Maija Mehiläinen (piirrossarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maija Mehiläinen
Mitsubachi Maaya no Bōken
Tyyli seikkailu, anime
Kestoaika noin 25 minuuttia
Alkuperämaa  Japani
 Länsi-Saksa
 Itävalta
Alkuperäiskieli japani
saksa
Verkko Japani TV Asahi
Suomi Yle TV1
Suomi C More Juniori
Esitetty Japani 1. huhtikuuta 1975 – 20. huhtikuuta 1976
Tuotantokausia 1
Jaksoja 104
Luettelo jaksoista
Tuotanto
Ohjaaja(t) Hiroshi Saitō, Mitsuo Kaminashi and Seiji Endō
Tuotantoyhtiö(t) Nippon Animation
Aiheesta muualla
IMDb

Maija Mehiläinen (みつばちマーヤの冒険 / Mitsubachi Maaya no Bōken) on vuosina 1975–1982 tehty saksalais-japanilais-itävaltalainen 104-osainen anime-piirrossarja, joka perustuu saksalaisen kirjailijan Waldemar Bonselsin satuun Maija Mehiläinen. Alkuperäinen vuonna 1975 valmistunut sarja käsitti 52 osaa ja sen tuotti Zuiyo and Nippon Animation. Vuonna 1982 valmistui Nippon Animationin ja TV Osakan tuottama 52-osainen jatkosarja Shin Mitsubachi Maaya no Bōken.[1] Sarja on ollut suosituin Saksassa, jossa sitä on näytetty televisiossa jatkuvasti vuoden 1976 jälkeen.

Sarjan tunnusmusiikin sävelsi tšekkoslovakialainen Karel Svoboda.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on nähty myös Suomen televisiossa ensimmäisen kerran Yle TV1-kanavalla 28. joulukuuta 1986 alkaen[2]. Sen jälkeen se on esitetty uusintana muutamaan otteeseen. Viimeisin uusinta on vuodelta 2005 ja sitä esitettiin lasten kesälomien aikaan. Myöhemmin sarjaa on esitetty C More Juniori -maksutelevisiokanavalla, jolloin sarja on uudelleen jälkiäänitetty.

Sarjasta on kolme suomenkielistä jälkiäänitystä. Ensimmäinen jälkiäänitys on Yleisradion, jonka jälkeen sarja on jälkiäänitetty Tuotantotalo Wernen ja C Moren toimesta.

Sarjan ensimmäisen suomenkielisen jälkiäänityksen ohjauksesta vastasi Jertta Ratia-Kähönen, ja äänirooleissa esiintyvät muun muassa Matti Ruohola, Tuija Westerholm, Aune Lind ja Jarmo Heikkinen.

Sarjan jaksoja on julkaistu Suomessa myös VHS-kasetteina 1990- ja 2000-luvulla sekä DVD:nä Pan Visionin ja viimeisimpänä Atlantic Filmin julkaisemana. Pan Visionin DVD-julkaisuissa on alkuperäinen Yleisradion jälkiäänitys ja Atlantic Filmin DVD-julkaisuissa on uusi C Moren jälkiäänitys.

Sarjakuvalehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anime-sarjaan pohjautunut sarjakuvalehti ilmestyi Suomessa 1986–1990. Samaan aikaan olivat suosittuja myös Peukaloisen retket -anime ja -sarjakuva.

VHS-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Mehiläinen – Pikku Maija (sisältää jaksot: Maijan syntymä, Maija oppii lentämään, Maija ja sudenkorento) Kesto: 73 min. Suomalainen Jälkiäänitystyö: Tuotantotalo Werne 1995. Suomenkieliset äänet: Meri Holopainen, Olli Parviainen, Maija-Liisa Peuhu, Antti Pääkkönen, Jarkko Tamminen. Tunnuslaulut: Okko Kamu, Satu Vuorjoki
  2. Maija Mehiläinen – Maijan Ystävät (sisältää jaksot: Maija ja muurahaiset, Maija kohtaa ihmisen, Lukki nimeltä Tekla) Kesto: 73 min. Suomalainen Jälkiäänitystyö: Tuotantotalo Werne 1995. Suomenkieliset äänet: Meri Holopainen, Olli Parviainen, Maija-Liisa Peuhu, Antti Pääkkönen, Jarkko Tamminen. Tunnuslaulut: Okko Kamu, Satu Vuorjoki

Tämän lisäksi 1990-luvulla myös Suomen Kunnallispalvelu Oy julkaisi jaksoja VHS-kasetteina. Kukin kasetti sisälsi kaksi jaksoa. Näissä oli alkuperäinen Yleisradion jälkiäänitys.

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuosina 2005–2008 Pan Vision julkaisi kuusi DVD:tä joilla on yhteensä 26 jaksoa, sekä vuonna 2008 kuuden DVD:n kokoelmaboxin jossa yhteensä 26 jaksoa.[3]
  2. Vuosina 2012–2014 Atlantic Film julkaisi 11 yksittäistä DVD:tä, sekä vuonna 2013 kuuden ensimmäisen DVD:n kokoelmaboxin jossa yhteensä 24 jaksoa.[3][4] Näissä oli YLE:n jälkiäänitys vaikka DVD:n etukannessa mainittiin C More Juniori kanavalogo, joka teki uudet jälkiäänitykset sarjalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]