Karel Svoboda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Karel Svoboda (14. heinäkuuta 1938 Plzeň28. tammikuuta 2007 Jevany) oli tšekkiläinen säveltäjä, joka sävelsi 1970-luvulla musiikin moniin lasten piirrettyihin televisio-ohjelmiin.

Svoboda opiskeli aluksi lääketiedettä, mutta lopetti kolmen vuoden jälkeen. Vuonna 1969 hän sävelsi kappaleen Lady Carneval tšekkoslovakialaiselle pop-laulajalle Karel Gottille, josta tuli erittäin suosittu. Kaikkiaan Svoboda sävelsi Gottille noin 80 laulua. Hän työskenteli 30 vuoden ajan saksalaiselle ZDF-televisiokanavalle ja sävelsi tunnusmusiikkia lukuisiin ohjelmiin. Tunnettuja Svobodan sävellyksiä ovat muiden muassa Maija Mehiläinen, Taotao, Pinokkio ja Peukaloisen retket -sarjojen tunnussävelmät. Svoboda on säveltänyt myös musiikit neljään musikaaliin: "Noc na Karlstejne", Dracula (1995), Monte Cristo (2000) ja Golem (2006, ensi-ilta syyskuussa 2008).

Svoboda löydettiin tammikuussa 2007 luoteihin kuolleena huvilansa puutarhasta Jevanyssä. Kuolema tulkittiin itsemurhaksi. Häneltä jäi vaimo ja pieni poika.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]