Matka Charleyn kanssa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matka Charleyn kanssa: Amerikkaa etsimässä
Travels with Charley: In Search of America
Alkuperäisteos
Kirjailija John Steinbeck
Kieli englanti
Genre matkakertomus
Kustantaja Viking Press
Julkaistu 1962
Sivumäärä 288
Suomennos
Suomentaja Liisa-Maria Piila
Kustantaja Tammi
Julkaistu 1963
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta
Steinbeckin matkailuauto Rocinante on näytteillä National Steinbeck Centerissä Kalifornian Salinasissa.

Matka Charleyn kanssa: Amerikkaa etsimässä (Travels with Charley: In Search of America) on kirjailija John Steinbeckin matkakertomus hänen vuonna 1960 tekemästään kiertomatkasta ympäri Yhdysvaltoja Charley-nimisen villakoiran kanssa erikoisvalmisteisella matkailuautollaan. Kirja julkaistiin Yhdysvalloissa 1962 ja seuraavana vuonna suomeksi Liisa-Maria Piilan käännöksenä.

Steinbeck oli matkan aikoihin 58-vuotias. Hän kirjoittaa halunneensa tehdä suuren Amerikan-kierroksensa, koska oli tehnyt itselleen uran kirjoittamalla Yhdysvalloista. Hän sanoo etsineensä vastausta kysymykseen, millaisia nykypäivän amerikkalaiset ovat. Steinbeckin vanhin poika Thom on myöhemmin sanonut isänsä halunneen myös nähdä kotimaataan viimeisen kerran, koska tiesi olevansa lähestymässä kuolemaa sydänvaivojensa takia.

Steinbeck kertoo kirjassa matkastaan villakoira Charleyn kanssa GMC-autotehtaalta tilaamallaan lava-auton pohjalle rakennetulta matkailuautolla, jonka kirjailija nimesi Don Quijoten hevosen mukaan Rocinanteksi. Noin 15 000 kilometrin automatka alkaa New Yorkin Long Islandilta ja kiertää Yhdysvaltojen raja-alueita pitkin ensin koilliskulman Maineen ja sieltä mantereen halki länsirannikon pohjoisosiin ja edelleen Kalifornian Salinasiin, josta Steinbeck oli kotoisin. Kaliforniasta matka jatkuu Texasin kautta etelävaltioihin ja lopulta takaisin Long Islandille.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matka Charleyn kanssa ilmestyi vuonna 1962 muutamaa kuukautta ennen kuin Steinbeckille myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto. Kirja nousi The New York Times -sanomalehden bestseller-listan ykköseksi yhden viikon ajaksi, minkä jälkeen sen syrjäytti Rachel Carsonin ympäristönsuojeluaiheinen klassikko Hiljainen kevät.

Myöhemmät tutkijat ovat kyseenalaistaneet kirjassa esiintyvien henkilöiden ja tapahtumien todenmukaisuuden ja korostaneet kirjan olevan fiktiota eikä mikään tarkka dokumentti matkasta.[1] Myös poika Thom Steinbeck on muistuttanut isänsä olleen ennen kaikkea kirjailija ja monien kirjan tarinoiden olleen joko sepitettyjä tai pohjautuneen kenties isänsä jo aiemmin elämässään kohtaamiin tilanteisiin .

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Travels with Charley

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Steigerwald, Bill: The Next Page: The fabulism of 'Travels With Charley, Pittsburgh Post-Gazette 5.12.2010. Viitattu 4.3.2015.