Marco Melandri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marco Melandri

Marco Melandri (s. 7. elokuuta 1982 Ravenna, Italia) on italialainen ratamoottoripyöräilijä ja 250-kuutioisten maailmanmestari vuodelta 2002. Hän ajaa kaudella 2017 Superbiken maailmanmestaruussarjassa Ducatilla.

MotoGP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melandri siirtyi kaudella 2003 Yamahalle MotoGP-luokkaan. Kausi oli Melandrin osalta vaisu jääden MM-pisteissä sijalle 15.

Kaudella 2004 Melandri ylsi palkintokorokkeelle kahdesti, Barcelonassa ja Assenissa. Kausi oli kuitenkin keskeytysten sävyttämä ja sijoittui MM-sarjassa kahdenneksitoista.

Asiantuntijoille olikin yllätys, että Fausto Gresini palkkasi Melandrin kaudeksi 2005 Telefonica Movistar Honda-talliin edellisvuonna MM-hopealle sijoittuneen Sete Gibernaun tallitoveriksi. Melandri näpäytti kuitenkin arvostelijoitaan. Hän keräsi kauden aikana useita palkintopallisijoja ja jätti tallitoverinsa Gibernaun varjoonsa. Kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa, Turkin GP:ssä Istanbulin radalla Melandri otti uransa ensimmäisen voiton kuninkuusluokassa. Hän voitti heti perään myös Valencian radalla ajetun kauden päätöskilpailun. Loppupisteissä Melandri sijoittui toiseksi Valentino Rossin jälkeen.

Kaudella 2006 Melandri jatkoi tallissa, jonka nimi muuttui Fortuna Hondaksi. Hän onnistui voittamaan Turkin, Ranskan ja Australian osakilpailut ja sijoittui loppupisteissä neljänneksi.

Hän ajoi kaudella 2009 Hayate Racing -tallin Kawasakilla.

Superbike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yamaha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melandri ajoi ensimmäisen kerran Superbikessa kaudella 2011 Yamahan tehdastallissa. Hän sijoittui ajamallaan Yamaha YZF-R1 pyörällä MM-sarjassa toiseksi häviten maailmanmestaruuden voittaneelle Carlos Checalle 110 pisteen erolla. Melandri voitti kauden aikana neljä kilpailua ja ajoi palkintokorokkeelle 15 kertaa 26:sta kilpailusta.

BMW (2012–2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lokakuussa 2011 Melandri allekirjoitti sopimuksen BMW Motorrad Motorsportin kanssa, kun Yamaha päätti ettei enää osallistu kauden 2011 jälkeen tehdastallilla. Melandri ajoi avauskaudellaan BMW:llä MM-sarjassa kolmanneksi. Hän saavutti kuusi voittoa ja 11 palkintokorokesijoitusta.

Kaudella 2013 Melandri sijoittui MM-sarjassa neljänneksi ajaen tällä kertaa kolmesti voittoon ja 12 kertaa palkintokorokkeelle.