Mantšurian kukkuloilla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mantšurian kukkuloilla” (ven. ”Na sopkah Mantšžurii”) on valssi, jonka sävelsi Venäjän keisarillisen armeijan 214. Mokšanin rykmentin kapellimestari Ilja Šatrov (J. A. Schatrow), joka oli saanut päättäväisestä toiminnastaan Stanislavin kultainen miekka -kunniamerkin.[1] Suomessa kappale tunnetaan muun muassa nimillä ”Mandshurian kukkuloilla” ja ”Mandshurian kummut”[2].

Zlatoustissa, jonne rykmentti oli palannut, muisteltiin Venäjän–Japanin sotaa ja siellä kaatuneita aseveljiä. Muistelusten perusteella Šatrov sai toukokuussa 1906 sävelletyksi valssin, jolle hän antoi nimeksi ”Mokšanin rykmentti Mantšurian kukkuloilla”. Vuoden lopulla hän julkaisi valssin nuotit ja esitti sen orkesterilla Samarassa.[1]

Valssista tuli nopeasti kuuluisa, ja siihen tekivät myöhemmin toiset sanoittajat useita sanoituksia. Šatrovin tekijänoikeuksia epäiltiin, ja toisaalta sävellystä esitettiin myös hänen tekijänoikeuksistaan riippumatta. Valssi oli suosittu myös toisen maailmansodan aikana, minkä vuoksi Venäjällä sitä on pidetty myös suuren isänmaallisen sodan tunnuksena sen silloisen suuren suosion vuoksi. Toisen maailmansodan aikana kapellimestari Ilja Šatrov palveli puna-armeijan divisioonassa sodan alusta loppuun. Vuonna 2005 Zlatoustissa päätettiin tuottaa CD-levy, jolla olisi sävelmän kaikki versiot jazz-versioita myöten. Lisäksi päätettiin tuottaa elokuva valssista ja sen säveltäjästä.[1]

”Mandshurian kukkuloilla” Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ”Mandshurian kukkuloilla” -muotoon vääntyneen kappaleen äänitti ensimmäisenä autonomian aikana Helsingin Torvisoittokunta, mutta ilmeisesti levyä ei koskaan julkaistu. Kappaleen ensimmäinen tunnettu levytys on amerikansuomalaisten hanuristien Johan Homanin ja Matti Söderlundin 19. lokakuuta 1920 levyttämä versio. Laajemmin tunnetuksi valssi tuli vasta Vili Vesterisen vuoden 1935 levytyksen myötä (Odeon a 228331). Ensimmäisen sanoitetun version levytti vuonna 1940 Eero Väre, mutta aikansa suosikiksi kappale nousi A. Aimon vuoden 1945 Sointu-merkille tehdyn version myötä.lähde?

Myöhempiä versioita ovat levyttäneet muun muassa Veikko Ahvenainen, Veikko Tuomi, Taito Vainio, Francis Goya, Agents ja Viikate.[3][4] Vuonna 1962 Laila (Laura) Kinnunen levytti laulun sekä venäjäksi että suomeksi nimellä ”Mandshurian kummut”[5]. Venäjänkielinen versio nousi levylistojen kärkeenlähde?, mikä on harvinaista venäjänkieliselle laululle Suomessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Venäjän Ääni: 100-vuotias valssi Mantsurian kukkuloilla. 24.5.2005 [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. J. A. Schatrow, Suomen äänitearkisto[vanhentunut linkki]
  3. Einari Kukkonen: Lännen lokarit, s. 100. Kustannuskolmio, 2001.
  4. Suomen äänitearkiston tietokanta vuosilta 1901 - 1999 Suomen äänitearkisto. Arkistoitu 17.6.2012. Viitattu 8.6.2008.
  5. Mandshurian kummut, Äänitearkisto[vanhentunut linkki]