Urmas Hakkarainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Urmas Hakkarainen
Matti Tuominen Urmaksen roolissa
Matti Tuominen Urmaksen roolissa
Luoja(t) Heikki Luoma[1]
Näyttelijä(t) Matti Tuominen[2]
Ensi-
esiintyminen
Vain muutaman huijarin tähden
Viimeinen
esiintyminen
Mooseksen perintö
Kustantaja Yleisradio
Henkilötiedot
Ammatti liikemies, kuntapoliitikko
Sukupuoli mies
Kotipaikka Kuusniemi
Asuinpaikka Kuusniemi
Luonteenpiirteet häikäilemätön, kiivas, itsevarma
Suhteet
Sisarukset Armas Hakkarainen
Lapset Virpi Hakkarainen

Urmas Hakkarainen on kuvitteellinen hahmo Yle TV2:n tuottamassa Maalaiskomedia-televisiosarjassa. Hän on sarjan ensimmäisen (Vain muutaman huijarin tähden) ja kolmannen tuotantokauden (Mooseksen perintö) antagonisti kunnanjohtaja Ahti Kiisken ja Varma Kylmälehdon kanssa.

Urmas Hakkaraisen suvun juuret ovat syvällä kuvitteellisen Kuusniemen kunnan mullassa. Hän on kunnan tosiasiallinen johtaja, jonka juoksupoikana toimii virallinen kunnanjohtaja Ahti Kiiski. Kun kuntaan saapuu eräänä kesänä uusi kirkkoherra Matias Pohto ja väliaikainen kulttuurisihteeri Suvi-Tuuli Aaltonen Urmaksen kieroilut mahtipontisen Urmaanlinna-suunnitelman takana alkavat paljastua. Suvi-Tuulin eno Rainer Mielonen ja lääkäri Voivalin ovat jo vanhastaan Urmaksen vastustajia.

Urmas joutuu lääninvankilaan, mutta hän palaa Kuusniemelle kolmannella tuotantokaudella, joka on Mooseksen perintö. Hän joutuu tuon tuosta vastakkain asennusyrittäjä P. A. Turpeisen kanssa, johon hän suhtautuu ylimielisesti. Hän myös menettää suuren maatilansa äkkirikastuneelle Turpeiselle, mutta saa sen pian takaisin, tosin ilman maa-alueita. Mooseksen perinnössä Urmaksen, Ahdin ja Varman suunnitelmana on juonitella ydinjätteiden loppusijoituspaikka Kuusniemelle.

Turpeisella on usein moukan tuuria Urmaksen juonia vastaan. Urmaksen kieroilut päättyvät huonosti myös siksi, että hän luottaa henkisesti epävakaaseen Kylmälehtoon, joka toteuttaessaan Urmaksen käskyjä turvautuu keinoihin, joita Urmas ei ole osannut ennakoida.

Urmas kuolee Mooseksen perinnön jälkeen. Maalaiskomedioiden neljännen ja viimeisen tuotantokauden, Turvetta ja timantteja, jaksoissa hänen veljensä Armas Hakkarainen korvaa hänet sarjan pääpahiksena.

Urmaksella on tytär Virpi, joka avioituu konstaapeli Pentti Juurikkalan kanssa. Virpi ja Juurikkala eroavat Urmaksen kuoleman jälkeen ja Virpin suhde Ahtiin lämpenee uudelleen.

Urmaksen ensimmäinen tulkitsija on Matti Tuominen. Sittemmin Urmas on näytelty useissa kesäteattereissa, muun muassa Pyynikillä ja Jämsässä.[1][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Maalaiskomedia - Vain muutaman huijarin tähden Näytelmät.fi. Viitattu 23.2.2023.
  2. Jegorow, Sirpa: Maalaiskomedioiden Kuusniemellä eletään ihmisen näköistä elämää Yle.fi. Viitattu 23.2.2023.
  3. Jämsän Kesäteatteri Jämsänkesäteatteri.fi. Viitattu 23.2.2023.