Turkestan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo alueesta Keski-Aasiassa. Turkestan-nimistä kaupunkia Kazakstanissa käsitellään artikkelissa Turkestan (kaupunki).
Varsinainen Turkestan tummemmalla värillä. Vaaleamman alueen jotkut katsovat kuuluneen mukaan niin sanottuun "Suur-Turkestaniin".
Mahmud al-Kashgarin kartta turkinsukuisten asuma-alueesta 1000-luvulta

Turkestan on noin kolmen miljoonan neliökilometrin laajuinen alue Keski-Aasiassa. Se muodostaa pääosan Uzbekistanin, Turkmenistanin, Tadžikistanin, Kazakstanin ja Kirgisian alueista.[1] Länsi-Turkestaniin luetaan kuuluvaksi myös Afganistanin pohjoisosa eli niin sanottu Afganian Turkestan. Itä-Turkestan eli Kiinan Turkestan eli Xinjiang kuuluu Kiinaan.

Länsi-Turkestania hallitsivat 500-luvulle sassanidit, ja 900-luvulle se oli islaminuskoisten samanidien vallassa. Alue on saanut nimensä sen 1500-luvun alkupuoliskolla sitä asuttaneilta turkinsukuisilta uzbekeilta ja turkmeeneilta. Itä-Turkestan on 1700-luvulta ollut Kiinan vallassa.

Länsi-Turkestan joutui 1860-luvulla Venäjän vallan alle. Venäjän vallankumouksen jälkeen vuonna 1918 alueelle muodostettiin Turkestanin autonominen sosialistinen neuvostotasavalta, joka myöhemmin jaettiin pienempiin hallintoyksiköihin.

Kiinan kansantasavallan Xinjiang on alueen vanhimman turkinsukuisen kansan uiguurien kotimaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turkistan Encyclopedia Britannica. Viitattu 6.3.2011 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]