Matias Pohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matias Pohto
Luoja(t) Heikki Luoma[1]
Näyttelijä(t) Jarkko Tiainen[2]
Ensi-
esiintyminen
Vain muutaman huijarin tähden
Viimeinen
esiintyminen
Turvetta ja timantteja
Kustantaja Yleisradio
Henkilötiedot
Ammatti pappi
Sukupuoli mies
Kotipaikka Etelä-Pohjanmaa
Asuinpaikka Kuusniemi
Luonteenpiirteet pehmomies, mutta tarpeen vaatiessa hyvinkin ankara
Suhteet
Puoliso(t) Suvi-Tuuli Aaltonen
Lapset Raineri Pohto
Minttu Pohto
Tutut Lasse Jortikka, Oskari Fräntilä, Holger Voivalin ym.

Matias Pohto on kuvitteellinen hahmo Yle TV2:n tuottamassa Maalaiskomedia-televisiosarjassa. Hän ja Suvi-Tuuli Aaltonen ovat protagonisteja sarjan ensimmäisen tuotantokauden (Vain muutaman huijarin tähden) jaksoissa. Matiaksen antagonisteja ovat kuvitteellisen Kuusniemen kunnan mahtimies Urmas Hakkarainen, kunnanjohtaja Ahti Kiiski ja Varma Kylmälehto.

Etelä-Pohjanmaalta kotoisin oleva Matias Pohto muuttaa Kuusniemelle, joka on piskuinen maalaiskunta Pirkanmaalla Tampereen kupeessa. Nuori ja nätti Suvi-Tuuli on niin ikään matkalla Kuusniemelle, jonne hänet on palkattu kulttuurisihteeriksi kesän ajaksi. "Pääseekö kyytiin", kysyy Suvi ja Matias vastaa "Kyllä kai". Suvi tarinoi kokemuksiaan katolisesta papista Matiakselle, ennen kuin tämä on kertonut olevansa pappi. Heidän suhteessaan koittaa lyhyeksi jäävä jääkausi, sillä Suvin mielestä Matias on pitänyt häntä pilkkanaan.

Kunnan mahtimiehet huomaavat pian, että Matias on oppositiossa heihin nähden. Matias ja Suvi alkavat selvittää Urmaksen ja Ahdin hämärähommia. Kitkaa lisää Urmaksen tytär Virpi Hakkarainen, jonka romanttinen kiinnostus alkaa kohdistua Ahdin sijasta Matiakseen. Suvi vie lopulta kuitenkin Matiaksen sydämen ja päätyy avioliittoon tämän kanssa.

Toisen tuotantokauden (Peräkamaripojat) jaksoissa Matias ja Suvi-Tuuli Pohto ovat taustahahmoja. Seuraavien tuotantokausien (Mooseksen perintö, Turvetta ja timantteja) jaksoissa heidän roolinsa ovat jälleen isommat. Heille on syntynyt poika Raineri ja tytär Minttu. Matias valmistelee väitöskirjaa, jonka aiheesta Suvi-Tuuli närkästyy.

Kuusniemen pappilaan on jäänyt edellisen kirkkoherran jäljiltä taloudenhoitaja Valma Ala-Viehko, joka ei halua luopua vanhoista tavoista runsaine kahvituksineen. Valma muuttaa ensimmäisen tuotantokauden lopussa pois pappilasta, mutta palaa jälleen viimeisen tuotantokauden jaksoissa.

Suvi-Tuulin enon Rainerin mielestä Matiaksen silmistä näkee, että tällä on erämiehen veri, kuten Rainerillakin.

Matiaksen ensimmäinen tulkitsija on Jarkko Tiainen. Tuonnempana hahmo on näytelty useaan otteeseen kesäteattereissa, muun muassa Pyynikillä ja Jämsässä.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maalaiskomedia - Vain muutaman huijarin tähden Näytelmät.fi. Viitattu 23.2.2023.
  2. Jegorow, Sirpa: Maalaiskomedioiden Kuusniemellä eletään ihmisen näköistä elämää Yle.fi. Viitattu 23.2.2023.
  3. Jämsän Kesäteatteri Jämsänkesäteatteri.fi. Viitattu 23.2.2023.