Maria Wnęk

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maria Wnęk (1922 Olszanka, Stary Sączin lähistö, Vähä-Puolan voivodikunta, Puola12. huhtikuuta 2005 Olszanka) oli lähiympäristössään outona pidetty, mutta kansainvälisesti tunnettu puolalainen itseoppinut art brut -taidemaalari. Hän oli hurmoksellisesti katolilainen, mikä näkyy hänen maalauksissaan.

Maria Wnęk syntyi erityisen köyhään perheeseen Etelä-Puolassa. Hän kävi tehdastyössä jo lapsena ja auttoi samalla perhettään kotona. Hän sai käytyä neljä luokkaa alakoulua. Äiti kuoli toisen maailmansodan aikana, ja Maria jäi hoitamaan taloutta senkin jälkeen, vaikka muutti asumaan Nowy Sącziin. Hän joutui vuonna 1960 onnettomuuteen, jonka jälkeen aloitti maalauksen. Hän maalasi Kristuksen viimeisiin hetkiin liittyviä aiheita sekä Neitsyt Mariaa, muttei koskaan Jeesusta ristillä: ristejä hän sanoi kokeneensa tarpeekseen. Maalaukset ovat vahvoja, niissä hän tulkitsi omia kärsimyksiään kirjoituksissaan taulujensa taakse ja näki näkyjä maalatessaan. Hän päätyi lopulta paranoiaan ja siten psykiatriseen sairaalahoitoon. Hän kuoli syntymäkylässään.

Wnękin töitä on näytteillä muun muassa Baltimoressa, Lausannessa ja Brysselissä, ja hänen töitään on kiertänyt näyttelyissä ympäri maailman.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ewa Fijołek: Obsesja świętości i choroba psychiczna – malarstwo Marii Wnęk poland-art.com. 2011. Muzeum Śląskie w Katowicach. Arkistoitu 8.5.2014. Viitattu 7.5.2014. (puolaksi)
  2. Świętości Marii Wnęk Galeria Pod Sukniami. Arkistoitu 8.5.2014. Viitattu 7.5.2014. (puolaksi)
  3. Arja Elovirta, Laura Kauppinen, Leszek Jodliński, Sonia Wilk: (Näyttelyesite) Paratiisin hedelmiä – puolalaista nykykansantaidetta 2013 – 2014, . Maaseudun sivistysliitto, Muzeum Śląskie (Katowice), Muzeum Etnograficzne (Krakova), Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto, SYKE.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]