Maija Mehiläinen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Maija Mehiläinen, Lasten oma kirjasto 8. Päällys: Björn Landström. Porvoo 1953, WSOY

Maija Mehiläinen (Die Biene Maja) on Waldemar Bonselsin vuonna 1912 julkaisema faabeli, joka kertoo Maija-nimisen mehiläisen kasvutarinan. Teoksen ensimmäinen suomennos ilmestyi vuonna 1919.

Kirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maija syntyy mehiläispesän sisäiseen murrokseen ja nousee kansallissankariksi herhiläisiä vastaan käydyn sodan aikana.

Osa mehiläisistä on lähdössä pesästä perustaakseen uuden siirtokunnan, koska mehiläisiä on liikaa yhteen pesään. Maija kyseenalaistaa oman tehtävänsä pesässä ja varoituksista huolimatta lähtee pesän ulkopuolelle. Maija otetaan vangiksi ja hän kuulee herhiläisten juonesta tuhota mehiläiset. Maija pääsee pakoon ja palaa kotiin varoittamaan muita. Suuressa Herhiläissodassa Maijasta, hyvästä kansalaisesta, tulee sankari. Kirja kuvaa myös kuinka tärkeää on pitää kiinni ja kunnioittaa omaa kansaansa ja omanlaisiaan. Mehiläiset ovat "kansa joka ei noin vain anna komennella itseään", vaan jotka todella välittävät ja rakastavat toisiaan. Maija Mehiläisen teemoja ovat itsenäistyminen ja uskollisuus. Se antaa myös paljon pohdittavaa yksilön ja yhteisön suhteesta.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen kuvaaja Wolfram Junghans ohjasi vuonna 1924 tarinan elokuvaksi (Die Biene Maja und ihre Abenteuer) käyttämällä oikeita hyönteisiä. Suomesta löytyi elokuvan ainoa alkuperäiskopio. Filmi restauroitiin 2005 (Suomen elokuva-arkisto ja Bundesarchiv-Filmarchivin yhteistyössä). Elokuva näytettiin sekä Hampurissa että Helsingissä.[1]

Vuonna 1936 Bonsels kielsi Disneyltä oikeudet Maija Mehiläisen piirroselokuvaan.

Vuonna 2014 julkaistiin itävaltalais-saksalainen animaatioelokuva.[2]

Anime[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maija Mehiläisestä on 1975 tehty saksalais-itävaltalais-japanilainen 104-osainen anime-piirrossarja (Mitsubachi Maaya no Bōken, tuottanut Zuiyo and Nippon Animation, 52 osaa ja jatkosarja Shin Mitsubachi Maaya no Bōken 1982, 52 osaa, tuottanut Nippon Animation, TV Osaka).[3] Sarja on ollut suosituin Saksassa, jossa sitä on näytetty televisiossa jatkuvasti vuoden 1976 jälkeen.

Sarjan tunnusmusiikin sävelsi tšekkoslovakialainen Karel Svoboda.

Suomenkielisestä sarjan ohjauksesta vastasi Jertta Ratia-Kähönen, ja äänirooleissa esiintyi muun muassa Matti Ruohola, Tuija Westerholm, Aune Lind ja Jarmo Heikkinen.

Sarjakuvalehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animeen pohjautunut sarjakuvalehti ilmestyi Suomessa 1986-1990. Samaan aikaan olivat suosittuja myös Peukaloisen retket -anime ja -sarjakuva.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja on nähty myös Suomen televisiossa ensimmäisen kerran Ylen Yle TV1-kanavalla 28. joulukuuta 1986 alkaen [4]. Sen jälkeen se on esitetty uusintana muutamaan otteeseen. Viimeisin uusinta on vuodelta 2005 ja sitä esitettiin lasten kesälomien aikaan.

Sarjan jaksoja on julkaistu Suomessa myös VHS-kasetteina 1990- ja 2000-luvulla ja DVD:nä Pan Visionin ja uusimpana Atlantic Filmin julkaisemina.

VHS-Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Maija Mehiläinen - Pikku Maija (sisältää jaksot: Maijan syntymä, Maija oppii lentämään, Maija ja sudenkorento) Kesto: 73 min.

Suomalainen Jälkiäänitystyö: Tuotantotalo Werne 1995 Suomenkieliset äänet: Meri Holopainen, Olli Parviainen, Maija-Liisa Peuhu, Antti Pääkkönen, Jarkko Tamminen Tunnuslaulut: Okko Kamu, Satu Vuorjoki

  1. Maija Mehiläinen - Maijan Ystävät (sisältää jaksot: Maija ja muurahaiset, Maija kohtaa ihmisen, Lukki nimeltä Tekla) Kesto: 73 min.

Suomalainen Jälkiäänitystyö: Tuotantotalo Werne 1995 Suomenkieliset äänet: Meri Holopainen, Olli Parviainen, Maija-Liisa Peuhu, Antti Pääkkönen, Jarkko Tamminen Tunnuslaulut: Okko Kamu, Satu Vuorjoki

[1]

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2012 alkaen Maija Mehiläisen DVD -julkaisuja on ilmestynyt yksittäisinä levyinä, jokaisessa julkaisussa neljä jaksoa. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]