Giuditta Pasta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giuditta Pasta

Giuditta Angiola Maria Costanza Pasta (o.s. Negri; 26. lokakuuta 1797 – 1. huhtikuuta 1865) oli Italian Saronnossa syntynyt oopperalaulajatar. Pastaa pidetään Maria Malibranin ohella 1800-luvun kirkkaimpana naispuolisena oopperatähtenä. On ounasteltu, että Pastan ja Maria Callasin äänessä ja laulutaiteessa olisi ollut paljon samoja ominaisuuksia.

Pasta oli 1800-luvun alkupuoliskon oopperataiteen merkittäviä hahmoja. Hänen laaja äänialansa ja kuviolaulutaituruutensa inspiroivat säveltäjiä kirjoittamaan oopperoihinsa dramaattisesti iskeviä ja vokaalisesti erittäin vaativia naisosia. Näistä osista mainitsemisen arvoisia ovat esimerkiksi Gaetano Donizettin Anna Bolenan sekä Vincenzo Bellinin Unissakävijän ja Norman nimiosat, jotka Pasta lauloi oopperoiden kantaesityksissä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pasta aloitti lauluopinnot yksityisesti jo nuorena ja pääsi jatkamaan opintojaan Milanon konservatorioon Giuseppe Scappan johdolla heti ylitettyään vaaditun 13 vuoden alaikärajan. Ammatillisen debyyttinsä Pasta teki Milanon Teatro Filodrammatici -teatterissa vuonna 1815, mutta jatkoi samalla opiskelua Scappan kanssa. Seuraavina vuosina ura vei myös kansainvälisille areenoille, lähinnä Pariisiin ja Lontooseen.

Laulettuaan lähes 15 vuotta altto-osia Pasta vaihtoi sopraanorekisteriin vuonna 1829. On epäilty, että vaihdos osaltaan tuhosi lopulta Pastan äänen, joka lepäsi luonnostaan matalammalla. Pasta vetäytyi oopperalavoilta vuonna 1835 ääniongelmien takia, mutta palasi laulamaan vielä kahden vuoden tauon jälkeen Lontoossa ja Pariisissa sekä vuonna 1841 Venäjän-kiertueella Pietarissa ja Moskovassa, missä hän esitti viimeiset kokonaiset oopperaroolinsa. Tämän jälkeen Pasta lauloi vain satunnaisesti konserteissa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Giuditta Negri syntyi 26. lokakuuta 1797 Saronnossa Varesen provinssissa. Hänen vanhempansa olivat Carlo Antonio Negri ja Rachele Ferranti. Giuditta avioitui vuonna 1816 asianajajan ja oopperatenorin Giovanni Pastan kanssa. Pari sai vuonna 1817 tyttären, joka sai nimen Clelia. Giovanni Pasta kuoli vuonna 1846. Giuditta Pasta kuoli keuhkoputkentulehdukseen Comossa 1865. Hän oli kuollessaan 68-vuotias.