Mass Effect (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mass Effect
Logo of Mass Effect.png
Kehittäjä BioWare
Julkaisija Electronic Arts
Lajityyppi toimintaroolipeli, tieteisfiktio, kolmannen persoonan ammuntapeli
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Ensijulkaisu Mass Effect (2007)
Viimeisin julkaisu Mass Effect: Andromeda (2017)
Aiheesta muualla
Kotisivut
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Mass Effect on BioWaren kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema toimintaroolipelisarja. Pelisarjan pelit on julkaistu Microsoft Windowsille, Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle.

Suunniteltu trilogia keskittyy komentaja Shepard -nimisen hahmoon ja hänen tehtäväänsä pelastaa galaksi salaperäiseltä Reapers-lajilta ja sen seuraajilta. Sarjan ensimmäisessä osassa, Mass Effectissa, Shepard kohtaa Reapers-rodun tiedustelijaksi jätetyn Sovereignin, jonka tarkoitus on avata tie lopuille Linnunradan ulkopuolelta tuleville Reaperseille. Lajin pyrkimyksenä on tuhota kaikki tähtienvälisiin lentoihin kykenevä tietoinen elämä galaksista ja jatkaa jo kauan kestänyttä tuhon kiertokulkua. Mass Effect 2:n tapahtumat sijoittuvat kaksi vuotta ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen. Pelissä Shepardin tehtävänä on tuhota Collectors-laji, joka on siepannut ihmisiä siirtomaa-alueiltaan ympäri galaksia helpottaakseen Reapersien paluuta Linnunradalle. Trilogian viimeinen osa, Mass Effect 3, keskittyy viimeiseen taisteluun lajia vastaan.

Sarja on ollut ensimmäisestä osastaan lähtien arvostelumenestys. Ensimmäinen ja toinen osa saivat kiitosta tarinasta, hahmoista, ääninäyttelystä, valintamahdollisuuksista ja galaksin syvällisyydestä.[1][2]

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on suunniteltu trilogiaksi, jossa jokainen peli jatkaa tarinaa kronologisessa järjestyksessä. Pelit yhdistelevät piirteitä tieteisfiktiosta, toimintapeleistä ja roolipeleistä. Päähenkilö voi käyttää kahta tietokoneen ohjaamaa jäsentä mukana taisteluissa. Jäsenet ovat yleensä Shepardin eri puolilta galaksia värväämiä, ja kaikilla henkilöillä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Pääsarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mass Effect Galaxy (2009): Sijoittuu Mass Effectin ja Mass Effect 2:n välisiin tapahtumiin. Peli julkaistiin vain Applen iOS-käyttöjärjestelmällä. Tarinan keskiössä ovat trilogian toisen pelin Jacob Taylor ja Miranda Lawson.

Legendary Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmesta ensimmäisestä Mass Effect -pelistä on julkaistu vuonna 2021 remasteroitu versio Mass Effect Legendary Edition PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox Onelle.[3]

Muut sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mass Effect -sarjan juonta on laajennettu ja pohjustettu pelien lisäksi myös romaaneilla ja sarjakuvilla. Näiden lisäksi suunnitteilla on myös elokuva ja anime-elokuva.[4][5]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mass Effect: Revelation (2007): Ensimmäinen sarjaan perustuva romaani. Tarinan päähenkilönä on luutnantti David Anderson, joka kertoo, miten tapasi Saren Arteriuksen, trilogian ensimmäisen pelin päävastustajan. Romaani laajentaa myös Mass Effect -universumin historiaa ja paljastaa yksityiskohtaisesti, kuinka Andersonista ei tullut ensimmäistä ihmislajin edustajaa Spectre-vakoojissa.
 • Mass Effect: Ascension (2008): Toisen romaanin tapahtumien keskellä on Cerberuksen jäsen Paul Grayson, jonka tehtävänä on kasvattaa bioottinen tyttö nimeltä Gillian. Tarina sijoittuu noin kaksi kuukautta ensimmäisen pelin tapahtumien jälkeen.
 • Mass Effect: Retribution (2010): Kolmas romaani on jatko-osa Ascension-romaanille ja trilogian toiselle pelille. Cerberus-järjestön johtaja Illusive Man haluaa kokeilla Reapersien teknologiaa Ascension-kirjan päähenkilöllä, Paul Graysonilla. Kirjan päähenkilönä on jälleen ensimmäisen romaanin tapaan David Anderson.
 • Mass Effect: Deception (2012): Neljäs romaani Mass Effect -sarjassa. Kirjan päähenkilönä on toisen romaanin Gillian Grayson.

Sarjakuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Mass Effect: Redemption (2010)
 • Mass Effect: Incursion (2010)
 • Mass Effect: Inquisition (2010)
 • Mass Effect: Evolution (2011)
 • Mass Effect: Invasion (2011–2012)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Metacritic: Mass Effect Metacritic. Viitattu 28.11.2011. (englanniksi)
 2. Metacritic: Mass Effect 2 Metacritic. Viitattu 28.11.2011. (englanniksi)
 3. Saarenoja, Panu: Mass Effect Legendary Edition on nyt virallista! Kokonaan uusi Mass Effect myös työn alla veteraanitiimillä pelaaja.fi. Viitattu 1.1.2021. (englanniksi)
 4. Mass Effect Movie Happening 24.5.2010. IGN. Viitattu 28.11.2011. (englanniksi)
 5. EA and FUNimation Entertainment Announce Mass Effect Anime Movie Deal 7.4.2011. Anime News Network. Viitattu 28.11.2011. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]