Karel Gott

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karel Gott

Kg-foto13.jpg
Karel Gott vuonna 2002.

Syntynyt 14. helmikuuta 1939 (ikä 79)
Kotoisin Plzeň, Böömin ja Määrin protektoraatti
Aktiivisena 1958–
Tyylilajit Pop
Ammatit Laulaja
Nimikirjoitus


Karel Gott - autograph.jpg


MusicBrainz

Karel Gott (s. 14. heinäkuuta 1939) on tšekkiläinen laulaja ja näyttelijä. Hän on Tšekin tunnetuimpia julkisuuden henkilöitä ja on tunnettu laulajana myös muualla Keski-Euroopassa.

Nousu maineeseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karel Gott syntyi Plzeňissä. Hän muutti Prahaan 1950-luvulla ja hankki sähkömekaanikon ammatin. Opiskelun ohessa hän esiintyi Prahan pubeissa laulajana. 60-luvun alussa Gott alkoi opiskella laulamista Prahan konservatoriossa ja osallistui useisiin laulukilpailuihin, alkaen saada mainetta laulajana. Vuosina 1962 ja 1963 Gott nousi kansalliseen kuuluisuuteen esiintyen Prahan teattereissa ja saavutti aseman Tšekkoslovakian pop-musiikin huipulla. Useat hänen kappaleensa olivat Karel Svobodan käsialaa.

Kommunistien aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommunistisen puolueen ottaessa vallan Gott pakeni Saksaan monien muiden kulttuurihenkilöiden tapaan. Muutaman kuukauden kuluttua hän palasi, mahdollisesti puolueen pääsihteerin Gustáv Husákin suostuttelemana ja jatkoi uraansa viihdyttäjänä kommunistisessa Tšekkoslovakiassa. Pop-tähden menestys oli sallittua vain puolueen ehdoilla ja Gott esiintyi kommunistien toiveiden mukaan. Hän oli ensimmäinen, joka vastusti julkisesti Peruskirja 77:ää, Tšekkoslovakian ihmisoikeusrikoksia kritisoinutta julistusta ja sen ympärille syntynyttä liikettä. Gott sai kuitenkin kansan suosion puolelleen lauluillaan, jotka olivat poliittisesti näennäisen korrekteja, mutta saattoivat sisältää pientä kritiikkiä asioita kohtaan, joita muualla ei sopinut arvostella. Aikana, jolloin viihde oli harvinaista, Gottin suosio nousi ennätyslukemiin. Kommunistit antoivat Gottille kansantaiteilijan arvonimen.

Samettivallankumouksen jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poikkeuksellisen Gottin urasta tekee se, että hän pysyi pop-tähtenä myös kommunistisen hallinnon kaatumisen jälkeen. Samettivallankumouksen jälkeen Gott esiintyi yhdessä taiteilijoiden kanssa, jotka olivat olleet kommunistien kieltämiä 20 vuoden ajan. Uuden hallinnon myötä Gott, entinen kommunistien myötäilijä, muuttui nopeasti demokratian äänitorveksi. Takinkäännöstä arvostelevat yksilöt vaientuivat nopeasti, sillä poliitikot halusivat hyödyntää Gottin suosiota omiin tarkoituksiinsa ja kansa enimmäkseen rakasti Gottia. Gott esiintyy yhä Tšekin julkisuudenhahmona ja levyttää edelleen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]