Marja-Liisa Olthuis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marja-Liisa Olthuis

Marja-Liisa Olthuis (9. elokuuta 1967 Partakko, Inari) on suomensaamelainen kielitieteilijä. Olthuis on väitellyt tohtoriksi inarinsaamen lajinimistä ja kirjoittanut inarinsaamen kieliopin ja sanakirjan. Lisäksi hän on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjoja. Hänen lastenkirjansa Njobžâvääri pessijâšmarkkâneh sai syyskuussa 2008 IBBYn kunniamaininnan, joka myönnettiin IBBYn maailmankongressissa Kööpenhaminassa.

Olthuis väitteli Oulun yliopiston Humanistisen tiedekunnan Giellagas-instituutissa 2007. Väitöskirja oli suomenkielinen (´Inarinsaamen lajinnimet: Lintujen ja sienten kansannimien historiaa ja oppitekoisten uudisnimien muodostuksen metodiikkaa´, Engl. ´Species names in Inari Saami: A history of the popular names of birds and mushrooms and methods for creating new names for species. Väitöskielenä oli inarinsaame. [1]

Olthuis on kehitellyt inarinsaamen kielen elvytykseen tähtäävän täydennyskoulutuksen, jossa kieltä opetetaan kielen siirtymistä ajatellen kriittisille ammattiryhmille: päivähoitajille ja opettajille sekä toimittajille, papeille ja virkamiehille. Koulutuksen jälkeen nämä ammattiryhmät voivat toimia inarinsaameksi ja huolehtia omalta osaltaan siitä, että kieli paremmin siirtyy lasten ja nuorten aktiiviseksi käyttökieleksi. Koulutus on katsottava kiireelliseksi inarinsaamen kielen elvytystoimenpiteeksi, sillä nyt kielikylvetettävien lasten ja nuorten kielitaito on saatava riittävän vahvaksi, jotta he saisivat kielelliset valmiudet siirtää erittäin uhanalaisen vähemmistökielen myöhemmin omille lapsilleen ja näin ollen turvata kielen tulevaisuuden. Koulutuksen toteuttaa Oulun yliopiston Giellagas-instituutti. Koulutus koostuu inarinsaamen alkeis- ja jatkokurssista, perusopinnoista sekä laajasta käytännön harjoittelujaksosta. Lisäksi koulutukseen sisällytetään joitakin kursseja aineopinnoista. Harjoittelussa hyödynnetään inarinsaamelaisia työkohteita, Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämiä kulttuurikursseja sekä kieltä hyvin tai erinomaisesti puhuvien tavallisten inarinsaamelaisten kielenpuhujien kielitaitoa. Tavalliset kielenpuhujat toimivat ns. kielimestareina, jotka tukevat oppilaiden saamen kielen oppimisprosessia. Inarinsaamen täydennyskoulutus käynnistyy elokuussa 2009.

Olthuis työskentelee Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa saamen kielen lehtorina. Hän toimii myös Anarâškielâ servin puheenjohtajana. Aiemmin hän on työskennellyt Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa inarinsaamen tutkijana sekä Anarâskielâ servin kielentutkimusryhmän johtajana. Hän on osallistunut inarinsaamen kieliteknologiatyöhön Tromssan yliopiston kieliteknologiayksikössä v. 2015 - 2016.

Olthuisin puoliso on hollantilaissyntyinen Henkjan Olthuis. Heillä on kaksi lasta: Maria Sofia (s. 1996) ja Ester Anne (s. 2004). Marja-Liisa Olthuis puhuu lastensa kanssa inarinsaamea.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Olthuis, Marja-Liisa. Evangelium Matteus mield 1995
  • Olthuis, Marja-Liisa. Kielâoppâ 2000
  • Olthuis, Marja-Liisa. Kaksitavuiset pohjoissaamen -mi- ja inarinsaamen -mi/-me -nominit ja niiden alkuperä 2001
  • Olthuis, Marja-Liisa. Sämikielâ sänikirje suomâ-säämi 2005
  • Olthuis, Marja-Liisa. Sämikielâ sänikirje säämi-suoma ja suomâ-säämi 2005
  • Olthuis, Marja-Liisa. Inarinsaamen lajinnimet lintujen ja sienten kansannimitysten historiaa ja oppitekoisten uudisnimien muodostuksen metodiikkaa 2007

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Oulun yliopisto (Arkistoitu – Internet Archive)
  • Niina Pasula, Kielimestarit elvyttävät inarinsaamea. Helsingin sanomat 11.7.2008 s. C7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]