Mary Leakey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mary Leakey
Mary Leakey.
Mary Leakey.
Henkilötiedot
Koko nimi Mary Douglas Leakey (o.s. Nicol)
Syntynyt6. helmikuuta 1913
Lontoo, Iso-Britannia
Kuollut9. joulukuuta 1996 (83 vuotta)
Nairobi, Kenia
Kansalaisuus Iso-Britannia
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Antropologia
Louis ja Mary Leakey Olduvain rotkossa, Tansaniassa, Afrikassa.

Mary Douglas Leakey (o.s. Nicol, 6. helmikuuta 1913 Lontoo9. joulukuuta 1996) oli brittiläinen antropologi.[1]

Hänen tutkimusryhmänsä löysi ensimmäisen fossiilisen homininin kallon Rusingan saarelta. Suurimman osan urastaan hän työskenteli miehensä Louis Leakeyn kanssa Olduvain rotkossa kaivaen esiin varhaisten homininien työkaluja ja fossiileja, muun muassa ihmisen apinankaltaisen esi-isän, 25 miljoonaa vuotta vanhan Proconsul africanuksen kallon vuonna 1948. Hän löysi vuonna 1959 homininkallon jonka hänen ja hänen miehensä nimesivät aluksi nimellä Zinjanthropus boisei, myöhemmin se nimettiin uudestaan Australopithecus boisei nimelle. Sen iäksi määriteltiin 1,75 miljoonaa vuotta ja se muutti koko ihmisen suvun ajoitusta.[2] Hän myös löysi vuonna 1978 Laetolin jalanjäljet jotka ovat ihmisen esi-isän jättämät jalanjäljet. Näistä pystyssä kävelevien kolmen hominin jäljistä saatiin tietoa vanhinpien hominien käyttäytymisestä.[3]

Mary Leakeyn isä oli taidemaalari ja perhe muutti usein vieraillen myös Italiassa ja Ranskassa. Vähän myöhemmin perhe muuttikin Dordogneen Ranskaan. Läheisessä Cabreret’ssa Abbe Lemozi johti kaivauksia ja nuori Mary kiinnostui esihistoriasta. Isän kuoltua 1926 Mary kävi katolista luostarikoulua, muttei viihtynyt siellä ja hänet erotettiin koulusta useasti. Koulun jälkeen hän kävi arkeologian ja geologian luennoilla Lontoon yliopistossa. Uransa hän aloitti kuvittamalla Gertrude Canton-Thompsonin kirjan The Desert Fayoum. Dr. Canton-Thompsonin kautta hän tutustui Louis Leakeyyn. Tämä näytti Maryn piirroksia Louisille, joka pyysi Maryä kuvittamaan myös oman kirjansa Adam’s Ancestors (Aatamin esi-isät). He menivät naimisiin 1936 ja saivat kolme poikaa: Jonathan (1940), Richard (1944) ja Philip (1948).

  1. Mary Douglas Leakey, Kenyan archaeologist Encyclopædia Britannica. 2.2.2021. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  2. The Leakey Family The Leakey Foundation. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  3. John Noble Wilford: Mary Leakey, 83, Dies; Traced Human Dawn The New York Times. 1996. Viitattu 20.6.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.