Koordinaatit: 34.09°N, 74.79°E

Srinagar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

{{{alt}}}
Kaupungin sijainti Intiassa.

Srinagar on Intian Jammun ja Kashmirin osavaltion pääkaupunki. Vuonna 2001 siellä asui 894 940 ihmistä.[1] Se sijaitsee Kashmirin laaksossa Jhelum-joen molemmilla rannoilla.

Sringarin historia alkaa Maurya-valtakunnan ajoilta, jolloin kuningas Ašoka toi buddhalaisuuden Kashmirin laaksoon. Ensimmäisellä vuosisadalla kaupunki kuului Kušana-valtakuntaan, jonka hallitsijat vahvistivat buddhalaista perinnettä. Muslimien aika alkoi 1300-luvun lopulla. Pataanit, sikhit ja britit hallitsivat sitä vuorollaan, ja Intian itsenäistymisen jälkeen kaupunki jäi Intian ja Pakistanin rajakiistojen jalkoihin.

Hazratbalin muslimipyhättö Kashmirissa.[2]

Srinagarissa on vuoristoilmasto: huhtikuusta kesäkuuhun on lauhkea kesä, marraskuusta helmikuuhun kylmä talvi. Joulukuun ja helmikuun välillä sataa lunta. Kautta historian yläluokka on mielellään vetäytynyt Srinagariin suojaan Induksen laakson tukahduttavilta kesähelteiltä. Kaupunki tunnetaan järvistään ja niillä kelluvista asuntolaivoista.

Srinagarin kaupunkia ja sen ympäristöä. Daljärvi taustalla oikealla yläkulmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Census of India 2001: Data from the 2001 Census, including cities, villages and towns. Census Commission of India. Viitattu 6.9.2010. (englanniksi)
  2. Kapur, Saurabh: Hazratbal Shrine Times Travel. Times of India. Viitattu 10.2.2019. (englanniksi)
Tämä Aasian maantieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.