuli kannen alla
 25. Viimeinen juna Lontooseen
 26. Päivästä kiinni

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on esitetty ensi kertaa Suomessa Yle TV1 -kanavalla vuonna 1985 alkuperäisellä espanjan kielellä sekä uusintana suomenkielisellä puheella YLE Importin toteuttamana 1990-luvun alussa sekä 1995, 2000 ja 20102011.[1]

Suomenkieliset ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheisessa listassa on vain osa ääninäyttelijöiden esittämistä roolihahmoista.

 Jarmo Heikkinen  … konstaapeli Bully, kenraali Korn, Wesson, Andrew Speedy, sivuäänet  
 Harri Hyttinen  … Tico, salapoliisi Fix  
 Kaija Kiiski  … prinsessa Romy, kaikki naisroolit  
 Jarmo Koski  … Passepartout, herra Sullivan, sivuäänet  
 Heikki Määttänen  … kertoja, Transfer, lordi Guinness, Farrel, sivuäänet  
 Eero Saarinen  … Phileas Fogg, Ralph, Johnson, ylikomisario Rowan  

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Select Video Ab julkaisi sarjan jaksot 1–4 suomenkielisellä puheella vuokravideotallenteina. Näissä tallenteissa ääninäyttelijöinä toimivat Matti Ranin, Kauko Helovirta, Matti Olavi Ranin, Jarno Hiilloskorpi, Aaro Jaronen, Sirkka Harpovaara, Pekka Merinen, Matti Merinen, Eero Merinen, Ari Ryynänen ja Taisto Santikko[2][3].

Sarjan 26 osaa on tiivistetty myös 75 minuuttia pitkäksi televisioelokuvaksi, joka on esitetty muiden maiden televisiossa. Alun perin Suomessa se julkaistiin videolle vuonna 1995 Castle Communicationsin julkaisemana ja Sesam Juniorin tuottamana. Myöhemmin vuonna 2001 Pan Vision julkaisi elokuvan uudestaan VHS:lle sekä DVD-formaatille. Elokuvaversion dubbauksesta on vastannut PVP Voice Oy. Mukana on 1990-luvun alusta tehdystä suomenkielisestä dubbauksesta olleet näyttelijät Eero Saarinen ja Heikki Määttänen. Muina ääninäyttelijöinä ovat Ari-Matti Hedman, Elise Langenoja, Minna Tasanto, Anssi Känsälä ja Pauli Virta.

Finnkino julkaisi kaikki sarjan jaksot kuuden DVD-levyn boksissa 18. huhtikuuta 2008.[4]

Sarjalle tehtiin vuonna 1993 26-osainen jatkosarja Willy Fog 2, joka Suomessa on esitetty nimillä Matka maailman keskipisteeseen (osat 1–13) ja Matka kapteeni Nemon kanssa (osat 14–26). Sarja perustuu Vernen kirjoihin Matka Maan keskipisteeseen ja Sukelluslaivalla maapallon ympäri. Jatko-osissa käytettiin samoja hahmoja kuin Matka maailman ympäri -sarjassa, toisin kuin niissä Vernen kahdessa kirjassa, joihin jatko-osat pohjautuvat.

Musikaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirrossarjaan perustuva musikaali sai ensi-iltansa Madridissa vuonna 2008 sarjan 25-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Näytelmän pääosissa olivat Jaume Ortonobas (Phileas Fogg), Laura Toledo (prinsessa Romy), José Troncoso (Passepartout) sekä Celia Vioque (Tiko).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Matka maailman ympäri 80 päivässä Muistikuvaputki. 17.3.2009. Yleisradio. Viitattu 27.5.2017.
 2. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 1. Suuri vedonlyönti FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 3. Willy Fog seikkailee maailman ympäri 2. Junalla, laivalla ja kamelilla FIx-galleria. Viitattu 20.11.2012.
 4. Willy Fog - Matka maailman ympäri 80 päivässä Finnkino. Viitattu 20.11.2012.