Matalapernaruoho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matalapernaruoho
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Ristikukkaiskasvit Brassicaceae
Suku: Pernaruohot Sisymbrium
Laji: supinum
Kaksiosainen nimi

Sisymbrium supinum
L.

Synonyymit
  • Braya supina (L.) W.D.J.Koch
  • Erucastrum supinum (L.) Al-Shehbaz & Warwick
Katso myös

  Matalapernaruoho Wikispeciesissä
  Matalapernaruoho Commonsissa

Matalapernaruoho (Sisymbrium supinum) on ristikukkaiskasvien (Brassicaceae) heimoon, pernaruohojen (Sisymbrium) sukuun kuuluva yksivuotinen kasvilaji. Se on matalakasvuinen ja eroaa selvästi muista pernaruoholajeista. Matalapernaruoho on tunnistettavissa pariliuskaisten lehtiensä, valkoisten kukkiensa sekä siirottavien, tukilehtien lehtihangoissa sijaitsevien pitkulaisten litujensa perusteella.[2]

Matalapernaruohon varsi on harvakarvainen ja voi kasvaa noin 20 cm pitkäksi. Varsi on kasvutavaltaan yleensä maanmyötäinen tai jonkin verran koheneva. Suurin osa lehdistä sijaitsee varren tyvellä lehtiruusukkeena. Lehtiruusukkeen lehdet ovat pariliuskaisia ja liuskoja on useita pareja. Liuskat ovat leveitä ja toisinaan ne voivat olla myös punertavia. Matalapernaruohon kukinto on harvakukkainen. Kukkien terälehdet ovat valkoisia ja suunnilleen kaksi kertaa verhiötä pidempiä. Matalapernaruoho kukkii elo–syyskuussa. Hedelminä olevat lidut sijaitsevat tukilehtien lehtihangoissa, mikä on epätyypillistä ristikukkaiskasveille. Lidut ovat noin 3 cm pitkiä ja 2 mm leveitä sekä hieman kaarevia. Liduissa on noin 1 cm pitkät ja litua kapeammat hedelmäperät.[2]

Matalapernaruoho kasvaa kosteilla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla[2]. Matalapernaruohoa ei kasva Suomessa. Ruotsissa lajia tavataan melko yleisenä Öölannissa sekä jonkin verran Gotlannissa ja harvinaisena paikoitellen Skånessa[2]. Matalapernaruoho on Ruotsissa rauhoitettu laji[2].

  1. Bilz, M.: Sisymbrium supinum IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.7.2020. (englanniksi)
  2. a b c d e Den virtuella floran: Kalkkrassing (Sisymbrium supinum) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 2.7.2020. (ruotsiksi)