Magmakivi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Magmakivilaji)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vulkaaninen kivi

Magmakivet jaetaan kolmeen ryhmään muodostumistapansa perusteella. Syväkivilajit eli plutoniset kivilajit kiteytyvät kivisulasta eli magmasta hitaasti syvällä maankuoressa. Juonikivet syntyvät samalla tavoin, mutta kuoren ulkokerroksissa magmasäiliössä, kun taas tulivuoresta maan pinnalle purkautunut magma muodostaa vulkaanisia kivilajeja eli vulkaniitteja, joita kutsutaan yhteisellä nimellä myös eruptiivikiviksi tai pintakiviksi.

Magmakivet jaetaan myös kemiallisen koostumuksensa mukaan happamiin, neutraaleihin (engl. intermediate), emäksisiin ja ultraemäksisiin kivilajeihin.

  • Neutraali kivilaji on koostumukseltaan happaman ja emäksisen sekoitus. Näihin kuuluvat andesiitti ja dioriitti.
  • Emäksinen kivilaji sisältää vähemmän piidioksidia kuin hapan kivilaji. Kvartsia ei ole. Piidioksidi on piiloutunut silikaattimineraaleihin. Tummat tai tummanharmaat mineraalit ovat vallitsevina mineraaleina. Gabrot ja sen kaltaiset kivilajit, sekä diabaasit ovat emäksisiä kivilajeja.

Magmat, josta magmakivilajit syntyvät ovat silikaattisulia. Ne sisältävät pääasiassa alkuaineita, kuten piitä (Si), natriumia (Na), happea (O), kaliumia (K), magnesiumia (Mg), rautaa (Fe), alumiinia (Al) sekä pieniä määriä muita alkuaineita.

Magmassa on myös kaasuja. Tärkeimpänä niistä vesihöyry, mutta myös muita aineita sisältyy niihin, kuten esimerkiksi rikkiä (S), klooria (Cl), fluoria (F) ja booria (B).

Magmoja voidaan myös luokitella alkuperänsä, alkulämpötilansa ja kemiallisen koostumuksensa perusteella. Esimerkiksi basalttiset magmat ovat syntyneet maankuoren syvimpien osien ja maapallon ylemmän vaipan sulaessa paikallisesti. Graniittista magmaa taas voi muodostua muinaisten kivilajien sulaessa syvällä maan kuoressa tai kivisulan erilaistumisen tuloksena magmasäiliössä.

Magmakivilajit[1]
Alkuperä Syväkivet Juonikivet Pintakivet
Raekoko Yli 2 mm, helppo havaita 0,2-2 mm, havaittavissa Alle 0,2 mm, havaittavissa suurennuslasilla
Hapan Sulava maankuori Graniitti Mikrograniitti Ryoliitti
Neutraali Vaippa ja sulava maankuori Dioriitti Mikrodioriitti Andesiitti
Emäs Vaipan ulkokerros Gabro Diabaasi Basaltti
Ultraemäs Vaipan sisäosat Peridotiitti


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chris Pellan (editor): Earthscope. Salamander Books Ltd., 1985. ISBN 0-86101-144-9.