Marc Aurel Stein

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sir Marc Aurel Stein (26. marraskuuta 1862, Budapest26. lokakuuta 1943) oli syntyään unkarinjuutalainen arkeologi, josta tuli Britannian kansalainen. Hän oli myös useiden Intian yliopistojen professori. Hän teki kolme onnistunutta ja yhden epäonnistuneen tutkimusmatkan Keski-Aasiaan.

Vuonna 1901 Stein paljasti Islam Akhun -nimisen huijarin toimet: Akhun myi tutkimusmatkailijoille itse laatimiaan "muinaisia kirjoituksia", jotka menivät Euroopan yliopistoissa täydestä. Samoihin aikoihin Stein turvautui itse arveluttaviin keinoihin tehdessään tunnetuimman löytönsä Dunhuangin läheltä Tuhannen Buddhan luolista. Eräs taolainen munkki oli löytänyt sieltä vuonna 1900 suuren kätketyn kirjaston [1]. Munkki möi Steinille 7 000 kokonaista kirjoituskääröä ja 6 000 fragmenttia [1]. Stein löysi myös kadonneeksi uskotulla tokaarin kielellä kirjoitettuja tekstejä ja rekisteröi lukuisia arkeologisia kohteita muun muassa Iranista ja Pakistanista.

Steinin löytämiä taide-esineitä on British Museumissa Britanniassa sekä Srinagarin museossa ja New Delhin National Museumissa Intiassa. British Librariumissa on Steinin 1920- ja 1930-luvuilla tekemiin tutkimusmatkoihin perustuva kirjoituskokoelma. Steinin kokoelmat ovat tärkeitä Keski-Aasian ja buddhalaisuuden taiteen ja kirjallisuuden tutkimukselle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b British Museum Viitattu 15.7.2010.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.