Kuusniemi (kuvitteellinen paikannimi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuusniemi
Lääni Länsi-Suomen lääni
Maakunta Pirkanmaa
Perustamisvuosi 1927
Kunnanjohtaja Suvi Pohto
Kunnanvaltuusto 12 paikkaa
Sarjassa kuvauspaikkana toiminut Suodenniemen entinen kunnantalo.

Kuusniemi on Maalaiskomedia -televisiosarjoissa esiintyvä kuvitteellinen Suomen kunta Pirkanmaan maakunnassa.

Kunnasta tiedetään ainakin sen verran, että se on Tampereen, Vammalan ja Kylmäkosken naapurikunta ja se on perustettu vuonna 1927. Kunnan itsenäistymisestä päättivät Kondrad Hakkarainen, Jalmari Jortikka, Mooses Turpeinen, Aleksanteri Mielonen ja Julius Kylmälehto. Kuusniemen kunnanjohtajina ovat toimineet mm. Ahti Kiiski, Ave Sulander ja Hillevi Jortikka. Viimeisimpänä kunnanjohtajana toimi kunnan aikaisempi kulttuurisihteeri, kirkkoherran vaimo Suvi Pohto, o.s. Aaltonen.

Sarjan mukaan Kuusniemen postinumero on 39340 (oikeassa elämässä 39340 on Karheen postinumero Ylöjärvellä). Kuusniemen ystävyyskunta on Keski-Suomessa sijaitseva Kyyjärvi.[1]

Kuusniemen seurakunnan kirkkoherrana on toiminut aikaisemmin rovasti Poutiainen ja nykyisin pastori Matias Pohto. Seurakunnan kanttoreina ovat olleet dir. cant. Ilmari Piiparinen sekä hänen vaimonsa Hellä Lehmus-Piiparinen.

Toivo ja Hillevi Jortikka sekä heidän poikansa Lasse "Late" Jortikka ja tämän vaimo Paula "Paukku" Jortikka ovat pitäneet Kuusniemellä elintarvikeliike Jortikan Valintaa. Liikkeen yhteydessä toimi myös posti sekä myymäläauto, mutta ne lopettivat toimintansa. Myöhemmin Lasse ja Paukku perustivat tanssilava-ravintola Kesä-Hillevin.

Kunnanvaltuusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusniemen kunnanvaltuuston puheenjohtajina on toiminut mm. yrittäjä ja liikemies Urmas Hakkarainen. Turvetta ja timantteja -sarjassa kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimii huoltamoyrittäjä Pauli Antero Turpeinen. Kunnanvaltuutettuina taas toimivat lääkäri Holger Voivalin, liikemies Armas Hakkarainen, kauppias Lasse Jortikka, kanttori-urkuri Ilmari Piiparinen sekä seitsemän muuta henkilöä. Kunnanhallitusta ovat johtaneet sekä Urmas Hakkarainen että Armas Hakkarainen.

Luonto ja maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusniemellä sijaitsee kuvitteellinen Kuusjärvi, jossa sijaitsee Urmaansaari. Kuusjärven vieressä sijaitsevat Urmaan lähteet. Muita Kuusniemeltä tiedettyjä paikkoja ovat Urmaankallio, jonne suunniteltiin Mooseksen Perintö -sarjassa ydinjätteiden loppusijoituspaikkaa, sekä kunnan toinen vesistö Viislammet, jonne Kylmälehto kävi kippaamassa P.A. Turpeisen ongelmajätteet edelleen Mooseksen Perintö -sarjassa.

Yrityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuusniemellä toimineita yrityksiä ovat mm. rakennusfirma Eurobetoni Oy, kanalayritys Biomuna Hakkarainen, hautaus- ja kukkapalvelu V. Kylmälehto, lomatila Fräntilä, jätteenpoistoyritys Jätektör Ky, Detectör Ky, ydinjätefirma Ekokompostor Oy, (mahdollisesti belgialainen, toimi kerran Kuusniemellä) elintarvikeliike Jortikan Valinta, hieromo Fysiovirpi, vedentuottoyritys Urmaan Lähteet, kampaamo Salon Violetti (sijaitsi Tampereella, mutta kuusniemeläiset saivat alennusta kampaamon palveluista), lounasravintola Tuulian tupa (ent. kahvila Voisilmä, puhekielessä Turpeisen baari), taksi- ja autonkorjauspalvelut P.A. Turpeisen kuljetus- ja asennusyritys sekä tanssilava-ravintola Kesä-Hillevi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]