Anna Bolena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anna Bolena on Gaetano Donizettin säveltämä lyyrinen tragedia, joka on kaksinäytöksinen.[1] Oopperan italiankielisen libreton kirjoitti Felice Romani, ja hän käytti pohjanaan Ippolito Pendemonten näytelmää Enrico VIII ossia Anna Bolena sekä Alessandro Pepolin näytelmää Anna Bolena. Molemmat näytelmät kertovat Englannin kuningas Henrik VIII:n toisen puolison, Englannin kuningattaren, Anna Boleynin (ital. Bolena) elämästä. Oopperan kantaesitys oli 26. joulukuuta 1830 Milanon Teatro Carcanossa.

Anna Bolenaa voidaan pitää säveltäjänsä varsinaisena läpimurtona. Donizetti oli saavuttanut oopperoillaan jo jonkin verran suosiota kansan parissa 1820-luvulla, mutta vasta Anna Bolena toi hänelle kansainvälistä mainetta ja kriitikoiden hyväksynnän. Esimerkiksi Lontoossa oopperaa esitettiin jo vuoden 1831 heinäkuussa. Oopperaan kirjoitettua Annan (sopraano) ja Jane Seymourin (mezzosopraano) välistä kohtausta pidetään yhtenä oopperakirjallisuuden hienoimmista duetoista.

Esityshistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anna Bolenaa ei esitetty kovin usein 1800-luvun loppupuolella tai 1900-luvun alkuvuosikymmeninä. Kuitenkin toisen maailmansodan jälkeen se on ollut useasti eri oopperatalojen ohjelmistossa. Vuoden 1957 huhtikuussa ooppera esitettiin Milanon Teatro alla Scalassa. Annan roolissa esiintyi Maria Callas, ja produktion ohjaajana toimi Luchino Visconti. Kumpainenkin keräsi esityksistä ylistäviä arvioita.

Nykyisin Anna Bolena kuuluu oopperakirjallisuuden merkkiteoksiin ja keskeisten oopperatalojen ohjelmistoon. Oopperasta on tehty myös joitakin äänityksiä, joskin kokonaiset studiolevytykset ovat harvassa. Oopperan nimiroolia ovat Maria Callasin lisäksi esittäneet menestyksellisesti esimerkiksi Leyla Gencer, Beverly Sills, Montserrat Caballé, Renata Scotto ja Edita Gruberova.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oopperan keskeiset roolit sekä niiden esittäjät kantaesityksessä 26. joulukuuta 1830:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tidning för musik, 15.11.1911, nro 5, s. 7. Kansalliskirjasto. Viitattu 16.07.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]