Maija Mehiläinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maija Mehiläinen, Lasten oma kirjasto 8. Päällys: Björn Landström. Porvoo 1953, WSOY

Maija Mehiläinen (Die Biene Maja) on Waldemar Bonselsin vuonna 1912 julkaisema faabeli, joka kertoo Maija-nimisen mehiläisen kasvutarinan. Teoksen ensimmäinen suomennos ilmestyi vuonna 1919. Kirjan ja sen hahmojen pohjalta on tehty useita animaatiosovituksia.

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maija syntyy mehiläispesän sisäiseen murrokseen ja nousee kansallissankariksi herhiläisiä vastaan käydyn sodan aikana.

Osa mehiläisistä on lähdössä pesästä perustaakseen uuden siirtokunnan, koska mehiläisiä on liikaa yhteen pesään. Maija kyseenalaistaa oman tehtävänsä pesässä ja varoituksista huolimatta lähtee pesän ulkopuolelle. Maija otetaan vangiksi ja hän kuulee herhiläisten juonesta tuhota mehiläiset. Maija pääsee pakoon ja palaa kotiin varoittamaan muita. Suuressa Herhiläissodassa Maijasta, hyvästä kansalaisesta, tulee sankari. Kirja kuvaa myös kuinka tärkeää on pitää kiinni ja kunnioittaa omaa kansaansa ja omanlaisiaan. Mehiläiset ovat "kansa joka ei noin vain anna komennella itseään", vaan jotka todella välittävät ja rakastavat toisiaan. Maija Mehiläisen teemoja ovat itsenäistyminen ja uskollisuus. Se antaa myös paljon pohdittavaa yksilön ja yhteisön suhteesta.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen kuvaaja Wolfram Junghans ohjasi vuonna 1924 tarinan elokuvaksi Die Biene Maja und ihre Abenteuer käyttämällä oikeita hyönteisiä. Suomesta löytyi elokuvan ainoa alkuperäiskopio. Materiaali restauroitiin 2005 Suomen elokuva-arkiston ja Bundesarchiv-Filmarchivin yhteistyönä, ja elokuva esitettiin sekä Hampurissa että Helsingissä.[1]

Vuonna 1936 Bonsels epäsi Disneyltä oikeudet Maija Mehiläisen piirroselokuvaan.

Vuonna 2014 julkaistiin itävaltalais-saksalainen animaatioelokuva Maija Mehiläinen,[2] ja se sai jatko-osan Maija Mehiläinen ja hunajakisat vuonna 2018.

Televisiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maija Mehiläisestä on tehty vuonna 1975 saksalais-itävaltalais-japanilainen 104-osainen anime-piirrossarja (Mitsubachi Maaya no Bōken, tuottanut Zuiyo and Nippon Animation, 52 osaa ja jatkosarja Shin Mitsubachi Maaya no Bōken 1982, 52 osaa, tuottanut Nippon Animation, TV Osaka).[3] Sarja on ollut suosituin Saksassa, jossa sitä on näytetty televisiossa jatkuvasti vuoden 1976 jälkeen.

Sarjaa on esitetty myös Suomessa. Suomessa ilmestyi lisäksi vuosina 1986–1990 siihen perustunut sarjakuvalehti.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Mehiläinen Suomen Elokuva-arkisto (arkistoitu versio)
  2. Maya the Bee Movie Internet Movie Databasessa (englanniksi)
  3. AnimeNewsNetwork - Maya the Bee (TV)