Marietta Gazzaniga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marietta Gazzaniga

Marietta Gazzaniga (18242. tammikuuta 1884) oli italialainen oopperalaulaja, äänialaltaan sopraano. Hän syntyi Vogherassa ja opiskeli laulamista Alberto Mazzucaton johdolla Milanossa. Ensimmäisellä kaudellaan vuonna 1840 Vogherassa Gazzaniga esiintyi rooleissa Gaetano Donizettin oopperassa Anna Bolena ja Vincenzo Bellinin oopperassa I Capuleti e i Montecchi.

Gazzaniga esiintyi nimiroolissa Giuseppe Verdin oopperan Luisa Miller kantaesityksessä Napolin Teatro di San Carlossa vuonna 1849. Vuotta myöhemmin hän loi Linan roolin saman säveltäjän Stiffeliossa Triestessä. Vuodesta 1851 lähtien hän esiintyi La Scalassa. Vuonna 1852 hän tulkitsi Gildan roolin Rigoletton esityksessä Bergamossa; esitys ei ollut menestys, ja tästä syytettiin Gazzanigaa. Verdi väitti tällöin, ettei ollut pitänyt edes Gazzanigan esiintymisistä Luisa Millerin ja Stiffelion kantaesityksissä. Samana vuonna Gazzaniga esiintyi Bolognassa Bellinin Norman ja Donizettin Poliuton esityksissä.

Myöhemmin Gazzaniga kiersi Pohjois- ja Väli-Amerikan alueella. Ensimmäinen tällainen matka alkoi vuonna 1857; sen aikana Gazzanigan aviomies kuoli merellä matkalla Havannaan. Myöhemmin Gazzaniga esiintyi New Yorkissa (1866–67) ja sai kriitikolta ylistävän arvion. Vuoteen 1870 saakka Gazzaniga esiintyi vuosittain Amerikan mantereella. Uransa lopussa hän tulkitsi myös mezzosopraanolle tehtyjä rooleja esimerkiksi Verdin oopperassa Trubaduuri. Gazzaniga kuoli Milanossa.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marietta Gazzaniga