Lasse Jortikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lasse Jortikka
Late (Panu Vauhkonen) kauppa-autossa sylissään Paukku (Kaija Kaikkonen)
Late (Panu Vauhkonen) kauppa-autossa sylissään Paukku (Kaija Kaikkonen)
Luoja(t) Heikki Luoma[1]
Näyttelijä(t) Panu Vauhkonen[2]
Ensi-
esiintyminen
Peräkamaripojat
Viimeinen
esiintyminen
Turvetta ja timantteja
Kustantaja Yleisradio
Henkilötiedot
Ammatti kauppias
Sukupuoli mies
Asuinpaikka Kuusniemi
Luonteenpiirteet rento, viriili
Suhteet
Vanhemmat Hillevi ja Toivo Jortikka
Puoliso(t) Paula Lemetty
Isovanhemmat Nikolai Jortikka
Tutut Oskari Fräntilä, Valdemar Åkerlund, Pauli Antero Turpeinen ym.

Lasse Jortikka on kuvitteellinen hahmo Yle TV2:n tuottamassa Maalaiskomedia-televisiosarjassa. Häntä kutsutaan useimmiten Lateksi. Hahmo tulee sarjaan sen toisella tuotantokaudella Peräkamaripojat ja jatkaa seuraavilla kausilla Mooseksen perintö ja Turvetta ja timantteja.

Late on kauppiaspariskunta Hillevi ja Toivo Jortikan poika ja ainoa jälkeläinen. Hän on yksi neljästä peräkamaripojasta tuotantokaudella Peräkamaripojat. Muut ovat Oskari Fräntilä, Valdemar "Valtsu" Åkerlund ja Ilmari Piiparinen.

Naisenpuutteessa elävä Late yrittää itsemurhaa, mutta epäonnistuu, kun palkki johon hän solmii hirttoköyttä ei kestä hänen painoaan. Late luopuu aikeestaan ja päättää perustaa kauppa-autoyrityksen. Kauppa-autosta tulee hänen vanhempiensa kyläkaupan sivuliike. Auto on tosin käytetty ja vaatii perusteellisen korjauksen. Samaan aikaan Late etsii naiskumppania lehti-ilmoituksella, joka on hänen kaverinsa Fräntilän Oskarin mielestä huonosti muotoiltu, sillä siinä haetaan kumppanin ohella työntekijää Laten kauppa-autoon.

Paula eli Paukku vastaa Laten ilmoitukseen, ainoana hakijana. Hän on ollut jo 15-vuotiaasta maankiertäjä eikä Kuusniemi ole hänelle ennestään tuttu. Late on jossain määrin mammanpoika, joka elää äitinsä valvonnan alla. Tämä ei hyväksy myymäläautoa kauppansa sivuliikkeeksi, mutta Late ja Paukku saavat kuin saavatkin auton kannattamaan. Lopulta se osoittautuu niin kannattavaksi, että pääliike menee konkurssiin.

Late ja Paukku ihastuvat toisiinsa ensisilmäyksellä. He tapaavat toisensa ensimmäisen kerran Jortikan myymälän takapihalla, minkä jälkeen heidät esitetään sarjassa enimmäkseen parina, usein samassa kuvassa keskenään. Heidän suhteestaan muodostuu mutkaton ja huoleton. He jakavat saman kaksimielisyyksiin perustuvan huumorintajun ja rennon elämänasenteen. Vaikka pariskunta on seksuaalisesti aktiivinen, Paukku ei tule vuosienkaan vieriessä raskaaksi, mikä varjostaa Laten ja Paukun elämää.

Late on yritteliäs. Kun kauppa-auto simahtaa lopullisesti, hän perustaa Paukun kanssa tanssilava Kesä-Hillevin. Hän toimii myös Kuusniemen seurakunnan suntiona.

Laten ensimmäinen tulkitsija on Panu Vauhkonen. Sittemmin Latea on näytelty kesäteatterien Maalaiskomedia-tuotannoissa, muun muassa Pyynikillä ja Jämsässä.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maalaiskomedia - Vain muutaman huijarin tähden Näytelmät.fi. Viitattu 10.3.2023.
  2. Jegorow, Sirpa: Maalaiskomedioiden Kuusniemellä eletään ihmisen näköistä elämää Yle.fi. Viitattu 10.3.2023.
  3. Jämsän Kesäteatteri Jämsänkesäteatteri.fi. Viitattu 10.3.2023.