Marek Hłasko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
muotokuva Marek Hłasko
kirjailija Zbigniew Kresowaty
Marek Hłaskon rintakuva Kielcen kaupungissa.

Marek Hłasko (1934 Varsova, Puola – 1969 Wiesbaden, Saksan liittotasavalta) oli puolalainen kirjailija.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hłaskon elämästä on kerrottu paljon tarinoita, ja suurta osaa niistä kertoi hän itse. Hän syntyi Varsovassa Maciej Hłaskon ja Maria Łucjan, o.s. Rosiakin pojaksi. Kasteensa hän sai varsin myöhään, vasta 26. joulukuuta 1935. Vanhemmat erosivat pojan ollessa kolmevuotias, ja Maciej meni seuraavana vuonna uusiin naimisiin, mutta kuoli 13. syyskuuta 1939.

Hłaskon lapsuutta varjosti toinen maailmansota. Hän oli äitinsä Marian kanssa Varsovassa kansannousun aikaan ja muutti sen jälkeen Częstochowaan. Äiti ja poika siirtyivät sieltä Chorzówin ja Białystokin kautta vuonna 1946 Wrocławiin. Kouluvuosien jälkeen Hłasko sai 16-vuotiaana ajokortin ja aloitti työt pakettiautonkuljettajana. Kuten hänen oppilaitoksensa, myös hänen työpaikkansa vaihtelivat useasti.

Jo vuonna 1951 Hłaskolta ilmestyi novellikokoelma Baza Sokołowska.lähde? Hän loikkasi 1957 länteen ja sai turvapaikan Saksan liittotasavallasta.[1] Hän asui Pariisissa, Saksassa, Italiassa ja Israelissa ennen asettumistaan vakituisesti Saksaan vuonna 1960. Hänen vaimonsa oli saksalainen näyttelijä Sonja Ziemann. Hłaskoa vastaan nostettiin lehdistökampanja, hän joutui toistuvasti vangituksi ja yritti itsemurhaa. Mielenterveys- ja muut ongelmat ollivat syynä 1965 tapahtuneeseen avioeroon ja 1966 muuttoon Los Angelesiin.

Marek Hłasko kuoli oletettavasti oman käden kautta Wiesbadenissa vuonna 1969.

Mauno Hyvönen on ohjannut Hłaskon kirjan pohjalta televisioelokuvan Viikon kahdeksas päivä.[2]

Kirjallinen työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Marek Hłasko oli kuollessaan vain 35-vuotias, hän ehti luoda laajan ja monipuolisen kirjallisen tuotannon. Osa teoksista julkaistiin vasta kirjailijan kuoleman jälkeen.

Hłasko kirjoitti arvostettuja romaaneja ja novelleja, mutta myös useita elokuvakäsikirjoituksia.

Kirjankustantamo Tammi on julkaissut Keltaisessa kirjastossa Marek Hłaskon romaanit Viikon kahdeksas päivä (1959) ja Suoraan paratiisiin (1960). Teoksen Vihasi ruoska hän kirjoitti saksaksi.[1]

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Viikon kahdeksas päivä: silmukka (Osmy dzien tygodnia), suom. Aarno Peromies, Helsinki: Tammi 1959. Sarja: Keltainen kirjasto, 22
    • Silmukka
    • Viikon kahdeksas päivä: silmukka
  • Suoraan paratiisiin (Następny do raju), suom. Irmeli Niemi, Helsinki: Tammi 1960. Sarja: Keltainen kirjasto, 30
  • Vihasi ruoska (Peitsche deines Zorns), saksan kielestä suomentanut Heikki Karvonen, Helsinki: Tammi 1964

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Risto Rantala ja Kaarina Turtia (toim.): ”Hłasko, Marek”, Otavan kirjallisuustieto, s. 295. Helsinki: Otava, 1990. ISBN 951-1-09209-X.
  2. Viikon kahdeksas päivä, film.osobnosti.cz, viitattu 2.5.2021 (tšekiksi)